Melodrama municipală bistrițeană a subvenționării taxei de salubritate, la ultimul act: Crețu NU vrea așa ceva, Niculae a IDENTIFICAT buzunarul de unde va muta banii!

Cât de  frumos încearcă teatrul de stat municipal să-i ridice cota viceprimarului candidat Cristian Niculae! Așa ceva numai în musical-urile bollywoodiene mai vezi...

Coarda sensibilă a populației cu drept de vot este intens ciupită în ultima perioadă de către trupa de actori și scenariști social-democrați din Primărie și Consiliul Local. Este vorba de taxa de salubritate, identificată în limbaj cetățenesc ca taxa de gunoi. După episoadele legate de A.D.I. Deșeuri și majorarea tarifului unic pentru colectarea deșeurilor, a urmat celebrul act în care viceprimarul candidat, aproape lăcrimând, fiindu-i efectiv milă de buzunarul votantului, a adus speranța acestora prin intenția sa de a subvenționa taxa de gunoi.

Pentru ca acest act teatral să aibă un efect și mai puternic, primarul Ovidiu Crețu, coleg de partid și șeful direct al viceprimarului candidat, după un moment de gândire la rece pe pârtiile austriece, face și el o conferință de presă și spune că NU este de acord cu subvenționarea taxei cu pricina. Să vezi atunci emitere de replici memorabile, cum că Niculae a vorobit fără el, în necunoștință de cauză, că a făcut afirmații nefericite, mai că nu l-a făcut prost în direct! Ce mai tura-vura, adevărată lovitură de teatru: Crețu în război cu Niculae, un fel de killerul națiunii vs. supereorul salvator!

Evident, cota de piață a produsului de marketing politico-administrativ marca Radu Moldovan a explodat! Niculae-salvatorul, făuritorul se subvenții! Populația este în delir, căci populismul și oportunismul prinde bine în precampanie, mai ales dacă e vorba de lupte interne cu un balaur deja renegat, scuipat și trimis la zidul infamiei.

În preziua actului final, cel al votului pentru bugetul municipiului Bistrița al anului 2020, are loc și uvertura ultimului act din această melodramă. Ovidiu Crețu își reiterează gândurile și intențiile. Acesta susține încă odată faptul că NU este de acord cu subvenționarea taxe de gunoi:

„Eu cred că merită să subvenționăm activitatea de sport a elevilor, pentru accesul la bazine sau la sălile de sport la care merg. Dar subvenționarea producerii de deșeuri nu cred că trebuie făcută. Aici trebuie să fim conștienți fiecare că deșeurile trebuiesc plătite și trebuie să conștientizăm oamenii că trebuie să facă colectarea selectivă și să facă mai puține deșeuri. Nu numai colectare selectivă. Sigur că am putea să găsim o variantă de subvenționare a unor familii care au veniturile foarte scăzute. Dar asta e o altă discuție. Dar repet, eu prezint bugetul așa cum este, iar consilierii locali vor vota Bugetul cu modificările care vor fi aduse în ședința comisiilor reunite și în plenul consiliului, spunea Crețu în preambului dezbaterilor pentru buget.

Interesantă este motivarea acestuia prin demagogia necesității subvenționării activităților sportive a elevilor, o idee nouă apărută în ideologia crețiană, de care nu am avut cunoștință în cei 11 ani care au trecut de la instalarea lui ca primar, dar asta este deja ceva normal (demagogia) și chiar nu mai contează. Ceea ce contează este ultima propoziție din citatul de mai sus, acolo unde Crețu îi deschide subtil, cu piciorul, ușa lui Niculae, arătându-i calea, adevărul și oportunitatea.

Cum jocurile erau făcute în așa fel încât să fie și desfăcute, iar aici ne referim la calculele bugetului, Cristian Niculae își scoate din mânecă asul legat de subvenția taxei pentru gunoi. Acesta spune că a identificat capitolul bugetar de unde va muta suma de aproximativ 2,7 milioane de lei necesară subvenției cu pricina, și anume dintr-o altă subvenție! Măi să fie!

Niculae a „identificat” el în plenitudinea cunoștințelor sale economice și derivate ale acestora, o subvenție de unde se poate scoate suma necesară pentru altă subvenție, adică a găsit un buzunar burdușit, prea burdușit, de unde să mute „surplusul” în alt buzunar. Este vorba de subvenția pentru transportul în comun acordat Transmixt. Cică acolo ar fi vreo 9 milioane și ceva de lei care nu sunt neapărat necesari și că cele 2,7 milioane necesare subvenționării taxei de gunoi, mult mai evidentă în ochii votantului, evident mai de „impact” electoral, se pot lua fără probleme.

Acolo a găsit personajul banii salvatori, în niște rute ale Transmixt care nu sunt rentabile și care vor fi regândite până se va obține rezultatul dorit, adică va răsuci butonul balance până la echilibrarea costurilor subvenționate către prietenul primăriei, operatorul de transport în comun. Păi bine măi nene, câte astfel de „nerentabilități” mai aveți în joc, că poate scoatem și de o subvenție reală către elevi, așa cum onor domnul Crețu spunea?!

Melodrama taxei gunoiului se apropie de sfârșit. Ședința extraordinară a Consiliului Local din data de 13 februarie ora 14:00 îi va pune capăt. Niculae vine cu amendamentul slavator, trupa de figuranți PSD din CL va vota propunerea candidatului și nu cea a looserului, evident, căci o parte din ei se vor din nou pe listele pentru CL, iar acele liste nu le face Crețu, ci super-salvatorul Bistriței, Cristian Niculae!

Cam asta este pe scut povestea tragi-comică a subvenției taxei de gunoi, scenariul și regia aparținând PSD Bistrița. Beneficiari sunt spectatorii votanți care au rămas cu impresia că această piesă (deloc ieftină) de teatru a fost gratuită...

Comentarii

Ana

13.02.2020 21:33

Jocuri politice!!!! De aceea stați acolo pe banii noștri??? Luați salarii uriașe ca să vă faceți campanie și jocuri politice??? Nu vă e rușine? Primarul +vicele =rahat

Ana

14.02.2020 08:19

Da, ne-am prins și noi, ăștia pe care ne cred proști. Jocuri politice marca PSD.

Balan Marius- c...

14.02.2020 09:43

Intre timp mi-am platit gunoiul nesubventionat de acesti actorasi  nabadaiosi . Fiind in precampanie electorala , aparatul de prostit populimea functioneaza ca uns. Baietii au dosit bine banutii pe la transporturi sa-i poata pe urma manevra politic. Asa creste notorietatea urmatorului pe lista de candidati, exact ca la CEX-ul lor. Ne facem ca suntem in tabere diferite ca sa ducem de nas si presa si prostimea dupa care ne urcam in caruta si le aratam curu. Ce nu stiu cei mai multi laudaci care incep pe alte canale cu osanale, este faptul ca masura numita SUBVENTIE tot ei o platesc sub alta forma. Prin stagnare, subdezvoltare la alte capitole. Intre timp constat ca pt. mine aceasta hotarare de CL este o LULA mare !

Melinte dan

16.02.2020 11:56

Bravo Ana, ai punctat f bine.
Jocuri politice ca si cu amenda catre supercom, luatu banilor de la Cosma bineinteles joc stabilit dinainte, drdi i su dat colosală suma de 1,3 milioane cei mai multi pentru plimbari.
RUSINE SA VA FIE CELOR DIN IMAGINE, ORDINARILOR.

Adauga comentariu