Parcul Industrial Bistrița-Sud își estimează primul profit din istorie: 1.500 lei la sfârșitul lui 2020! Hârtia suportă...

După mai bine de patru ani de la darea în folosință a „cartingului” de la Sărata, denumit pompos Business Park Bistrița Sud, bugetul acestei entități aflate sub girul municipalității se prezintă cu o previzionare de profit în valoarea de 1,5 mii lei, adică 1.500 de lei!

30 de hectare de suprafață totală, din care 18 suprafață utilă închiriabilă, care au costat municipalitatea  peste 25 de milioane de lei, din care aproape 14,5 milioane de lei dintr-un credit, în patru ani de zile au reușit să previzioneze profit! E un lucru mare, căci până acum pierderile au depăsit 70.000 de lei (la nivelul anului 2018).

În sedința extraordinară din data de 13 februarie a Consiliului Local Bistrița, unul din puctele de pe ordinea de zi se referă la aprobarea bugetului Parcului Industrial. Astfel, aflăm din documentele anexate proiectului de hotărâre că această entitate are previzionate venituri în valoare de 132,5 mii lei, acestea fiind calculate în funcție de rezultatele contabile obținute în ultimii doi ani.

Conform Anexei nr.3 prezentată mai sus, rezultatele financiare ale Business Park Bistrița Sud sunt în continuă scădre. Cheltuielie previzionate pentru anul 2020 sunt în cuantum de 131 mii lei (din care 102 mii lei sunt cheltuieli de personal!), de unde rezultă acel mirific profit de 1.500 de lei.

Mai mult decât atât, administratorii parcului fantomă au și gânduri extinse în ceea ce privește cheltuiala pentru anul 2020.

La această oră, doar 8 firme au încheiat contracte cu Primăria Bistrița și se află în diverse stadii de implementare a activității în Parcul Industrial Sărata, însă previziunile în acest sens sunt exagerat de optimiste. Pentru anul 2020 se așteaptă ca totalul firmelor prezente în parc să se ridice la 15, iar în anul 2023 numărul acestora să ajungă la 23, ceea ce ar însemna jumătate din capacitatea parcului.

Deocamdată nu se înghesuie nici firmele locale într-o eventuală relocare a producției, darmite să vină mari investitori. La Căianu Mic se va construi un parc industrial, acolo fiind vorba déjà de trei firme mari interesate de a se cantona în zonă.

Citește și... Căianu Mic, prima comună din Bistrița-Năsăud care va avea un Parc Industrial

În încercarea de a primi informații suplimentare din partea celor repsonsabili ne-am ciocnit de sunetul prelung al telefoanelor, fără vreun răspuns din partea cuiva, numerele fiind extrase din rubrica contact al site-ului Business Park Bistrița Sud.

Comentarii

vizitator

12.02.2020 16:13

După cum se stie lucrarile la Parcul industrial Bistrita Sud s-au finalizat in anul 2015 si de atunci stă practic nefolosit. Ideea înființării unui Parcul Industrial la Sărata a fost a liberalilor din Consiliul Local.Lucrările în Parcul Industrial din Sărata au fost executate in mandatul lui Cretu de catre SC Antrepriza Reparaţii şi Lucrări ARL SA Cluj , cu SC Serbis SRL Bistriţa. Valoarea contractului de execuţie a fost de 24.223.601,86 lei, valoarea totală a proiectului fiind de 35.170.442,56 lei, jumatate din suma fiind bani europeni, iar jumătate din costurile proiectului fiind suportate din bugetul local. De la finalizarea lucrarilor, inafara de cheltuielile de executie, Parcul industrial Sarata produce doar pagube de mii de euro lunar, cu salariile celor angajati cu administrarea lui.De altfel, președintele PNL Bistrița-Năsăud, Ioan Turc a propus ca pe lângă Parcul Industrial să fie construit si un Campus Universitar pentru extensia Bistrita a Universitătii Tehnice Cluj Napoca.De asemenea in Consiliul Local s-a hotarat ca in Parcul Industrial Bistriţa Sud va exista un incubator de afaceri, prevazut chiar si cu o hală de producţie pentru prototipuri sau producţie de serie mică. Din păcate nu s-a facut nimic din toate acestea .Asadar, inafară de „pârtia de ski Cocos”, incă o investitie paguboasă „Marca Cretu” este si Parcul Industrial Bistriţa Sud  .Vezi: https://timponline.ro/parcul-industrial-bistrita-parc-aventuri-prost-gust/

cititor

21.02.2020 09:04

Sunteti siguri ? Nu cumva sunt " liniile extraterestre "  de la Nasca - Peru ?! 

Adauga comentariu