Închiderea Spitalului din Beclean, o „fumigenă” fără acoperire! Bogdan Tușa, managerul unității: „nu știu ce caută unitatea noastră în această oală!”

Informația prin care mai multe spitale din România ar urma să se închidă, conform noului program de guvernare al PNL, a pus pe jar întreaga țară. În județul Bistrița-Năsăud există două astfel de unități prezentate în pericol de a fi inchise: Spitalul orășenesc Beclean și Preventoriul TBC de la Ilișua.

Marea mirare vine dinspre Beclean, acolo unde spitalul se află în plin proces de acreditare, dar și într-unul de modernizare, fiind vorba de investiții în curs de execuție și/sau în stadii avansate de finanțare. În plus, managerul susține că unitatea nu are arierate, iar la capitolul adresabilitate nu sunt probleme care să ducă la o decizie capitală:

„Am citit și eu informația, dar pentru mine aceasta nu reprezintă nicio prioritate în acest moment. Noi suntem în plin proces de acreditare, în plină contractare pentru renovare, investiții de 100 de miliarde (n.r. - lei vechi) în ambulatoriu... Mi se pare o ipocrizie să se poarte o asemenea discuție. Atâta timp cât nu este un punct de vedere oficial cuprins în planul unui giuvern, asumat sau neasumat, nu reprezintă niciun interes pentru noi. Avem prea mult de lucru, lucruri serioase, pentru oameni, pentru pacienți. Noi pregătim acum locuințe pentru tinerii medici care vin la noi, la Beclean, avem DALI-uri depuse pentru izolări la psihiatrie. Mă gândesc că orice guvern trebuie să aibă în vedere aceste lucruri. La Beclean avem 140 de bolnavi psihici cronici, cu o vechime de 20-30 de ani... Eu nu zic că nu există spitale în țara asta care nu au randament, sunt pe minus, au situații deficitare la personal, financiare sau chiar de pacienți, dar nu se pune problema în cazul spitalului din Beclean. Se poate vedea pe cifre oficiale, noi suntem peste contractele pe care le primim, la adresabilitate, numai în cazul secției de psihiatrie putem fi la 180%, dar nu e normal să punem doi pacienți într-un pat, așa că nu știu la ce se referă informația respectivă” – a declarat pentru stiridebistrita.ro, Bogdan Tușa.

Despre lista spitalelor care urmează a fi închise a vorbit și managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Garbiel Lazany:

„Eu am văzut această listă în urmă cu vreo doi-trei ani de zile și era vorba de un Masterplan pe sănătate făcut la solicitarea Comisiei Europene, de către o echipă de specialiști din Luxembourg. După părerea mea, nu se va închide nici un spital, pentru că aceste spitale sunt în subordinea consiliilor locale, unități medicale care sunt susținute din fondurile primăriilor respective, nu sunt subordonate Ministerului Sănătății, iar atâta vreme cât Ministerul nu este încărcat de costuri, nu văd de ce le-ar închide. Oricum, în Masterplanul respectiv nu se dorea închiderea spitalului ci transformarea lui într-o policlinică. Și tot în același Masterplan era o reducere a numărului de paturi de la spitalul din Năsăud, la aproape jumătate. Părerea mea, spitalele publice trebuie să existe, dar eu aș regândi un pic structura lor funcțională pentru că este, poate, inutil să ai două secții de chirurgie generală sau terapie intensivă la o distanță de 15-20 de minute cu mașina una față de cealaltă și să fie un deficit major al secțiilor cu specific cronic, pentru pacienții care necesită îngijiri de lungă durată. Sunt niște specialități care sunt și foarte profitabile... Eu, dacă aș fi managerul oricăruia dintre cele două spitale, aș regîndi strictura. La Beclean există o structură, psihiatria cronici, o secție care îi ține la suprafață. Acest exemplu ar putea fi luat de spitalul din Năsăud”, a spus Lazany.

Bogdan Tușa este managerul Spitalului din Beclean de peste trei ani și știe de existența unei anumite liste, una mai veche și fără acoperire, fără updatare:

„Discuții oficiale nu s-au purtat și nu am primit nicio adresă legată de desființarea spitalului. Au fost cândva, pe vremuri, discuții, s-a făcut și o listă atunci, dar nu-mi dau seama dacă poveștile actuale sunt legate de acele discuții sau de altele. De când sunt eu manager, de trei ani jumate, nu s-au purtat discuții în acest sens, nici măcar de reducere de paturi. Sursa care a dat informația legată de închiderea unor spitale nu este una oficială. Dacă se va face un astfel de anunț, oficial, atunci vom discuta, dar și atunci în urma unor analize clare. Noi avem 7 medici noi veniți, un spital, zic eu, pus la punct, un bloc de locuințe pentru medici imediat finalizat. Să lansezi astfel de zvonuri pe o piață și așa fragilă a medicilor... trebuie să fii mai cumpătat... Nu ne comparăm cu Bistrița, nu avem cum, dar și aici se întâmplă lucruri bune și foarte bune... Pentru mine ar fi inexplicabil așa ceva, nu știu ce caută în oala asta spitalul din Beclean, dar...”, a concis Tușa.

Spitalul Orasenesc Beclean este subordonat Primariei Orasului Beclean si in exercitarea atributiilor sale, colaboreaza cu Casa de Asigurari de Sanatate Bistrita, Directia de sanatate Publica a judetului Bistrita-Nasaud , DMPS, Agentia Nationala de Protectia Copilului, Politia, conducerile unitatilor si alte organe interesate in ocrotirea sanatatii populatiei. Instutuția acordă servicii medicale pentru aproximativ 56.000 locuitori, din care 12.000 ai oraşului Beclean si 44.000 locuitori ai celor 13 comune arondate. Structura spitalului a fost aprobata prin OMS nr.492/2010, avand un numar total de 226 paturi, 10 paturi pentru spitalizare de zi.

Comentarii

ecologistul

30.10.2019 13:23

No , da-i drept ca va inchide  spitalul penelistii  si in loc de morga se face cafenea ? 

Adauga comentariu