Ministrul din pădurea dispărută: Ioan Deneș neagă cifrele legate de defrișările ilegale și le acoperă cu hârtii și dezbateri (VIDEO)

După predarea mandatului de ministru al apelor și pădurilor, Ioan Deneș s-a întors în sediul de partid unde a ținut o conferință de presă în care și-a prezentat, pe scurt, bilanțul celor 21 de luni în care a fost la cârma ministerului. După o înșiruire de cifre și acțiuni acumulate pe periada mandatului său, Deneș a fost nevoit să răspundă întrebărilor legate de scandalul disparițiilor masei lemnoase din păduri, scandal care a scos România în stradă duminica trecută.

Citeșete și... MARȘUL PENTRU PĂDURI a scos din case aproape 200 de bistrițeni. Alin Ușeriu (Tășuleasa Social): „Ministrul Ioan Deneș poate să fie cel care să răspundă la întrebări”

Astfel, după o prezentare a atribuțiilor unui ministru, în care beclenarul a încercat să sublinieze faptul că nu este repsonsabil pentru verificarea unor cifre dintr-un raport sau altul, Deneș a negat existența numărului de metri cubi de lemn care lipsește și a fost vehiculat de către jurnaliștii de la Rise Project, susținând că în rapoartele primite la Minister nu se regăsește așa ceva:

Citește și... „Secretul” ministrului rămâne secret! Numele lui Ioan Deneș apare în dreptul unor acuzații grave, legate de tăierile ilegale de lemn din păduri: peste 38 de milioane de metri cubi au dispărut în zece ani!

„În ceea ce privește recepția și analiza ciclului II al IFN, fac următoarele precizări: 1. Recepția acestei analize s-a făcut la finele anului 2018 de către o comisie de specialiști silvici din cadrul Autorității, comisie constituită printr-un ordin de ministru, la propunerea Direcției de specialitate din cadrul ministerului. 2. Conținutul din această analiză a fost analizat de către direcția de specialitate în domeniul silvic, din cadrul Autorității, iar din informările pe care mi le-a transmis secretarul de stat, specialist în domeniul silvic, și specialiștii din direcția de specialitate, mi-au confirmat foarte clar că informația apărută în spațiul public prin care se prezintă cifra de 38,2 milioane de metri cubi de masă lemnoasă care, conform afirmațiilor din acel material media, ar reprezenta volumul real de masă lemnoasă dispărut anual, nu se află scrisă în documentul oficial pe care Autoritatea, în calitate de beneficiar, l-a primit de la INCDS „Marin Drăcea”, în calitate de furnizor de prestări servicii. După ce a apărut vehiculată această cifră în spațiul public, am dispus în data de 31 octombrie 2019, printr-o adresă, secretarului de stat care coordonează Direcția Silvică de specialitate din cadrul ministerului, să efectueze urgent o analiză, împreună cu specialiștii care sunt în măsură să emită date exacte în această privință și să prezinte ministrului un raport detaliat încel mai scurt timp posibil. Tot în data de 31, INCDS-ul, în calitate de furnizor aldatelor din IFN ciclul II, a trimis către Minister o adresă prin care ne anunță că în data de 5 decembrie 2019, ora 9, la sediul centralei INCDS, va avea loc o dezbatere pentru clarificarea, din punct de vedere științific, a indicatorului privind fundamentarea statistică a volumului anual de lemn recoltat din pădurile României (...) De altfel, public, au declarat, reprezentanții INCDS, că această cifră nu este trecută în documentul ofical pe care l-au transmis”, a precizat fostul ministru.

Chiar dacă demersul jurnalistic al celor de la Rise Project a fost susținut de documentele de care însuși fostul ministru pomenește, iar în mai multe orașe din țară au fost organizate marșuri pentru păduri pornite de la aceste dezvăluiri, Deneș susține că ceea ce s-a prezentat în spațiul publid, de fapt, nu există. Toate acestea sunt acum acoperite de „miile de tabele” pe care cei de la INCDS le-au raportat, iar discuția a fost mutată în viitorul apropiat, într-o sesiune de discuții denumită dezbatere.

Adauga comentariu