Între Bach și Pomohaci, ne „spargem” în cultură cu miliarde de lei alocați în Bistrița și județ în 2018: Centenar, muzică cultă și folclor „en-gros”

Anul 2018 este declarat ca fiind anul Centanarului, cuvânt care este pe buzele administratorilor aproape în fiecare frază. Evenimentul trebuie și va fi punctat prin diferite manifestări culturale, momente omagiale, grupuri statuare, comemorări și cine știe ce altceva. Cu ce preț?

Cei 100 de ani de la Marea Unire din 1918 au pus pe jar administratorii orașului și ai județului, fiecare încercând să scornească anumite evenimente sau acțiuni care să puncteze acest eveniment definitoriu al nației noastre. Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean (CJ) Bistrița-Năsăud făcea de curând un apel la unitatea evenimentelor culturale dedicate Centenarului, fiind creat și un „comandament” comun al tuturor instituțiilor de cultură din județ care are ca scop unificarea evenimentelor și, mai ales, evitarea suprapunerilor sau dublărilor acestora.

Crețu îi dă mână liberă lui Cosma pentru „burdușirea” cu evenimente culturale

Primăria Bistrița, însă, se pare că are alte gânduri și, oricum, își gestionează banii dedicați Centenarului după bunul plac. Crețu intenționează ridicarea unui grup statuar cu tematica Marii Uniri chiar în Piața Unirii, acolo unde deja troneajă Al.I.Cuza, mutat nu de mult din fața Poliției. Grupul statuar are, în viziunea primarului Crețu, o mărime asemănătoare statuii lui Matei Corvin din Cluj-Napoca, considerând bustul lui Cuza ca o probabilă parte integrantă din grup. Tot acest efort local dedicat Centenarului văduvește bugetul local de 2,7 milioane de lei, ceva mai mult decât reamenajarea și modernizarea străzii Colibiței cu tot cu amenajarea legăturilor și creera accesului către Arțarilor.

Pe plan „cultural”, municipalitatea a alocat nu mai puțin de 2,9 milioane de lei numai pentru manifestările Palatului Culturii aflat sub oblăduirea eternului Dorel Cosma. Având în vedere faptul că un grup statuar costă 2,7 milioane lei, bugetul alocat „cântării Bistriței” este un mizilic. Printre evenimentele de „mare ținută culturală” se numără cele dedicate zilelor municipiului, transformate de Crețu în Marele Târg, unde sunt alocate 550.000 de lei, „Nunta Zamfirei” – evenimentul „internațional” al auto-intitulatului președinte de for forcloric cvasi-anonim Dorel Cosma – care papă „decât” 95.000 de lei, Caravana Marii Uniri – 200.000 de lei, sau o serie de concerte susținute la Sinagoga lui Țărmure – 100.000 de lei. Pe lângă aceste evenimente „marcante” se mai regăsesc și alte „scurgeri” culturale, Ostermarkt și un concert de paște – 90.000 de lei, Oktober Show – 80.000 de lei, Teatrul Profesionist „Liviu Rebreanu” cu tematică Marea Unire – 140.000 de lei, Zilele Operei, Toamna Fanfarelor, Pfingstfest, Festivalul „Sigismund Toduță”, „Mărul de Aur” și multe alte evenimente „punctate” de cuplul Crețu-Cosma.

Moldovan se bazează pe Țărmure pentru „echilibrarea” și „calibrarea” actului artistic

În cealaltă parte a „eșicherului cultural”, acolo unde se desfășoară un alt cuplu de forță în materie, Moldovan-Țărmure, alocarea de fonduri pentru evenimentele culturale ale anului 2018 primează în fața unor investiții cum ar fi cele în Spitalul Județean de Urgență Bistrița (cel mai eficient punct de pe cartea de vizită a „baronului” Moldovan, SJU fiind cu muuult în fața altor instituții la nivel de viziune și implementare). În fapt, Radu Moldovan a alocat pentru 2018 3,5 milioane de lei pentru investiții în unități sanitare, Centrul Județean pentru Cultură primind aproape triplu, adică peste 8 milioane de lei, din care, atenție, 4,3 milioane de lei sunt destinate cheltuielilor de personal! La această sumă „modestă” se mai adaugă 4,5 milioane de lei pentru Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud și alte două milioane pentru Biblioteca Județeană, din care 4,2 milioane de lei sunt cheltuieli legate de personalul celor două instituții subordonate CJ-ului.

Chiar dacă încă nu este definită o anume linie, comună sau nu, pe care s-ar dori punerea în valoare a Centenarului, forurile culturale beneficiază de bani grei și în acest an. Multitudinea evenimentelor organizate în Bistrița, dar și în județ, ne face să credem că suntem pe cale de a deveni o forță culturală!

Pe stradă încă se scuipă semințe, dar și în săli de spectacole

Din păcate, sălile de spectacole au unele manifestări „cu dedicație”, destinate doar unor elite simandicoase, venite de multe ori din sfera unor organizații mai mult discrete decât secrete, ce se complac în osanale. De cealaltă parte a „educației” găsim însă o mare de „mâncători de semințe” prin săli de cinema sau chiar de spectacole, în marea lor majoritate folclorice.

Ceea ce nu se răgăsește aproape deloc în nicio „tabără culturală” este aplecarea către pătura de mijloc a societății, acolo unde trebuie echilibrat nivelul comprehensiv al manifestărilor. O dăm din Bach în Pomohaci (sau Ghiță Muntean, în cel mai bun caz), fără să încercăm cizelarea acolo unde este nevoie: tineret! Aceștia se vor mulțumi cu evenimente private, acolo când și unde se vor organiza ele, dacă se vor organiza...

 

surse foto: bistriteanul.ro, rasunetul.ro

Comentarii

Balan Marius- i...

16.02.2018 13:11

De FASULA ati uitat. Marea FASOLEALA sub forma de portii pt. elecoratul docil. Numa ca si FANSULA vine din CHINA. 

Mihai

18.02.2018 23:10

ducele cultural "Tarmure", ofera concerte de inalta tinuta, la sinagoga s-au auzit sunetele viorii "Enescu" si "Stradivarius", ceea ce altii nu au reusit sa faca....Tarmure este cel mai bun manager cultural al Romaniei!

Adauga comentariu