„Elodia” de Bistrița – exemplu de „protecție socială” bistrițeană: bolnavă psihic – hulită de populație, ignorată de autorități! Povestea reală a schizofreniei statului român

Bistrița, ca oricare altă localitate, are cazurile ei sociale. Oameni ai străzii, bolnavi psihici uitați de familii, consumatori de substanțe mai mult sau mai puțin interzise. Unii îi numesc boschetari, cerșetori, aurolaci, drogalăi etc. În primă instanță aceștia aduc dezaprobul și ura cetățenilor, sunt considerați paria societății, marginalizați și puși la zidul infamiei.

Cazul „Elodiei” de Bistrița, așa cum este poreclită o tânără ce-și duce veacul în partea de jos a orașului, a revenit în atenția publică odată cu apariția unor filmări în care aceasta zgârie câteva autoturisme într-o parcare din muncipiu, undeva la sfârșitul lunii martie a acestui an.

„Elodia”, pe numele ei Claudia B. de aproximativ 35 de ani, este o femeie bolnavă, diagnosticul confirmat de autoritățile locale fiind de schizofrenie. Aceasta practică prostituția de pe vremea de când era minoră, fiind racolată într-unul dintre bordelurile clandestine ale Bistriței din anii 2000. Pe atunci, în Bistrița prostituția era în perioada „de glorie” fiind (re)cunoscute locuri unde cea mai veche meserie din lume se practica: la Ștefan, la Bodea, la Puiu, pe Lt. Călin, în spate la Casa Sindicatelor, pe lângă internatul CPL, toate fiind hogeacuri protejate pe atunci de anumite „organe”.

Cu timpul acestea au dispărut, o parte din fetele care prestau în aceste locuri rămânând fără „job”. Unele s-au reprofilat, altele au ales singura cale „în domeniu”: centura. Printre acestea se numără și Claudia care, între timp, s-a îmbolnăvit. Este una dintre cele mai „vechi” prezențe de pe drumul de centură, locul unde amatorii de senzații tari care tranzitează Bistrița (sau de ce nu chiar bistrițeni) mai găsesc câte-o „scăpare” erotică.

Claudia provine dintr-o familie destrămată, cu probleme, un caz social foarte bine cunoscut de autorități. Familia acesteia, în speță mama Claudiei, a primit chiar și o locuință socială din care a fost dată afară din pricina scandalurilor cauzate de consumul de alcool. Acum, femeia trăiește undeva într-o baracă, la o margine de pădure.

Claudia însă face naveta între centura orașului, acolo de unde mai face rost de o bere sau bani pentru o pâine, și zona străzilor Împăratul Traian și Dragoș Vodă, o zonă pe care aceasta o recunoaște ca fiind acasă, loc în care odată chiar a locuit. Are un comportament deviant, urlă, înjură, are diferite crize, bea tot timpul și provoacă întotdeauna o stare de neliniște în special mamelor cu copiii ieșiți la plimbare.

Este într-adevăr periculoasă, căci în momentele de criză dezvoltă o putere foarte mare, nu este în deplinătatea facultăților mentale și poate deveni violentă la adresa oricărei persoane care-i stă în față. Mulți dintre trecători o provoacă, aceasta răspunzând violent și gălăgios. În schimb, în momentele de „liniște” mentală, Claudia pare a fi o persoană destul de inteligentă pentru stautul ei, căci te amenință cu citate din legi, dacă „ai treabă” cu ea.

Dincolo de aceste aspecte care deontă pericolul public, Claudia mai este luată în evidențele sociale și cu altceva. Este mama a patru copii, al cincilea fiind acum pe drum! Din fericire, toți cei patru copii sunt bine, au fost luați în plasament, sănătoși și frumoși, conform declarațiilor unor persoane din sistem. Tot din fericire, Claudia nu a fost depistată ca fiind consumatoare de droguri sau alte substanțe, singura ei „meteahnă” fiind alcoolul. Nu are nici o altă boală în afara celei mentale.

A fost internată de mai multe ori în secția de psihiatrie a Spitalului Județean, dar a plecat fie pe prorie semnătură, fie a fugit pur și simpu din unitatea spitalicească. Și totuși, ce se poate face în acest caz?

Direcția de Servicii Sociale de pe lângă Primăria Bistrița a făcut toate demersurile necesare pentru punerea sub interdicție a persoanei respective, acestă procedură fiind demarată. Noi așteptăm sentința de internare într-o instituție de specialitate” – ne-a declarat directorul Direcției de Servicii Sociale, Radu Dreptate (foto).

Din păcate, chiar și dacă ar apărea acestă sentință, lanțul slăbiciunilor administrative se rupe din nou, deoarece nu sunt locuri în instituțiile de stat abilitate în această situație. La Beclean, de exemplu, nu sunt locuri. La Bistrița, fiind doar o secție de psihiatrie, Claudia nu poate fi internată pe termen lung sau definitiv.

Problema locurilor în institiuții de acest gen este una națională, iar rezolvarea acesteia nu se află pe ordinea de zi a Guvernului. Conform informațiilor obținute de stiridebistrita.ro, la Bistrița există un proiect de construție a unei astfel de instituții, la Sigmir, cu căsuțe pentru bătrâni și persoane defavorizate, dar și pentru persoane cu probleme psihice, proiect care atrage numai parful, căci răspunsul este tot timpul același: nu sunt bani.

O altă variantă pentru construirea unui astfel de sanatoriu a fost vehiculată în zona fostei unități militare de la Șintereag. Zona era perfectă pentru un sanatoriu, fiind în afara localității, cu posibilitate de consolidare a împrejmuirii arealului respectiv, o zonă liniștită și propice pentru un astfel de proiect. A primat investiția într-o fabrică de armament...

Dincolo de aceste aspecte pe care inclusiv reprezentanții aleși ai județului preferă să nu le vadă și să le ocolească, mai există și încercarea de a tergiversa și mai ales cea de a ascunde aceste cazuri sociale, de a trece toată această problematică într-un con obscur de umbră.

Am fost „atenționați” să nu scriem despre acest subiect pentru a nu „periclita” desfășurarea procedurilor în continuare. Am fost „atenționați” că putem distruge întreg procesul de punere sub interdicție în cazul Claudiei B., deoarece putem „supăra” pe „cineva”, moment în care tot ce s-a făcut până acum să se ducă „pe apa Sâmbetei”.

Nu credem așa ceva! Nu credem nici măcar că se face ceva în acest sens! Această problemă este în discuție cel puțin din momentul martie 2018, atunci când „Elodia” zgâria mașini prin parcări. Acel moment când, cică, nu a existat nici o plângere din partea unor presupuși păgubiți, căci dacă exista se putea rezolva această problemă atunci. Dar nici o sesizare din oficiu a autorităților nu a fost.

Am fost „amăgiți” cinci luni de zile cu faptul că „treaba” se rezolvă, că trebuie să stăm „liniștiți”, să nu publicăm nimic pentru a nu „deranja” procesul în sine de prindere și punere sub interdicție a acestei persoane. A fost o perioadă în care Claudia dispăruse efectiv din oraș, moment în care autoritățile se „temeau” de ce e mai rău.

Cu toate acestea nu s-a făcut absolut nimic. Doar vorbe, promisiuni și încercări de intimidare. De ce? Cine ar avea interesul să NU rezolve un astfel de caz, un caz recunoscut clar de autorități ca fiind unul nu periculos ci foarte periculos? Oameni buni! Este vorba de un om al străzii bolnav! Nu este vreo pușlama sau beizadea cu probleme și cineva încearcă să-și acopere fiul sau fiica! Este un caz social care poate și pune în pericol alți cetățeni, o ființă bolnavă care dă naștere pe bandă rulantă unor ființe nevinovate, venite pe lume din ignoranța și incapacitatea unor autorități care își îndreaptă toate puterile în a mușamaliza asemenea cazuri, nu a le rezolva!

În situația Claudiei sunt și alte „Elodii”. Elodii care pot sfârși tragic sau pot creea o tragedie. Sunt oameni cu reale probleme pe care numai statul le poate rezolva. Boschetari, paria, aurolaci, centuriste, nebuni sau elodii, toți sunt niște ființe umane care au nevoie de ajutor. Nu știu să strige după el pentru că nu-l conștientizează. Se pare că nici statul nu conștiențizează acest lucru, un stat care este mai schizofrenic decât orice „Elodie”...

Adauga comentariu