EXCLUSIV: Dorin Dobra vorbește despre frământări și șanse liberale la Primăria Bistrița și CJ BN: „Nu jucăm aici destinele unor indivizi din PNL. Noi, liberalii, suntem astăzi responsabili că Bistrița arată cum arată!”

Fostul senator, profesorul dr. Dorin Dobra, ieșit de la naftalină în plină criză politică internă, vorbește deschis despre frământările liberale bistrițene, bineînțeles prezentând viziunea proprie asupra situației organizațiilor Partidului Național Liberal din Bistrița-Năsăud.

Având în vedere relativul haos din interiorul PNL BN, Dorin Dobra, încrezător, susține că liderii liberali sunt supuși unor încercări politice care au atât ca efect, dar mai ales cauză, alegerile locale ce se apropie.

Reporter: Cum vede liberalul Dorin Dobra situația actuală din PNL BN și care ar fi premisele de la care sau spre care pleacă sau tinde partidul în această perioadă?

Dorin Dobra: Trei premise pentru liberali în perioada asta, o perioadă de altfel extrem de importantă pentru că e doar a doua oară istoric în perioada post decembristă când liberalii pot juca prima mână la nivelul țării, peste tot. Ne interesează organizația Bistrița-Năsăud și pentru ea am trei premise.

Unu. La cumulul de avantaje, de conjuncturi favorabile, de daruri pe care soarta ni le-a dat, un eșec în aceste alegeri înseamnă că putem pune lacătul pe ușa organizației municipale. Asta înseamnă că nu vom fi capabili, nu să multiplicăm ceea ce avem în cămară, ci nici măcar să profităm de ceea ce s-a conturat, mai mult sau mai puțin dependent de noi. Este vorba de „val”. Pe lângă val avem un candidat extrem de slab, cel mai slab candidat pe care PSD l-a propus vreodată, nu la municipiu, cred că pe vreun vot uninominal în județ, excluzând comunele. Adică la Parlament, la municipiu, la județ... Niculae este cel mai slab candidat pe care PSD l-a propus vreodată, iar asta este o vulnerabilitate de care noi trebuie să profităm.

PNL are azi exact profilele alternative la PSD și intrăm în a doua premisă pe care vreau să v-o spun. Profilele alternative la PSD apar în urma unui sondaj. Orice argument în afara sondajului, emoțional, de tip orgoliu, de tip gășcuțe, de tip tâmpenie, și vă rog s-o scrieți, idiosincrazie, înseamnă trecerea în irațional, în sentimental. Ori ca să învingi trebuie să lucrezi cu instrumente raționale, precise, aproape chirurgicale, chiar în politică. Atenție mare! Nu jucăm aici destinele unor indivizi din PNL, din conjunctura asta vreau să iasă această organizație, că jucăm viitorul Bistriței! Noi, liberalii, suntem astăzi responsabili că Bistrița artă cum arată! Conjunctural, și noi am pus mâna pe creștetul celor de la PSD, dar asta a fost! Suntem singura reședință de județ din Transilvania, care în cei treizeci de ani post decembriști nu a avut niciodată un primar liberal. Asta spune tot despre organizație, despre noi, dar n-aș vrea să spună tot despre noi și de aici încolo. Cu alte cuvinte jucăm ultima carte, avem chintă roială, dar noi s-ar putea, la bluf, să pierdem la pereche de nouari. Ăștia suntem noi, astăzi, în PNL Bistrița!

La nivel județean, lucrurile sunt mai bune decât par astăzi pe următoarea, și asta e a treia, premisă: un tandem puternic pentru Primăria Bistrița și pentru Consiliul Județean, poate face alianțele lui Radu Moldovan cu toți nefericiții din jurul său, la nivel județean, să nu mai aibă nicio importanță! Pentru simplul motiv că Bistrița e capabilă cu un candidat foarte bun să anihileze toată plus valoarea pe care Radu Moldovan o gândește de acum la nivel județean. De ce? Un vot foarte bun pe Bistrița, cu un candidat profilat conform unui sondaj, iar acum vă dau din casă, poate cel mai bun și meticulos sondaj făcut vreodată pentru municipiul Bistrița! Asta a făcut PNL de la nivel central, de la București, pentru Bistrița, rezultatele lui, pe final de săptămână. Acest sondaj poate spune multe și pentru perioada ce va să vină. E ca recensământul acela pe care-l faci o dată la 10 ani, atât de bun e acest sondaj!

Revenind, oricare sunt gândurile celor care astăzi se codesc să candideze împotriva lui Radu Moldovan, le spun că dacă pleacă onest, respectând candidatura de la Bistrița și potențând-o, au de câștigat enorm în ecuația județeană, pentru că totuși, la Bistița, o treime din populație votează per ansamblu județ. 10% procente în plus la Bistrița, iar acum nu vorbim de 10, dacă mergem tare, câștigăm cu 30 și ceva la sută, chiar 40, 10% la Bistrița înseamnă în minus trei procente pentru contracandidat pe județ. Acolo trebuie doar să respectăm „valul”.

Acestea sunt gândurile mele pentru organizația noastră județeană și pentru ele astăzi eu garantez că vin exclusiv din rațiune.

Rep.: Teoria ca teoria, dar cum rămâne cu practica? Se pot materializa, se pot pune în practică aceste premise?

D.D.: Acesta-i și apelul meu. Eu sunt din „interior”, am mâncat la masa colegilor mei și când a fost plină, am mâncat și când a fost goală și am împărțit firimiturile. Îi știu și le spun că greșeala din 2016, în care aproape că am pus lacăt unui destin de politician, Stelian Dolha, prin candidatura pe care l-am obligat să și-o asume, poate fi repetată, dar că de data asta pierde toată Bistrița. Atunci șansele noastre erau foarte mici, PSD era în vârf și era aproape imposibil. A fost o candidatură pentru care domnia sa binemerită și și-a primit recompensa (n.r. – funcția de prefect). Astăzi, și cu o candidatură slabă, dar solidară politic, noi batem la Bistrița, darmite cu o candidatură bună! Idiosincraziile noastre din 2016 ne-au adus în situația să umblăm în ultima lună după candidat, respectiv îl aveam printre noi, trebuia să sacrificăm pe cineva. Vreau să vă aduc aminte o idee la care țin foarte mult, chiar dacă nici măcar jurnaliștii nu au apreciat-o: în 2016, candidatura domnului Titieni dusă până la capăt, la aproape orice scor, ne-ar fi asigurat candidat pentru 2020! Domnia sa este la pensie deja, de doi ani, și astăzi Bistrița ar fi avut candidat, iar cu asta închid pentru totdeauna acest episod ca să nu mai rămânem în el! Am fost inconsecvenți, iraționali și orgolioși. Rețeta e aceasta: ieșiți din inconsecvență, iraționalitate și orgolii!

Rep.: Și care ar fi, totuși, tandemul cu care PNL Bistrița-Năsăud, în viziunea dumneavoastră, s-ar încadra în cele trei premise explicate?

D.D.: Sighiartău – Turc, mai mult sau mai puțin mă interesează ordinea, Primărie – CJ sau CJ – Primărie, dar am reperul. Vine și sondajul, în funcție de acesta... Sighiartău – Turc!

 

Dorin Dobra nu ocupă în acest moment nicio funcție politică în PNL BN, dar și-a anunțat intenția de a pune umărul în lupta electorală. Mai mult, profesorul și-a exprimat deja opțiunea pentru un nou mandat la Senat, în cadrul alegerilor generale din acest an, indiferent că e vorba de alegeri la termen sau anticipate.

Adauga comentariu