Începe „chinul” mult așteptat: UPU intră în reabilitare! Va fi cel mai greu an din istoria secției cu cea mai intensă activitate din SJU Bistrița

Așteptată, dorită și impetuos necesară, reabilitarea Unității de Primire a Urgențelor din cadrul Spitalului Județean de Urgență Bistrița s-a parafat azi, 17 februarie, după aproape doi ani de la expunerea ideii.

Astfel, două firme specializate în astfel de lucări și-au luat angajamentul de a finaliza reabilitarea secției cu cea mai intensă activitate în mai puțin de un an de la data semnării conctractului de execuție, respectiv în 11 luni, din care două luni sunt destinate procesului de proiectare, iar alte nouă celui de execuție.

În acest sens, Depisto Star SRL din Gheorghieni se va ocupa de mai bine de 96% din lucrări, respectiv construcții, instalații interioare: electrice, sanitare, HVAC, PSI, iar GB Indco SRL din București se va ocupa de partea specifică a instalațiilor dedicate fluidelor medicale, procentul de asociere fiind de aproape 4% din devizul total.

Valoarea totală a contractului este de 9,3 milioane de lei (aproximativ 2 milioane de euro), sursa de finanțare fiind fondurile europene prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, din care 2% plus 500 de de euro contribuția CJ BN.

Lucrările au în vedere modernizarea UPU SMURD pentru asigurarea serviciilor medicale de urgență în condiții optime și pentru reducerea infecțiilor nosocomiale și extinderea Unității de Primiri Urgențe în vederea asigurării tuturor spațiilor și operațiunilor necesare primirii și soluționării urgențelor medicale.

De asemenea sunt luate în calcul dotarea Unității de Primiri Urgență cu aparatură medicală modernă, de ultimă generație prin achiziționarea a 85 de dotări specifice activității medicale, scăderea timpului necesar pentru diagnosticare și tratament prin utilizarea de echipamente medicale complexe, cu aproximativ 5%, creșterea calității actului medical și reducerea infecțiilor nosocomiale cu aproximativ 2%, precum și facilitarea accesului la serviciile medicale de urgență pentru persoanele cu dizabilități, prin crearea infrastructurii necesare (lift, rampe de acces, etc.).

Dincolo de toate aceste caracteristici tehnice ale contractului reabilitării UPU, cel mai important aspect este constituit de mărirea suprafeței destinate acestei secții. În prezent, UPU este desfășurat pe pe osuprafață care nu ajunge la 300 de metri pătrați, iar la finalul lucrărilor secția va dispune de mai bine de 1.400 de metri pătrați. Conducerea instituției face în paralel și demersurile necesare cooptării de personal specializat în „urgențe”, acesta fiind un alt capitol dificil de pus în practică.

Va fi probabil cel mai greu an din istoria acestei secții și implicit din cea a SJU Bistrița. Până la finalizarea lucrărilor, activitatea UPU va fi relocată temporar într-un spațiu anexă a SJU din curtea instituției, acolo unde se va amenaja o secție de urgențe „de campanie”, se va construi tot cu caracter temporar un culoar de acces în spital și va fi afectată inclusiv parcarea instituției, fapt pentru care managementul spitalului își cere scuze pentru inconveniente și apelează la înțelegere din partea tuturor celor afectați de această situație temporară.

 

Comentarii

Darius

17.02.2020 22:14

17 Martie? 😁 😁 😁
Așteptată, dorită și impetuos necesară, reabilitarea Unității de Primire a Urgențelor din cadrul Spitalului Județean de Urgență Bistrița s-a parafat azi, 17 martie, după aproape doi ani de la expunerea ideii

Rian Farcasiu

18.02.2020 13:10

mulțumim, am corectat!

Adauga comentariu