După 30 de ani, Bistrița are constituită prima arhivă legată de evenimentele din Decembrie 89 petrecute în municipiu! Expoziția conține fotografii, obiecte, documente și declarații

Departe de ideea unui muzeu al vremurilor apuse, așa cum este cel de la Beriln, sau chiar de o expoziție tematică recentă din Arad, Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud a reușit, cu ajutorul Instituției Prefectului și al câtorva donatori inimoși, să încropească un mic moment de aducere aminte a unor vremuri apuse și deloc regretate.

Expoziția „30 de ani de la Revoluție” s-a dorit a fi un mic remeber al unei perioade cuprinse între ultima vizită a lui Nicolae Ceaușescu la Bistrița, din octombrie 1989, și până în momentul organizării primelor alegeri libere din 1990.

Subiectul principal a fost momentul „de foc” al dimineții de 22 decembrie 1989, atunci când mii de bistrițeni au ieșit în stradă, pornind din zona industrială, mărșăluind pe străzile unui oraș încă aflat în dictatura comunistă, moment ce a culminat cu marea manifestație anti-comunistă și pro-libertate din fața fostului sediu al „județenei de partid”, actualul Palat Administrativ din Piața Petru Rareș.

Expoziția conține fotografii ale momentului, precum și înscrisuri ale acelei perioade, dar și elemente specifice vremurilor respective. Uniformele pionierilor, ale militarilor sau milițienilor, obiecte de uz casnic (televizor alb-negru pe lămpi, magnetofon, casetofon, căruciorul și butelia de aragaz, clasica carpetă cu „Răpirea din Serai”, un aparat imens de radio – „Modern”, o geantă de serviciu, o valiză de lemn folosită de tinerii recruți la încorporare, nelipsita sticlă de lapte, mileuri și celebru bibelou cu peșete de pe televizorul Diamant), precum și ziare, cărți sau chiar primele afișe electorale.

Stelian Dolha, actualul prefect, Ovidiu Frenț, fostul prefect, George Avram, citymanagerul municipiului, Florin Chereji, primul primar al Bistriței libere, precum și alți participanți la evenimentele din Decembrie 89 de la Bistrița, și-au amintit de acele momente în care nimeni nu știa cum se va termina, dar toată lumea spera la o victorie împotriva regimului totalitar.

Această expoziție este, conform spuselor profesorului Vasile Duda, doar un prim pas în ceea ce înseamnă punctarea istoriei locale recente, căci aceste momente trebuie (re)aduse în prim-planul unor lecții de istorie, perioada amintită în această expoziție fiind destul de lacunară din punctul de vedere al documentelor-martor.

Probabil Complexul Muzeal Județean va prelua această idee și va constitui măcar o cameră a aminitirilor recente, căci în instituția respectivă regăsim mai multe vestigii din epoca de bronz decât din „epoca de aur”.

Expoziția se află la sediul Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud, Strada Gării nr. 3-5, iar aceasta va putea fi vizitată până la sfârșitul lunii ianuarie 2020, în fiecare zi lucrătoare, de la 8:00 la 16:30, joia până la 18:30. Pentru grupuri interesate de vizitarea expoziției în weekenduri, acest lucru va fi posibil cu o programare în prealabil.

Adauga comentariu