Orașul în care civilizația se oprește imediat după casele baștanilor. Da, de Bistrița este vorba!

Despre neputință nu poate fi vorba. Despre rea voință, poate. Cu siguranță este însă vorba de ignoranță, infatuare și nepăsare. Civilizația se oprește la Bistrița în momentul în care interesul OMULUI SUPERIOR se termină.

Minimul de decență necesară nu pentru lăfăială luxuriantă publică, ci doar pentru o simplă încercare de a trăi normal într-un oraș așa-zis european, în care asfaltul intră în categoria „dorință”, mai ceva decât în localități precum Nimigea sau Nușeni, două exemple fără nicio țintă.

La doar câțiva metri de locuința celui mai important „baștan” din județ, cea a lui Radu Moldovan, dar și alte rezidențe „de marcă”, cum ar fi cele ale unor șefi de prin finanțe sau poliție, zac mai multe străzi de pământ care nu sunt private, ci din contră, sunt prinse în domeniul public din anul 2014, conform HCL nr.10 – strada Izvorul Rece, Căprioarei, Cătinei, Agrișului, Zmeurei sau Strugurașului. Din păcate lista este mult mai lungă, dar ne rezumăm la acestea, în special la străzile Izvorul Rece, Cătinei și Căpriorei, „ulițe” care dau în strada Ulmului, stradă amenajată în folosul „ștăbimii” pomenite mai sus.

Un cititor ne-a trimis câte fotografii ce ilustrează strada europeană Izvorul Rece, stradă care n-a văzut niciodată lama vreunui utilaj de deszăpezire, chiar dacă pe strada vecină, Ulmului, se curăță zăpada cu prioritate. Proprietarii imobilelor din acea zonă susțin faptul că plătesc impozite la fel ca oricare bistrițean, dar la ei nu se intervine măcar atunci când zăpada este mare, pentru a reuși să iasă din case, aceștia fiind efectiv blocați în propriile curți.

Strada Izvorul Rece Bistrița, pentru 200 de metri de drum, noi, proprietarii de terenuri de pe aceasta stradă, trebuie să înconjurăm un kilometru pentru a putea ajunge la locuință. Anul trecut am investit în utilități precum apa canal si gaz. Terenul este intravilan și se plătesc impozite la fel ca în restul orașului. Drumul a devenit impracticabil după zăpezi. Proprietarii au investit în repararea lui... însă fără ajutorul primăriei nu putem face mare lucru. În vecinătate are casa și domnul Radu Moldovan, însă acesta nu are probleme în a ajunge acasă deoarece are asfalt, iluminat public, utilități în fata casei...” – ne-a scris unul dintre proprietarii de pe strada Izvorul Rece.

Din fericire, zăpada căzută în acest sezon la Bistrița nu a fost multă, fiind vorba de numai două sau trei zile în care a nins semnificativ. Problema asfaltului este privită de locatarii acestor stăzi ca un SF. Nici măcar în ultima ieșire referitoare la programările asfaltărilor din municipiul Bistrița nu este prinsă în program vreuna dintre aceste străzi. Oricum, vâlva creată de vice-primarul Cristian Niculae referitoare la începerea asfaltărilor în Bistrița a fost un mare fâs electoral, niște promisiuni făcute fără absolut nicio acoperire financiară, acesta recunoscând că încă nu a identificat cu exactitate sursa financiară necesară asflatărilor, care or fi ele.

Utilitățile în zona străzilor Izvorul rece, Căprioarei sau Cătinei, a fost rezolvată de proprietari, aceștia achitând toate costurile legate de aducțiuni și branșamente, chiar dacă, ulterior, toate magistralele, de gaz sau apă, au intrat în posesia furnizorilor, conform legii.

Nici în partea opusă a orașului nu e o situație diferită, acolo unde vrednicul primar Ovidiu Crețu are domiciliul. Strada Moșilor este asfaltată, chiar dacă nu este o stradă mare sau principală. Puțin mai sus, în Zona Zăvoaie, corturile nomazilor vin să completeze imaginea dezolantă a acestui oraș european.

Aici este prinsă în programul electoral de asfaltare o parte a străzii Zăvoaie, de asemenea, fără a se cunoaște deocamdată sursele de finanțare a acestui proiect.

Municipalitatea a anunțat un amplu program investițional pentru anul 2018, din care lipsesc lucrările ce ar aduce Bistrița într-o normalitate funcțională, dar se identifică cu ușurință finanțe pentru proiecte megalomanice în complexul sportiv Wonderland, acolo unde se va naște un aquapark și unde se va reuși modernizarea străzilor ce duc spre complex, inclusiv aducțiunea utilităților în zonă. Că, deh, acolo se naște un cartier nou, în care anumite personalități ale urbei (Tănase, Bria, Iuga, etc.) nu vor accepta să trăiască în praf și noroi!

 

Comentarii

Xi Liu

01.03.2018 20:33

Dáră că nu s-a mai obosit hollywood să filmeze Borat în Kazahstan (Émil, în cazul nostru), știau exact de unde până unde ţine barosăneala și glodul, respectiv de la graniţa Ungariei și până dincolo de Marea Caspică. Nu vă faceţi griji, problema nu e a Bistriţei, orice wc de "arie" de autostradă după Nădlac încoace îmi va da dreptate.

Adauga comentariu