Liberalii bistrițeni se pregătesc să ceară oficial ieșirea municipiului Bistrița din ADI Deșeuri

Consilierul municipal liberal Diana Morar susține ieșirea urgentă din ADI Deșeuri, astfel încât Consiliul Local să gestioneze colectarea deșeurilor, pentru a avea control pe tarif și pe calitatea actului de colectare.

 Diana Morar, avocat, a făcut publică această dorință a grupului PNL din consiliul municipal în cadrul unei conferințe de presă. De asemenea, ea venit și cu explicații dar și cu acuzații la adresa Supercom sau a primăriei Bistrița, despre care spune că subvenția plătită pentru acoperirea taxei de salubrizare este una la limita legii, asta pentru că nimeni nu controlează activitatea celor de la Supercom.

Diana Morar: ”Supercom solicită majorare taxei de salubrizare. Asta deoarece a câștigat licitația la un preț mic, după care a crescut prețul în mod artificial. Acum avem un tarif de 11.5 lei/persoană în loc de 8.12 lei! Din bugetul local, Primăria Bistrița plătește o subvenție pentru tariful anterior, subvenție de 1.52 de lei pe persoană și acum se aproba o subvenționare cu 4.90 de lei/persoană, adică de trei ori mai mult. Este un tertip prin care operatorul va încasa în avans bani pentru un serviciu pe care nu l-a prestat!”.

Potrivit Dianei Morar, respectivul tertip este unul la limita legii: ”Să subvenționăm din bugetul local un serviciu asupra căruia nu avem niciun fel de control. Mai ales că acest aspect nu a fost prevăzut în contractul de delegare câștigat de Supercom. Subvenția lunara estimata ce urmează sa fie suportată din bugetul local pentru anul 2019 este circa de 269.500 lei/luna (pentru 55 mii beneficiari estimat)”, a mai spus Morar.

1 milion de euro merg în conturile Supercom

Anual, compania SUPERCOM deținuta de fostul coleg de senat al primarului PSD Crețu Ovidiu, va încasa în avans aproximativ un milion de euro pentru un serviciu de colectare pe care nu îl realizează în parametri optima. În acest context, Diana Morar mai arată că ”banii sunt luați de pe investiții și Primăria Bistrița ar trebui să gestioneze cu eficiență banii publici. Subvenția maschează tariful enorm pentru colectarea deșeurilor, dacă ar fi să ne raportăm la calitatea colectării. Ciudat cum frecvența de colectare a scăzut, după cum se arată în documentele transmise de Supercom la ultima ședință de Consiliu Local și acum Supercom are pretenția să încaseze un milion de euro direct din bugetul local, prin această taxă de salubrizare”.

”În calitate de consilier local PNL, susțin ieșirea urgentă din ADI Deșeuri, astfel încât Consiliul Local să gestioneze colectarea deșeurilor, pentru a avea control pe tarif și pe calitatea actului de colectare. Juridic avem o serie de pârghii în acest sens și vedem cu toții că operatorul nu e în stare să colecteze selectiv, se victimizează mereu și crește tariful la câteva luni de la semnarea contractului adjudecat prin licitație ca și acum când solicită o subvenție de trei ori mai mare”, conchide consilierul local liberal.

 

Adauga comentariu