Fandări liberale în ședința Consiliului Județean: Florin Moldovan și Ovidiu Florean critică politica investițională a CJ la SC Aquabis SA. Liberalii îl vor pe Macarie Moldovan să vină cu rapoartele Aquabis în plen

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, mai précis plenul ședinței consilierilor județeni a fost, din nou,ieri,  teatrul de război dintre PNL și PSD. Și de data asta în colimatorul liberalilor Florin Moldovan și Ovidiu Florean a fost tot SC Aquabis SA, fiind vorba de o nouă cerere de bani venită din partea furnizorului de apă al județului: 12 milioane de lei.

Noua solicitare vine după ce, în luna septembrie, Aquabisul a mai cerut forului tutelar încă 16 milioane de lei în vederea măririri capitalului pentru mai  multe investiții în achiziționarea de utilaje.

Alte 12 milioane de lei pentru lucrări la Colibița. JASPERS a spus NU

Cererea Aquabis a fost susținută în plenul ședinței de directorul executive al ADI Apa și Canalizare, Răzvan Grec, deși, liberalii, în particular, Ovidiu Florean și l-ar fi dorit pe fratele președintelui Radu Moldovan, Macarie.

În ceea ce privește suma de 12 milioane de lei cerută Consiliului Județean, vina ar fi la cei de la JASPERS, practic, ”băieții” care reprezintă  Comisia Europeană (Direcţia Generală Politica Regională), Banca Europeană de Investiţii (BEI), Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW ).

Practic, e vorba de un parteneriat care  reprezintă un instrument de asistenţă tehnică pentru cele douăsprezece ţări care au aderat la UE în 2004 şi 2007. Prin acest instrument, statelor membre în cauză li se oferă sprijinul de care au nevoie pentru a pregăti proiecte importante de înaltă calitate, care urmează a fi cofinanţate din fonduri ale UE.

În cazul apei potabile și canalizării de la Colibița, cei de la JASPERS consideră că nu sunt întrunite condițiile pentru finanțarea respectivelor lucrări, dat fiind numărul mic de locuitori din zonă, chiar dacă este luată în calcul și Mița, cifra obligatorie fiind de 2000 de persoane, declarând investiția neeligibilă.

Ce spune Răzvan Grec?

Prezent la ședință, directorul executive al ADU Apă-Canalizare, Răzvan Grec a dat liberalilor următoarea explicație: ”Am solicitat bani pentru că investițiile nu au altă sursă de finanțare. În 2013 am făcut vizite cu comisia Jaspers la Colibița. În urma discuțiilor, cei de la Jaspers au decis că investițiile sunt neeligibile. În condițiile astea, am decis să căutăm altă sursă de finanțare. Consiliul Județean a cofinanțat și alte lucrări ,  iar acum avem nevoie de 12 milioane pentru a face funcțional sistemul de canalizare” a declarat acesta.

Dacă, Florin Moldovan s-a arătat, cumva, mulțumit de explicație, Ovidiu Florean a atacat scurt și a cerut președintelui de ședință, vicepreședintele Vasile Puica, ca, atunci când e vorba de entități aflate în subordinea Consiliului Județean să fie convocați directorii: ”Am rugămintea ca pe viitor, când avem o discuție pe o anumită entitate din subordinea Consiliului Județean, să fie chemați directorii care conduc acea entitate. În speța de față, trebuia să îl chemați ori pe domnul Șandru Ioan, directorul general, sau pe domnul Macarie, fratele președintelui, domnului Moldovan” a cerut Ovidiu Florean.

Proiectul a fost votat cu 27 de voturi – pentru, două – împotrivă și o abținere.

 

Adauga comentariu