Mahmureala liberalilor bistrițeni între războiul sinecurilor și reîntoarcerea primarilor deloc risipitori

Liberalii încă se află într-o mahmureală cauzată de beția câștigurilor electorale din acest an. Seara trecută și-au deschis șampaniile prezidențiale și bine au făcut. O merită! Dar, vai, ce urmează...

PNL, în frunte cu „normalul” Iohannis, și-au adjudecat tot ceea ce și-au propus în acest an politic deloc ușor. Vântul din spate a fost imboldul de care aveau nevoie, iar valul de tip tzunami pe care aceștia au pornit în surfingul electoral i-a ținut într-un echilibru perfect.

Bistrița-Năsăud. Un județ odinioară colorat în roșu tot datorită unui val, cel anti-portocaliu, și-a schimbat viziunea politico-electorală radical. Au mai rămas, de „sămânță”, patru comune, comune în care s-a făcut campanie reală de către „oamenii lui Radu”: Căian, Zagra, Coșbuc și Parva.

Restul unităților administrativ-teritoriale s-au colorat în nuanțele lui Iohannis, iar fapticul administrativ a trecut pe locul secund. Nu a mai contat nici drumurile, nici căminele culturale, podurile, rețelele de apă-canal, nimic! Nici măcar cele mai titrate investiții făcute de administrația condusă de Radu Moldovan nu au mai contat. „Poarta Transilvaniei” s-a închis în fața echipelor de campanie îmbrăcate în roșu. Spitalul Județean s-a transformat într-un avion Stealth, la fel și Becleanul cu tot cu Figa. Vorba unui cititor, Bistrița a fost pierdută de Niculae „din bordură-n bordură”.

Mahmureala asta, însă, trebuie să se termine, căci de acum, toți cei care și-au pus ștampila de vot colorând județul în albastru sunt cu ochii ațintiți către liberali, și sunt foarte sensibili la aproape orice!

În primul rând la buzunar, căci totul începe și se termină cu banii. Apoi din nou la bani, căci sunt proiecte începute și care au promisă finanțarea, iar dacă se găsesc tertipuri pentru stopare și nu soluții pentru continuare, va fi bai.

Însă cel mai mult sunt ațintite privirile către dansul politic al purtătorilor de veste iohanniste. Începe sezonul funcțiilor, iar sângele de fripurist, ciolănist și sinecurist fierbe în venele foștilor lipitori de afișe, transformați în postaci sau aplaudaci de pietonal sau polivalentă.

Încep peregrinările către sediul PNL, pe Pietonal, acolo unde clanțele se vor linge mai abitir decât pe vremea lui Oltean, căci nu-i așa, acum „e vremea noastră”. Deconcentratele sunt primele ținte ale sinecuriștilor, căci de Prefectură nici nu mai are sens să vorbim. Apoi urmează un nou sezon din „valea plângerilor”...

Primarii! Primarii sunt acei administratori care se transforma în politicieni atunci când vântul schimbării șuieră pe ulițele, asfaltate sau neasfaltate, ale propriului interes. Aceștia vin pe Pietonal încărcați de regrete, dar cu șantajul bine ascuns în buzunarul de la piept (acolo unde-și duc mâna când se intonează imnul național).

O parte dintre aceștia cunosc sediul cu pricina. Au mai trecut pe acolo când în micul birou de pe scări trona neastâmpărat un împărat cu musteață. Apoi, cu remușcările interesului comunitar, au preferat să folosească fleoaștărul de pe Șincai, căci din acea parte venea izul și lozul.

„În nemernicia mea...” era o replică dintr-un film istoric românesc, o replică ce se va adapta acestor personaje locale care, în nemernicia loc, forțați de împrejurări, bătuți de soartă (cu certificat medico-legal doveditor, dacă e cazul), momiți cu interesul comunității, au mușacat mâna dreaptă a celui ce-i hrăneau. Acum vor mușca și mâna stângă ce i-a hrănit în ultima perioadă și vor veni la sărutat o altă mână dreaptă.

Între timp, bisericuțele de prim rang din PNL BN își cer partea caesarului. Deși au purtat o luptă comună în acest an electoral, formațiunile din interiorul formațiunii liberale bistrițene se comportă ca niște mici partide de sine stătătoare. Dacă în campaniile trecute PNL s-a luptat inclusiv cu USR, PLUS sau PMP, ca în final să-și dea mâna (cu greață) pentru a executa „ciuma roșie”, același principiu s-a aplicat și în interiorul partidului liberalilor bistrițeni.

Se vor liniști spiritele în interiorul acestuia? Nu știm. Deocamdată liberalii împing momentul anunțării candidaților pentru primărie și consiliu județean parcă la nesfârșit. Oficial, lupta internă pentru desemnarea candidaților a fost întreruptă pe perioada alegerilor. Neoficial, nici măcar nu există așa ceva, iar tergiversarea acestui moment le va cauza daune serioase, căci...

Alegerile locale, cele mai importante, nu seamănă deloc cu restul alegerilor. Aici votantul se uită la candidatul din apropierea lui, dar se uită și la echipa cu care acesta se prezintă. Din acest punct de vedere liberalii sunt desprinși de realitate, decalibrați și descentrați.

„Ciuma roșie” este foarte pragmatică, mult mai bine organizată, disciplinată și lispită acum de lupta pentru ciolan. Sinecurile sunt pentru cei aflați la butoane, iar PSD-ul se află în opoziție, acolo unde știe foarte bine ce are de făcut!

N.B. PSD va trece negreșit la o reformare. PNL-ul?

Adauga comentariu