Negrea – stăpânul Crinilor: nesimțirea, tupeul și barosăneala mascate de contracte ”legale”

Când banul face legea în oraș, orice strop de bun simț dispare. Tupeul, jmekeria și mai ales înhăitarea cu cine trebuie găsesc întotdeauna mijloacele legale de a călca pe cap principiile conviețuirii într-un oraș ca Bistrița.

Despre Marius Negrea și matrapazlâcurile imobiliare s-a mai scris. Combinațiile cu anumite servicii din Primăria Bistrița sunt, deasemenea, consemnate de-a lungul timpului prin presa locală. Pe principiul ”minunii” ce ține trei zile, Negrea & Co. preferă să tacă și să facă. Ori de câte ori s-a scris despre felul în care se încalcă un PUZ sau se adaugă etaje ce nu figurau în planurile inițiale, toată tărășenia rămânea pe ”mute” până se găsea varianta legală. Totul se acoperea cu hârtii ieșite din sertare ascunse, sau se ascundea mizeria sub preș până se mai așternea tăcerea.

Istoric curat-murdar al cârdășiei Negrea-Primărie

Marius Negrea, dezvoltator imobiliar local, are în cârcă mai multe scandaluri de acest gen, toate uitate sau trecute cu vederea. Blocul de pe Imp. Traian, construit la ”sufocare” pe locul unde trebuia să fie o parcare și un loc de joacă, blocul de pe Calea Moldovei unde s-au adăugat etaje cu acceptul tacit al Primăriei, sau exclusivistul bloc de pe Crinilor unde, de asemenea, s-au adaugat trei etaje numai din pocnirea degetelor, bloc construit pe locul unui vechi cimitir. Toate aceste ”impulsuri” imobiliare au avut acoperire legală cu concursul serviciilor din aparatul administrativ local. De urbanismul local nici nu are rost să mai vorbim, acesta fiind condus de un arhitect fără studii de arhitectură, dar cu mari înclinații (la propriu) către primar. Monica Pop – arhitect șef – nu trece peste cuvântul zeului administrației locale – Ovidiu Crețu. Nici Direcția Patrimoniu nu e străină de influențele lui Negrea, șeful acestui serviciu, Marina Vasile, fiind chiar un promotor al proiectelor dezvoltatorului bistrițean. În urmă cu vreo doi ani, Marina susținea cumpărarea de pe piața liberă a unui bloc ANL, Marius Negrea având deja proiectul gata făcut. Aici nu s-a mai putut trece peste lege, blocurile ANL fiind construite numai și numai prin Agenția Națională pentru Locuințe și nu prin cumpărare de la dezvoltatori imobiliari.

Pe strada Crinilor s-a înălțat nu de mult un bloc exclusivist în toate sensurile. Mai puțin în cel al parcărilor. Cu toate că blocul dispune de parcare subterană, prevăzută în proiect și fiind condiție de bază pentru realizarea construcției, locurile de parcare nu prea sunt suficiente. E și normal, având în vedere că Negrea a mai ridica trei etaje înafara proiectului inițial. Pentru a scăpa de gura locatarilor, cărora le-a promis și vândut în prețul apartamentelor și loc de parcare, dezvoltatorul imobiliar găsește varianta fericită pentru toată lumea: rezervă prin contract comercial 10 locuri de parcare de la Primăria Bistrița. Prin această ghidușie, Negrea scoate ochii celor curioși, fără să-i pese de sufocarea străzii Crinilor, destul de gâtuită în timpul realizării construcției blocului.

Contract cusut cu ață albă și șuvițe auirii

Contractul făcut de Negrea prin firma NVM Real Estate cu Primăria Bistrița este clar făcut de ochii lumii. Acest contract nu prea are acoperire din mai multe puncte de vedere. În primul rând, cele zece locuri de parcare sunt destinate exclusiv mașinilor firmei care a încheiat contractul, deci mașinilor NVM Real Estate, conform HCL 123/2009. În hotărâre se prevede la Cap.IV al Anexei 1, lit. D alin.(2) „Rezervarea este permisă doar pentru autovehiculele aparţinând persoanelor juridice care îşi desfăşoară activitatea în zona de parcare menţionată in adresa de solicitare”. În realitate nu există nicio mașină aparținând NVM Real Estate în acea parcare. Chiar dacă firma are ca sediu social acea adresă, nu are nici 10 masini care să aibe nevoie de parcare și nici firma în sine nu are un obiect de activitate în care să fie necesară ocuparea a 10 locuri de parcare, fiind totuși vorba de un bloc de locuințe. Celelate firme care au activități la parterul aceluiași bloc au contracte de rezervare a locurilor de parcare individuale și separate.

Mai mult decât atât, contractul de rezervare a parcărilor respective este unul comercial și se rezumă la un orar de funcționare specific, adică între orele 8 și 18, pe când, în cele 10 locuri de parcare sunt mașinile proprietarilor de locuințe NVM tot timpul. Unul din cumpărătorii apartamentelor din blocul exclusivist ne-a declarat că Negrea însuși i-a indemnat să parcheze acolo, fiind locurile de parcare ale blocului. Chiar dacă au și parcare subterană, Negrea i-a pus să aleagă unde vor locul de parcare, având în vedere faptul că nu sunt oricum suficiente locuri la subsol.

Ascuns după un contract de rezervare, dacă nu ilegal, cu siguranță imoral, Negrea scoate banul fără probleme, acesta achitând suma de 6.000 lei aferentă rezervării celor 10 locuri de parcare. În aceeași parcare de pe strada Crinilor mai sunt rezervate cu contract locuri de parcare pentru două instituții financiare situate în imobilul NVM Real Estate, separat de cele 10, precum și alte rezervări făcute de persoane juridice aflate vis-a-vis de bloc. Locuri de parcare ”libere” sunt rămase foarte puține. Foarte rar se ”prinde” un loc de parcare în zona respectivă, zonă destul de circulată și cu destule obiective publice, acolo desfășurându-și activitățile mai multe magazine și localuri, fiind o zonă comercială, dar și o grădiniță de copii.

Locuri de parcare rezervate cu tupeu și șmecherie

Șmecheria cu locurile de parcare rezervate se aplică peste tot în oraș. Locuri de parcare ținute goale doar pentru o eventuală ”alimentare” se găsesc inclusiv pe Gh. Șincai, unde o altă firmă imobiliară are un sediu, sau pe Decebal unde celebra Caraiman își rezervă chiar două locuri. Spre deosebire de NVM Real Estate, care în avântul ”legal” de a rezerva locuri de paracare a respectat prevederile legale inscripționând inclusiv contractul prin care a dobândit rezervarea, în restul cazurilor nici măcar această cerință legală nu apare, fiind doar rezervate cu tupeu și pancarte.

Începând din 1 ianuarie 2018 intră în vigoare o nouă hotărâre de consiliu local prin care sunt prevăzute aspectele legate de parcările din municipiu. La capitolul REZERVARE apare un element în plus, rezervarea locului de parcare fiind condiționată de prevederile unor legi speciale care să confere dreptul sau obligația instituției respective de a deține parcare. Astfel, multe locuri de parcare din cele rezervate până acum vor dispărea, sau așa ar trebui, însă numai după expirarea contractelor în vigoare. Contractul NVM Real Estate va expira în martie. Vom vedea atunci ce variante ”legale” vor mai găsi cârdășia Negrea-Primărie.

 

Comentarii

jana

21.12.2017 18:21

Pe langa acest aspect trebuie mentionat caci locatarii din bloc isi aduc gunoaiele la tomberoanele de pe crinilor in spate ,tomberoane puse in mijlocul aleei langa banci cand am anuntat primaria ca noua locatarilor nu ne convine ptr.ca noi platim si ei nici nu au contracte .Cand am solicitat o parcare in fata ni s.a spus ca alea nu sunt de vanzare bine ca in spate unde vesnic ne sunt ocupate si mai ales unde cu furtuna ne.au fost distruse mai si maresc taxele dar cine si.a mai cumpara!!!!

Lucian Moldovan

26.12.2017 11:24

Stai un pic si nu mana!De-aia este DNA(nu numai pentru rima).Ca cetatean ONEST si "nejmeker",daca esti atat de oripilat de matrapazlacurile Negrea-Cretu &filiera,ar trebui sa completezi articolul si cu precizarea datei si numarului sub care te-ai adresat institutiei.Daca nu ai facut-o,articolul oricat de documentat este,ramane in categoria rautacism.Asta la vista barosane!

Rian Farcasiu

02.01.2018 10:42

Domnule Moldovan, la ce va referiti cand spuneti ca trebuia sa prezint cu data si numar? La solicitarea documentelor care au stat la baza acestui material? Sunt cerute si acordate via e-mail. Nu a fost necesara solicitare in baza legii 544, s-a raspuns in timp util de catre reprezentantii primariei care ne-au pus la dispozitie inclusiv contractul dintre parti.

Iancu

12.01.2018 15:28

  Tot cu rimă :Negrea face cum îi place,Dacă șmecherii-i dau pace !

Adauga comentariu