Managerul spitalului din Năsăud, un alt tânăr pus pe fapte mari: Jos pălăria, Daniel Marcu!

De când a devenit manager al spitalului din Năsăud – pe data de 23 aprilie se împlinește anul - Daniel Marcu, fostul jurist al Primăriei, a reușit să impună o regulă: bolnavii nu mai vin de acasă cu medicamente, decât în cazuri de boli cronice, când au deja un tratament curent prescris de medicul de familie. În niciun caz însă nu își vor mai trimite aparținătorii la farmaciile din oraș să cumpere seringi, pansamente, ori alte materiale sanitare necesare tratamentului din spital.

„Pentru materiale sanitare sau orice altceva ce ține de tratarea bolnavilor, de când sunt eu manager, nu am mai permis personalului medical să ajungă în situația de a trimite bolnavii sau aparținătorii să le cumpere de la farmaciile din oraș. Nu e posibil să trimiți bolnavii după așa ceva! Nu am refuzat niciodată vreun referat de necesitate al personalului medical pentru astfel de lucruri. Deci este strict problema lor să se aprovizioneze din timp și în mod corespunzător cu tot ce au nevoie”, spune Daniel Marcu, managerul Spitalului Orășenesc „Dr. George Trifon” din Năsăud.

Singurele medicamente pe care le mai aduce pacientul cu el pot fi cele administrate de medicul de familie, pentru bolile cronice. Mai există cazuri în care pacienții doresc alte medicamente decât cele similare, existente în spital, sau când are administrat deja un medicament de dinainte, care nu poate fi schimbat și nu este pe stocul curent al spitalului.

„În spital se tratează pacienți cu boli acute, nu este spital de cronici”, a ținut să puncteze Daniel Marcu.

Spitalul din Năsăud este unul de maximă importanță pentru locuitorii din zonă. Aici se tratează în medie, lunar, sute de pacienți, fiind singura unitate medicală de pe Valea Someșului, a Ilvelor și a Sălăuței, ce deservește populația a două orașe, Năsăud și Sîngeorz-Băi, dar și a zeci de comune.

Din datele statistice ale unității medicale din Năsăud, numai în luna martie au fost externalizați aproape 450 de pacienți în regim de spitalizare continuă. Pe lângă aceștia, au mai apelat la servicii medicale circa 250 de pacienți în regim de spitalizare de zi, iar prin camera de gardă au trecut aproape 600 de persoane. Numărul total de consultații medicale în regim ambulatoriu au fost acordate, în luna martie, unui număr de aproape 2.500 de pacienți. În spitalul din Năsăud, la data de 1 aprilie, erau internați 85 de bolnavi. Spitalul are 235 de angajați, dintre care 28 sunt medici.

Cu ani în urmă, unitatea medicală a fost pe punctul de a fi închisă. Criza financiară în care a ajuns i-a determinat pe cei ce lucrează în spitalul din Năsăud să facă apel la pacienți pentru a-și cumpăra singuri cele necesare tratamentelor.

Noi facem lunar achiziția la medicamente. Avem un stoc inițial pentru două luni de zile, în farmacia cu circuit închis, în caz că apar întârzieri ale firmelor la livrarea medicamentelor. Fiecare medic și fiecare secție își trimite lunar necesarul. Tot ce a fost nevoie s-a făcut pe planul de achiziții al spitalului. Nu au fost sume enorme, pentru care să trebuiască să facem licitații. Nu cred că poate veni un medic și să-mi spună că a fost refuzat sau nu s-a cumpărat ce a fost nevoie, a declarat pentru Știri de Bistrița, managerul Daniel Marcu.

El spune că situația de criză a fost demult depășită, iar spitalul are acum banii necesari cu care să-și acopere cheltuielile lunare.

„Media cheltuielilor pentru medicamente și materiale sanitare în spital este de 40.000 de lei lunar. Sunt și luni cu cheltuieli mai mari, cum sunt cele de iarnă, în care ajungem și la 48.000 de lei cheltuieli cu medicamentele, dar se compensează cu lunile de vară în care sunt pacienți mai puțini în spital. Spre exemplu, în luna martie, am avut cheltuieli pentru medicamente și alte materiale sanitare de 45.000 de lei”, ne-a detaliat managerul Spitalului Orășenesc din Năsăud.

Originar din comuna Ilva Mică, Daniel Marcu nu împlinise anul trecut vârsta de 30 de ani, când a devenit managerul spitalului din Năsăud. Este absolvent al Facultății de Drept a Universităţii Creştine „Dimitrie Cantemir” din Cluj-Napoca. În Primăria orașului Năsăud a lucrat din luna august 2014, înainte fiind, timp de trei ani, șef de departament la o firmă de cablaje pentru mașini din localitate. Daniel Marcu l-a înlocuit în funcția de manager al spitalului pe medicul radiolog Adrian George, care a ieșit la pensie după mai bine de două decenii cât a condus instituția, numele spitalului fiind dat în memoria tatălui său, dr. George Trifon, nume de referință în medicina năsăudeană.

Adauga comentariu