FOTO/VIDEO: C.S.I. de Bistrița-Năsăud – criminaliștii bistrițeni între spectacolul meseriei și studiul continuu

Știinţa criminalisticii este desprinsă dintr-o ramură la fel de complexă şi importantă a medicinii – medicina legală. Este o ştiinţă complexă care face parte din zona ştiinţelor de contact ce interferează cu o sumedenie de alte ramuri din domeniu ştiinţific, având legături foarte strânse în chimie, fizică, geometrie, biologie (botanică, zoologie, genetică, anatomie, etc.), precum și cu „sora” mai mare – medicina legală, etc.

În criminalistică găseşti un conglomerat de ştiinţe şi aptitudini artistice în acelaşi timp, având în vedere faptul că fotografia, spre exemplificare, este una dintre cele mai importante probe dintr-un caz, ochiul şi spiritul de observaţie al criminalistului respectiv fiind vitale în multe dintre aceste cazuri.

Aici deja am ajuns la „elementul” uman. Criminalistul ca om este o persoană dotată în primul rând cu foarte mult sânge. Rece! Închipuiţi-vă şocul unei privelişti de la locul unei crime, la momentul în care interacţionezi pentru prima data cu acea zonă. Calmul trebuie reglat la cele mai mari valori, dar şi păstrat acolo tot timpul. Orice pierdere de fire poate compromite, în primul rând, scena crimei, iar mai apoi întreg cazul. O singură desincronizare personală sau de grup poate „infecta” acea zonă, compromiţând probe importante. Atenţia şi spiritul de observaţie sunt atuuri ce rezolvă de cele mai multe ori un astfel de caz.

Omul-criminalist, dincolo de poliţistul-criminalist, este o persoană foarte sociabilă, în judeţul nostru această „specie” fiind destul de tânără, coabitează perfect cu semenii din Serviciu atât în cadrul orelor de program, cât şi în afara acestuia. Pe scurt, „specia” criminaliştilor este, de fapt, o familie foarte unită. Inserarea cuvântului „familie” nu a fost întâmplătoare deoarece în Serviciul de Criminalistică acest substantiv se simte în orice birou.

Faptul că în judeţul nostru nu au fost cazuri de crime abominabile, menţine psihicul criminaliştilor pe o linie constantă. Nu s-au semnalat cazuri de traume psihice sau alte simptome de post-traumă la cei ce au participat la investigaţii.

Pentru aceşti tineri criminalişti totul pleacă de la plăcere... Plăcerea acestei meserii. Apoi vine talentul şi educaţia, meticulozitateate, gândirea analitică şi sintetică, rezistenţa psihică şi fizică şi foarte multă rigoare şi acurateţe. Apoi vine studiul continuu.

Echipa de cercetare a locului faptei din cadrul Serviciului Criminalistic Bistrița-Năsăud se specializează continuu în cadrul programelor de pregătire profesională. În era tehnologiei și a internetului, infractorii își specializă tehnicile, aparatura și metodele de operare folosite. Polițiștii de la criminalistică se pregătesc continuu, să fie cu un pas înaintea lor, în fața oricăror situații.

Provocarea o reprezintă urmele latente vechi și cele care nu se văd cu ochiul liber, pentru a căror relevare se impune folosirea unor soluții, tehnici și aparatură de ultimă generație. Toate acestea sunt testate și învățate practic, periodic, în cadrul programelor de pregătire profesională ale specialiștilor criminaliști.

În acest context, polițiștii de la Biroul de Investigare Tehnico - Ştiinţifică a Locului Faptei au prezentat mai multe metode de relevare, fixare și  ridicare a urmelor papilare în cadrul unui schimb de experiență, la care au fost invitați să participe colegii lor de la Serviciul Criminalistic Maramureș.

 

 

 

 

Adauga comentariu