Furtul de lemne se face în mod organizat într-o comună bistrițeană. Un consilier local acuză: „se fură ca-n codru!”

Cum ,,Radarul Pădurilor" s-a cam decalibrat în ultima perioadă, odiseea jafurilor din pădurile bistrițene continuă. Drept dovadă este și semnalul de alarmă tras de un consilier local dintr-o comună bistrițeană.

Gheorghe Tarniță, consilier local în comuna Ciceu-Giurgești, a declarat pentru Știri de Bistrița că situația celor care fac parte din composesoratul Obștea Ciceului este una disperată. Oamenii nu primesc lemne de foc, spune acesta, deși sunt membri cu drepturi depline, în timp ce sute de metri cubi sunt vânduți lunar firmelor care au obiect de activitate procesarea materialului lemnos.

,,Președintele composesoratului nu face altceva decât fals și uz de fals. Cei care s-au împotrivit acțiunilor sale au fost eliminați. Eu am aflat cu stupoare că nu mai sunt membru din 2015. De ce? Pentru că nu am fost de acord cu o serie de acțiuni ilegale, din punctul meu de vedere?a declarat Tarniță pentru Știri de Bistrița

Consilierul local a trimis pe adresa redacției și câteva fotografii în care se vede explicit cum lemnul se încarcă în mașini de mare tonaj, în schimb ce, spune acesta, membrii composesoratului nu primesc lemn de foc sau, dacă îl primesc, totul se face preferențial.

Președintele composesoratului Obștea Ciceului, Ionel Banabic, nu a putut fi contactat până la momentul editării materialului jurnalistic.

Composesoratele reprezintă gestionarea în comun a unei suprafețe forestiere. Trebuie reținut faptul că orice composesor are dreptul de a înainta plângere în contra dispoziţiunilor administratorilor. Această plângere se rezolvă de către adunarea generală. În termen de 15 zile de la adunarea prin care s-a luat o hotărâre oricare va avea dreptul să ceară judecătorului de ocol anularea unei hotărâri luate în contra dispoziţiunilor statutelor şi în contra celor prevăzute în codul silvic.

Deşi în art. 45. din Codul Silvic se prevede că hotărârea judecătorului de ocol în această privinţă nu este supusă opoziţiei, apelului sau recursului, că e definitivă şi executorie, totuşi hotărârea judecătorului de ocol e supusă recursului la Tribunal. Aceasta se face în baza art. 75 din Constituţiune, conform căruia dreptul de recurs în casare este de ordin constituţional. Tot în baza art. menţionat din Constituţia noastră, este admisibil recursul la Tribunal, în contra deciziilor pronunţate de către Ministerul de Agricultură şi Domenii, Direcţia pădurilor persoanelor juridice, privitor la suspendarea administratorilor.

Comentarii

BANABIC IONEL

20.02.2018 11:13

      Presedintele Composesoratului ,,Obstea Ciceului '' ing Banabic Ionel raspunde acuzatiilor aduse prin articolul  publicat de d-voasta  in 15 februarie ac .        Pentru buna intretinere si gospodarire a padurii composesorale s-a realizat la cererea noastra,  cu o firma specializata , amenajamentul silvic pentru perioada 2017 -2027 in care se prevede masa lemnoasa ce poate fi recoltata anual prin diferite lucrari    (rarit, igiena )  ) Din cantitatea aprobata de 235 mc.lemn de foc pana la 30 nov.2017 a fost atribuita cantitate de 130 mc.si din cauza timpului nefavorabil s-a  intrerupt livrarea urmand a se completa cu cei 105 mc. ramasi asigurandu-se astfel membrilor composesori cantitatea  de lemn cuvenita conform CF_ului si nu altor criterii (egalitarism).  Masa lemnoasa ce a facut obiectul  sesizarii din articolul d-voastra este lemn de lucru (90% din lemn este  in diametru de sub 30 cm pana la 20 cm ) si care nu poate fi valorificat ca lemn de foc asa cum pretinde reclamantul . Din suma rezultata prin vanzarea acestui lemn putem  asigura paza , amenajamentul ,impozitul pe teren si alte investitii . Din 2016 imputernicit de cosiliul de administratie m-am ocupat de completarea CF_urilor pentru a stabili nr.propietarilor de drept din composesorat. In urma verificarilor facute de comisie a rezultat un nr. de 185 de membri cu suprafete de la 0,04 ha pana la 3 ha (33 de membri detin peste un ha de padure )                                                                   Cetateanul Tarnita Gheorghe nu detine acte doveditoare ca este membru propietar de padure in composesorat .De multi ani revendica 130 ha de padure si 86 ha de pasune ,mai intai Primariei care i-a demonstrat prin multe procese ca nu are niciun drept apoi acum ataca composesoratul pe aceeasi tema .Este de notorietate aceasta fabulatie a lui Tarnita Gheorghe zis si Jok pentru orice cetatean din satul nostru si nu numai si de aceea nu voi lua in seama aberatiile la adresa mea.                                                Pentru alte lamuriri cu acte si nu vorbe ma gasiti la Ciceu Giugesti nr. 108 si poate o sa scrieti si despre  realizarile deosebite  facute de composesorat in doar trei ani de zile :  investitii in achizitionarea unor utilaje performante folosite la intretinerea pasunelor, in efectuarea a 6 km de drum pietruit pentru acces la padure si pasune, construirea unor saivane pentru adapostul animalelor , drenari in terenuri mlastinoase.                    Ing Banabic Ionel          

Adauga comentariu