Ministrul bistrițean Ioan Deneș și-a tras un consilier „frate” de cult, cu petele unui dalmațian în CV. O publicație centrală și-a retras postarea cu acestă informație de pe site

Costică Șofronie, unul dintre consilerii ministrului Ioan Deneș, este un personaj extrem de controversat. Acesta a fost, în timpul guvernării Năstase, șeful apelor Române, însă la un moment i s-au adus acuzații foarte grave și chiar a fost anchetat de procurori. Cu toate acestea Șofronie a scăpat basma curată, cauza fiind clasată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria București după mai bine de nouă ani.

Potrivit unui articol publicat de Puterea, Ioan Deneș, imediat după ce a aterizat în funcția de ministru al Apelor și Pădurilor, și-a adus mai mulți consilieri "al căror CV lasă însă de dorit".

Unul din acești consilieri este Costică Sofronie, fost director general al Administrației Naționale Apele Române (ANAR) în perioada 2001-2003, dat afară pentru prejudicierea bugetului de stat. Sursa citată mai precizează că, cel care l-a demis în 2003 pe Sofronie de la șefia ANAR a fost Ilie Sârbu, ministru al Agriculturii în guvernul Năstase.

Decizia a fost luată în urma unui raport al Biroului de audit public intern al Ministerului Agriculturii. Conform acelui raport, actualul consilier a lui Deneş a fost acuzat de management defectuos și de prejudicierea bugetului de stat. Faptele s-au petrecut în anul 2001, când ANAR a achiziționat, prin leasing, mai multe autoturisme Daewoo.

Biroul de audit public intern a recomandat, în afara eliberării din funcție, imputarea sumei de 1,5 miliarde de lei vechi, atât fostului director general, cât și Dorinei Ursan, fostul director economic al ANAR. Aceasta fusese demisă anterior de către Costică Sofronie. Dosarul urma să fie înaintat organelor de cercetare penală. Acum, Costică Sofronie este consilier pentru probleme de ape al ministrului Ioan Deneş și controlează activitatea ANAR și a sucursalelor din teritoriu, după ce în anii trecuți a pus umărul la devalizarea ei”, notează Puterea.

În mod ciudat, acest articol publicat pe data de 13 martie 2018, deci în urmă cu patru zile, a fost șters de publicația mai sus amintită, textul putând fi însă lizibil “in cache”.

Căutând mai multe informații despre acest personaj controversat care stă de-a dreapta ministrului Deneș, am dat peste câteva aspecte foarte interesante. Astfel, în 2006, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 1 București au demarat se pare o anchetă, în dosar fiind vizate, pe lângă Sofronie, și Dorina Ursan, director econonmic al ANAR, precum și Bazarea Monica, directorul comercial al ANRA din acea perioadă. Toți trei au fost acuzați de fals intelectual, folosirea cu rea credință a bunurilor societății, dar și de evaziune fiscală prin evidenţierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive.

După aproape 9 ani de anchetă, procurorii au clasat dosarul. Cei de la ANAF au contestat în instanță rezoluția procurorilor, conform portalului instanțelor din România, însă fără succes. Privit de la distanță, motivul pare să fie unul destul de simplu: după atâția ani, faptele s-au prescris, astfel că toți au ieșit basma curată, iar CV-ul le-a rămas impecabil. Doar informațiile din presa vremii le mai umbrește trecutul, însă nu sunt foarte mulți curioși să scormonească trecutul.

Un alt aspect interesant care a apărut în presa anilor 2001- 2003, este faptul că Dorina Ursan a fost adusă pe postul de director economic de Costică Sofronie, din postul de director economic al Apelor Române Prut.

Practic, prin înscăunarea Dorinei Ursan la gestionarea banilor companiei s-a reîntregit o echipă de familie. Astfel, sora Dorinei Ursan, Olga, i-a luat locul la Direcția Apelor Prut, iar verișoara, Violeta Dupu, a fost numită șefă a Serviciului Contabilitate la Apele Române. O altă soră a directoarei Dorina Ursan, Georgeta Burghelea, ocupa postul de director economic la Stanca Costești, iar soțul ei este juristul Direcției Apelor Prut. Printre rubedeniile celor din conducerea companiei se mai numără și o nepoată a directorului general, Delia Sofronie, care-și desfașoară activitatea în directia condusa de Dorina Ursan.

Pentru ca randamentul directorului economic de la Apele Române să fie maxim, la etajul trei al companiei s-a amenajat o locuință. În plus, doamna Ursan fiind detașată pe șase luni de la Direcția Apelor Prut, mai primește și o diurnă zilnică de 65.000 de lei (n. r. - lei vechi). De ce s-a apelat la serviciile Dorinei Ursan, mai ales ca direcția unde a activat în anii trecuți a avut rezultate modeste? Simplu. Pentru că Dorina Ursan are aceeași orientare religioasă ca și directorul Costica Sofronie. Membrii cultului respectiv se salută cu apelativele de -frate- și –sora”, relata, în februarie 2002, ziarul Curentul.

În acest punct am ajuns exact la motivul forte pentru care se pare că Sofornie stă de-a drepta lui Deneș: sunt frați întru credință! În rest, umbrele trecutului nu mai contează absolut deloc.

P.S. Un alt bistrițean, membru al unui astfel de cult, a ajuns într-o poziție foarte înaltă în structurile Patridului Național Liberal, la o vârstă extrem de fragedă, 26 de ani, Robert Sighiartău fiind actualul „nr.2” din partid - secretar general, fără niciun background politic!

Adauga comentariu