„Marea de la munte” va seca pentru următorii trei ani! Lacul Colibița a intrat în prima fază de golire controlată

A început golirea parțială a lacului de acumulare Colibiţa, zonă spuradenumită „Marea de la munte”. Informaţia este confirmată de ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, printr-un comunicat care prevede faptul că „au fost demarate procedurile de avizare în Comitetul Interministerial, a documentației pentru un proiect finanțat prim POIM 2014-2020”.

Operațiunea este necesară pentru ca specialiștii să poată avea acces la sistemul de etanșare a barajului (masca barajului) și să evalueze starea acesteia.

Fazele următoare ale acestei lucrări sunt:  

  • golirea continuă a lacului (operațiune care se face treptat), în paralel pregătindu-se toate materialele și utilajele necesare pentru desfășurarea lucrărilor;   
  • demararea lucrărilor la mască și la golirea de fund, timpul estimat fiind de 5-6 luni. Specialiștii preconizează că lucrările vor fi finalizate în aproximativ 3 ani, termen condiționat de ritmul de asigurare a finanțării.

Reamintim faptul că e vorba de un proiect în valoare de peste 50 de milioane de euro în cadrul căruia vor fi executate următoarel lucrări:

  1. Reabilitare baraj Colibița: etanșare baraj, echipamente hidroelectromecanice, aparate de măsură și control, acumulare  
  2. Măsuri de reducere a riscului de inundații aval baraj Colibița pe râul Bistrița și Valea Străjii (Bârgău): apărări de maluri, regularizare albie, diguri și alte lucrări de protecție la inundații. Soluțiile tehnice prevăzute pentru lucrări sunt din materiale locale și prietenoase mediului.

Comentarii

Balan Marius- e...

14.12.2018 10:28

Sunt curios cat cacat este pe fund si de cate taji  mascate  dau ?

Adauga comentariu