Gripa aviară confirmată la Seini, județul Maramureș, pune în gardă autoritățile bistrițene! Prefectura Bistrița-Năsăud a convocat Comitetul Local de Combatere a Bolilor

După numeroasele avertizări legate de pesta porcină africană din anii trecuți, majoritatea venite tot din județul vecin, 2020 începe cu o altă punere în gardă a autorităților locale: gripa aviară.

Virusul H5N8, o tulpină a virusului de gripă aviară, își face simțită prezența în această perioadă în zona Europei Centrale și de Est. 9 focare Comisia Europeană a informat despre evoluţia unui număr de 9 focare de gripă aviară, cu subtipul H5N8, înalt patogenă, care evolua în Polonia, iar luni, Autoritatea Sanitar Veterinară din Ungaria (NEBIH) a anunţat că virusul H5N8 a fost descoperit la o mare fermă de curcani din judeţul Komarom-Esztergom, nord-vestul Ungariei.

Nici România nu a scăpat de prezența acestei tulpine a virusului, acesta fiind depistat recent în Maramureș, la o într-o exploataţie comercială de găini ouătoare din localitatea Seini. Autoritățile locale au întreprins deja măsurile necesare în astfel de situații:

"S-au luat măsurile necesare de prevenție pentru răspândirea bolii, respectiv măsurile de biosecuritate. Păsările bolnave vor fi eutanasiate, incinerate. S-a procedat la distrugerea furajelor și a celorlalte materiale purtătoare de virus”, a spus Nicolae-Silviu Ungur, prefectul de Maramureș, citat de Hotnews.ro.

Județul Bistrița-Năsăud, fiind unul din județele limitrofe și care s-a mai confruntat cu asemenea crize în cazul pestei porcine africane, atunci când focarele se aflau chiar la granița cu Maramureșul, a inițiat prin Instituția Prefectului o sedință în regim de urgență a Comitetul Local de Combatere a Bolilor.

„În urma confirmării apariției Influenței Aviare (tulpina H5N8) în județul Maramureș și având în vedere faptul că se află la granița cu Bistrița-Năsăud, Comitetul Local de Combatere a Bolilor Bistrița-Năsăud s-a reunit astăzi într-o ședință extraordinară pentru a adopta un plan de măsuri pentru prevenirea apariției virusului și la noi în județ”, a anunțat Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud.

De știut:

Gripa aviară este o boală infecțioasă virală a păsărilor, inclusiv a păsărilor domestice. Infecțiile cu virusurile gripei aviare ale păsărilor domestice cauzează două forme principale ale acestei boli, care se deosebesc prin virulența lor.
-Forma slab patogenă cauzează în general doar simptome ușoare, în timp ce forma înalt patogenă determină rate foarte mari ale mortalității la majoritatea speciilor de păsări domestice.
-Boala poate avea un impact sever asupra profitabilității creșterii păsărilor de curte, cauzând perturbări ale comerțului în Uniune și ale exporturilor către țări terțe.
-Gripa aviară apare în principal la păsări, dar, în anumite circumstanțe, pot apărea infecții și la om, cu toate că riscul este în general foarte mic.
-În cazul apariției unui focar de gripă aviară, există riscul ca agentul infecțios să se răspândească la alte exploatații în care se cresc păsări domestice sau în care se află alte păsări captive.

Măsuri generale:
• Măsuri suplimentare de biosecuritate în toate exploataţiile de creștere a păsărilor.
• Controale oficiale în unități care comercializează ouă în vederea prevenirii punerii pe piață a celor care ar putea proveni din exploatația comercială afectată sau din alte exploatații pentru care D.S.V.S.A Maramureș a impus sau va impune restricții.
• Efectuarea de controale în trafic pentru verificarea respectării prevederilor legale privind transportul și comercializare produselor alimentare, în special ouă și carne de pasăre, precum și a transporturilor de animale vii, în special păsări.
• Campanii de informare și comunicare către populație prin canale Mass Media.

Măsuri specifice și suplimentare la nivelul exploatațiilor nonprofesionale:
• prevenirea oricărui contact direct și indirect între păsările sălbatice vii, în special cele de apă și păsările domestice sau alte păsări, în special rațele și gâștele, fiind interzis accesul păsărilor domestice la luciuri de apă, lacuri, bălți, răuri și orice altă amenajare hidrologică artificială sau naturală;
• separarea în cadrul gospodăriei, în măsura posibilităților, a rațelor și gâștelor de alte păsări domestice;
• se impune în cazul creșterii păsărilor domestice în aer liber, ca acestea să fie ținute închise obligatoriu în spații de cazare special amenajate, astfel încăt să nu intre în contact cu păsările sălbatice;
• se interzice adăparea păsărilor domestice cu apă din rezervoarele de apă de suprafață accesibile păsărilor sălbatice;
• se interzice intrarea mai multor persoane, în zona de exploatare a păsărilor domestice, mișcările limitându-se la o singură persoană respectiv proprietarul exploatației;
• prevenirea contactului cu alte specii de mamifere, inclusiv rozătoare și alte animale de companie;
• se vor aplica măsuri suplimentare de evitare a introducerii/diseminării unei eventuale infecții prin folosirea unei încălțăminte diferită în spațiul de exploatare a păsărilor domestice;
• se va aduce la cunoștință proprietarilor exploatațiilor de păsări, despre evoluția Gripei Aviare în România, precum și despre toate măsurile specifice și suplimentare de biosecuritate menționate la primele șapte puncte de mai sus

Măsuri specifice și suplimentare la nivelul exploatațiilor comerciale de păsări
• intensificarea măsurilor de biosecuritate, insistând asupra evitării oricărui contact al păsărilor domestice cu păsări sălbatice, posibil contaminate cu virusul influenței aviare, în conformitate cu Ord. A.N.S.V.S.A. nr. 21/2018;
• organizarea de controale oficiale, în exploatații de păsări comerciale, privind aplicarea măsurilor de biosecuritate;
notificarea de urgență către D.S.V.S.A. Bistrița-Năsăud a cazurilor de suspiciune de boală, a creșterii procentului de morbiditate și mortalitate la păsări indiferent de cauza prezumtivă, pe baza unor criteriile care trebuie să fie luate în considerare în vederea detectării rapide a bolii:
1. Scăderea aportului de hrană şi de apă cu mai mult de 20%;
2. Scăderea producţiei de ouă cu mai mult de 5% pentru mai mult de două zile;
3. Rata mortalităţii mai mare de 3% într-o săptămână;
4. Orice semn clinic sau leziune post-mortem care să sugereze influenţa aviară.
• pregătirea unui stoc minim de materiale și substanțe dezinfectante, necesare pentru o eventuală intervenție în focar.

 

foto cu caracter ilustrativ

 

Adauga comentariu