Illuminati de Bistriţa. Concesionarea iluminatului public face valuri între politicieni şi firmele prietene ale Cabinetului Unu. Liberalii aduc acuze: E vorba de un contract-cadou!

Concesionarea iluminatului public al municipiului Bistriţa devine un alt obiect de scandal între consilierii liberali şi cei social-democraţi, mai ales că, în ultima şedinţă de consiliu local, primarul oraşului, Ovidiu Creţu a venit cu proiectul de hotărâre care a vizat documentația pentru concesionarea iluminatului public. Politic, majoritatea PSD+ALDE a susţinut şi aprobat prin vot documentația pentru concesionarea iluminatului public. În documentele studiate s-a observant faptul că e vorba de un caiet de sarcini cu prevederi favorabile viitoarei firme care va câştiga licitaţia. Concret: primăria Bistrița ar încasa o redevență de 5%, adică 3.000 de euro pe lună . Asta în timp ce firma care prinde contractul va încasa aproximativ 50.000 de euro pe lună! Practic, prețul contractului, înseamnă contravaloarea   serviciilor prestate aferente iluminatului public.Până aici, toate frumoase şi luminoase, doar că, foarte interesant, tot din aceleaşi documente aflăm că, studiul de fezabilitate pentru modernizarea, reabilitarea si extinderea sistemului de iluminat public din municipiul Bistrița si localitățile componente a fost elaborat de Electro-Ursa Servcom SRL Bistrița. Coincidenţă, e firma care s-a ocupat şi se ocupă de mentenanţa iluminatului public în ultimii 10 ani , poate 12, sau, cel mai sigur de când e primar Ovidiu Creţu, contractul fiind semnat cu Direcţia de Servicii Publice.

O firmă din Cluj-Napoca şi una din Bistriţa

Asta se spune la Anexa 1a Studiului de Oportunitate din cadrul proiectului de hotărâre  Privind aprobarea documentației de atribuire a contractului de delegare a gestiunii serviciului de iluminat public din municipiul Bistrița: “

Studiu de fundamentare a delegării de gestiune prin concesionare a serviciului de iluminat public din municipiul Bistrița si cele 6 localităti componente – elaborat de AGO PROIECT ENGINEERING  SRL Cluj-Napoca;

Studiu de fezabilitate pentru modernizarea, reabilitarea si extinderea sistemului de iluminat public din municipiul Bistrița si localitățile componente – elaborat de ELECTRO-URSA SERVCOM SRL Bistrița”.

 

Liberalul Sorin Hangan confirmă povestea cu Electro-Ursa: “Pare mai degrabă un cadou făcut unei firme, un contract făcut pe genunchi”

Om de afaceri, liberalul Sorin Hangan, şeful grupului consilierilor PNL din consiliul municipal, spune că în conturile firmei care va câştiga licitaţia vor intra numai puţin de 600.000 de euro annual, iar municipalitatea va încasa o redevenţă de 20.000 de euro: “  Pentru că noi suntem darnici, vom da din buzunarul nostru, al comunităţii, peste 600.000 euro/an unei societăţi şi vom încasa înapoi doar o redevenţă de aproximativ 20.000 euro. În contextul dărniciei ce ne caracterizează, ca administraţie locală, nu obligăm firma concesională să modernizeze sau să extindă reţeaua de iluminat public. Dacă vom avea astfel de idei, noi, bistriţenii, vom scoate alţi bani din buzunar. Este greu de înţeles această politică administrativă marca PSD-ALDE, mai ales că în ultimii ani iluminatul public în municipiu a fost unul deficitar, iar pe unele străzi, şi nu puţine, lipseşte cu desăvârşire”.

Un contract făcut pe genunchi. 

Potrivit celor spuse de Sorin Hangan, contractul pentru concesionarea iluminatului public pare să fie făcut pe genunchi, putând fi vorba de  o înţelegere tacită între anumite personaje: “ Aprobarea acestui contract pe repede înainte naşte foarte multe întrebări vizavi de onestitatea părţilor contractante. Să dai bani mulţi pentru un serviciu care nu va aduce nicio îmbunătăţire ţine de nepăsarea cheltuirii banului public. Motivarea primarului că prin acest contract vrea să acceseze bani prin Programul Operaţional Regional pentru extinderea şi modernizarea reţelelor electrice este superfluă, pentru că, pentru a face acest lucru, putea folosi contractul prin încredinţare directă extistent deja de 11 ani”, a conchis Hangan.

Cum explică primarul Ovidiu Creţu?

În ultima şedinţă de consiliu local, atunci când s-a votat povestea concesionării, primarul Ovidiu Creţu a dat următoarea explicaţie: “”Nu cred că se pune problema să renunțăm la un astfel de contract de concesiune pentru că renunțăm, automat, la 3 milioane și ceva de euro bani europeni prin POR care înseamnă modernizarea iluminatului public în municipiul Bistrița. Putem spera că vine un concesionar nou, nu știm cine vine, dacă va veni la licitație, dar avem obligația să facem pașii respectivi să rezolvăm problemele și bineînțeles cred că ele pot fi rezolvate mai bine”.

 

Precizăm că:  Iluminatul public va fi concesionat unei firme pentru cinci ani, însă aceasta nu va fi obligată să facă nicio extindere de rețea pe banii ei, doar la solicitarea și pe cheltuiala bugetului local.

 

 

Adauga comentariu