Epidemia CoVid-19 în România – moartea dosarului cu șină?

Fără să fiu sarcastic, epidemia asta aduce și câteva aspecte pozitive pentru români. Dacă până mai ieri ne sufocam în birocrația neaoșă, acolo unde dosarul cu șină era regele neîncoronat al realțiilor dintre cetățeni și instituții, iată că frica de boală (frica, nu prevenția) reușește să îngroape, chiar dacă temporar, un obicei intrat în ADN-ul nației.

Aproape că nu mai există instituție din țara asta care să nu facă apeluri către cetățeni pentru a folosi modulul on-line pentru orice relații. Dintr-odată s-au activat rețelele informatice la nivel de primării, APIA, direcții agricole, prefecturi, ajofm-uri și multe altele. Mai mult, tot brusc s-a activat și posibilitatea de a plăti on-line anumite dări, taxe și impozite, fără metode complicate de acces.

Cu toate acestea, încă mai sunt persoane care insistă în a se prezenta la ghișee pentru o cerere sau pentru a plăti vreo dare (deși s-au acordat anumite păsuiri în acest sens). E greu să ne dezvățăm de obișnuințele impregnate cu stoicism de statul român de atâta amar de vreme.

Va trece cu siguranță și această epidemie. România își va relua viața „normală”. Sunt curios câte sisteme informatice vor rămâne în picioare după momentul „coronavirus”? Dacă ne obișnuim și noi, și ei (funcționarii) cu acest mod de lucru, rămâne de văzut. Poate așa mai scăpăm de plimbătorii de hârtii dintr-un birou într-altul, deși mă îndoiesc.

Însă mai mare e temerea că după această perioadă, dosarul cu șine va fi reînviat, cu netul pre net călcând...

Adauga comentariu