Patronul Mineral Oil, firma care a cumpărat lacul de agrement din Bistrița, trimis în judecată de DNA pentru fapte de corupție

Unul dintre asociații firmei care care a cumpărat, în urmă cu circa 4 ani, lacul de agrement al MHC din Bistrița a fost trimis, vineri, în judecată de procurorii DNA Este vorba despre Iorgu Ganea, care este acuzat de procurori de participație improprie în modalitatea instigării la infracțiunea de acordare de subvenții cu încălcarea legii, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite (74 acte materiale), și evaziune fiscală (29 acte materiale). În același dosar este inculpată și Estrella Ștefănescu, șef serviciu Urmărire Transporturi în cadrul CNCF CFR SA, pentru luare de mită. Pe lângă cei doi, sunt inculpate și patru firme deținute de Iorgu Gane: SC Rail Force SRL, SC Regiotrans SRL, SC RC CF Trans SRL și Marub SA.

 

 

Lacul de agrement al MHC Bistrița a fost achiziționat în 2014 de firma brașoveană Mineral Oil SRL, care avea pe atunci drept asociat unic și administrator pe Rodica Brânzaru. Culmea, la acea vreme, foarte mulți bistrițeni știau că firma cumpărătoare este de fapt Marub SA, în condițiile în care la negocieri se pare că ar fi fost prezent a fost Iorgu Ganea, iar numele acestei firme a fost des vehiculat.

Zona de agrement „Lac” a fost în paragină de ani de zile din cauyă că autorităţile locale nu au putut interveni deoarece terenul respectiv a fost disputat în instanță, încă din 2005, de către Primăria Bistriţa şi Hidroelectrica SA.

Astfel, lacul a ajuns un focar de infecţie, balustradele și pontonul ruginite, iar scândurile de lemn, furate.

În perioada în care la cârma municipalităţii s-a aflat Vasile Moldovan, a fost demarat un amplu proces de decolmatare, dar extrem de costisitor şi care a fost rapid abandonat. Între timp, Hidroelectrica a revendicat terenul, astfel că cel care i-a urmat la conducerea primăriei lui Moldovan, Ovidiu Creţu, nu a mai putut face nimic acolo. În final, instanţa a dat câştig de cauză celor de la Hidroelectrica, astfel că terenul a putut fi întabulat de companie.

După o perioadă bună cu probleme financiare grave, în 2013 Hidoelectrica a intrat în procedură de reorganizare, iar pentru a se salva de la faliment, compania, prin administratorul judiciar, a decis să vândă o parte din bunuri. Printre acestea s-a numărat și MHC Bistriţa – microhidrocentrala din zona „Lac”.

Conform Gazeta de Bistrița, vânzarea a avut loc în luna iulie 2013, iar MHC Bistriţa a fost achiziţionat la pachet cu MHC Bolovani şi MHC Budac 1 de o firmă din Braşov – SC Mineral Oil SRL, deținută de Rodica Brânzaru, aceeași companie cerând avizele necesare pentru decolmatare de la Agenția pentru Protecția mediului Bistrița-Năsăud, iar Marib SA urma să efectueze respectivele lucrări.

Foarte puţini însă au avut cunoştinţă despre aceste aspect, potrivit sursei citate, şi drept urmare a fost anunţat drept cumpărător şi investitor o altă companie SC Marub SA din Braşov, la acea vreme Iorgu Ganea fiind asociat cu Costel Comana, care s- sinucis în toaleta unui avion în timp ce se îndrepta spre Costa Rica, și el vizat de procurorii DNA. Numai că, cele două companii, Mineral Oil SRL și Marub SA erau oarecum legate între ele prin Rodica Brânzaru, care figura la acea vreme drept administrator al unei alte companii deținută de Iorgu Ganea: SC Rail Force SRL, firmă inculpată acum în dosarul DNA.

În 2014, Iorgu Ganea și Costel Comana au devenit asociați în Mineral Oil SRL, fiecare deținând câte 43% din părțile sociale, restul rămânând în portofoliul Rodicăi Brânzaru, aceasta fiind desemnată și administrator al firmei.

Potrivit Ziar de Bistrița, lucrările de decolmatare au fost demarate abia în toamna anului trecut, fiind îndepărtat nămolul din bazinele mici, iar o mare mare parte din lacul de agrement a fost săpat.

 

sursă foto: Ziar de Bistrița

 

Adauga comentariu