Marii manageri din subordinea CJ BN ce se sustrag publicării declarațiilor de avere: Ioan Pintea, Gavrilă Țărmure, Ion Șandru, Delia Rus. Aveți ceva de ascuns?!

Deși există lege în acest sens, completarea, depunerea și publicarea declarațiilor de avere nu suscită interes din partea unor granguri aflați în poziții înalte în comenduirea unităților din subordinea Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.

Ei, fiind mai presus de lege, iar legea neavând absolut nimic împotrivă, persiflează pur și simplu nu numai populimea care le plătesc umilele salarii, dar și pe cei care, aflați deasupra lor într-o pământeană ierarhie, și-au întocmit, semnat și publicat documentele respective.

În cadrul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, acolo unde orice conțopist fără valoare de manager își calculează fiecare bănuț, an de an, își contabilizează pământurile, casele, mașinile și creditele și mai apoi le publică, managerii unor instituții refuză să facă același lucru, fiind mult sub demnitatea lor.

Este vorba de Direcția Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Bistrița-Năsăud, Centrul Județean pentru Cultură, Biblioteca Județeană, LDP SA, Aquabis SA, Protecție și Pază SRL, Gloria 2018, toate fiind conduse de manageri care „omit” transparentizarea propriilor averi.

Delia Rus (DGASPC BN), director general, habar n-are că pe site-ul insituției există o secțiune dedicată publicării declarațiilor de avere! Având exemplul doamnei „general”, nici restul angajaților nu se sinchisesc. O spune site-ul, căci atunci când se accesează oricare dintre declarații, singurul lucru care apare este „Fișierul nu există”. Sau există o mare lehamite informatică în acest sens...

Gavrilă Țărmure, managerul cultural al județului, este prea ocupat cu organizarea festivalurilor de pe prispa cafenelelor. Pe site-ul Centrului pentru Cultură al județului nici nu există rubrică dedicată transparenței, iar aici nici nu ne așteptăm la așa ceva. Doar că, în cazul lui Țărmure, meandrele sinecurilor ne-au dezvăluit situația financiară a familiei, căci doamna Țărmure, angajată în aparatul CJ, și-a publicat declarația de avere, acolo unde musai apare și soțul Gavrilă.

Familia Țărmure se poate lăuda cu o colecție de tablouri ale unor artiși contemporani, colecție începută în 1983 care dăinuie și azi, în valoare de aproximativ 70.000 de euro. La loc de cinste stau și cele două autorurisme Toyota (un Avensis fabricat în 2015 și un Yaris din 2017), precum și două case și un apartament în Bistrița. Salariile celor doi soți se situau la nivelul anului 2018 undeva la 123.000 de lei anual.

Biblioteca Județeană este condusă de managerul Ioan Pintea, preot. Nici site-ul instituției preasfinției sale nu are rubrică dedicată declarațiilor de avere, ci doar una de prezentare a personalităților din conducere. Cu foto, pentru o identificare corectă! Probabil nu răspunde în fața celor lumești...

LDP SA, Aquabis SA, Protecție și Pază SRL, Gloria 2018, toate sunt instituții aflate în subordinea CJ BN, cu mahări puși în funcții (cu sau fără concursurile de rigoare) care nu au nici ei vreo obligație legată de prezentarea declarațiilor de avere: Breșfelean Ciprian Radu – LDP SA, Ința Viorel – Paza și Protecție SA și Marius Pintea – Gloria 2018.

Numai Ion Șandru de la Aquabis ce mai are urme de declarații, site-ul Aquabis fiind oprit la anul 2018 (aferent anunui financiar 2017). Cu excepția unui apartament de 78 de mp achiziționat în 1990, familia Șandru nu are nimic! Nici mașină, nici casă de vacanță, nici un petic de pământ, nici măcar un credit! Doar salariul de 116.130 lei anual al domnului Ion!

Tot în curtea regatului CJ BN se află și Spitalul Județean de Urgență Bistrița. Și aici există un manager, postul fiind ocupat tot prin concurs. Însă Gabriel Lazany și-a completat declarația, aceasta având data de înregistrare de 13 iunie 2019. Cu ce se laudă economistul? Cu un teren intravilan primit din partea socrului, pe care și-a construit timp de 7 ani o casă, cu un apartament în Cluj-Napoca, donat de buncii Lazany nepotului, cu un Mercedes și un Mini-Cooper.

Veniturile familiei sunt substanțiale, căci pe lângă salariul managerului, în cuantum total anual de 143.347 lei, bugetul se mărește și cu salariul soției, semnificativ mai mic, de doar 15.779 lei, la care se mai adaugă și dividentele primite de manager, acesta având și calitatea de acționar la Alces Com SRL, în valoare de 135.065 lei.

Unii pot, alții efectiv nu vreau să-și facă publice veniturile și averile, chiar dacă acet lucru este obligatoriu. Ce se întâmplă cu cei care omit sau refuză să respecte legea? În aceste cazuri, după cum se vede, absolut nimic!

 

 

 

 

 

Adauga comentariu