Dosare DNA în Bistrița-Năsăud! În 2007, un medic legist a fost trimis în judecată pentru șpagă


 

Al doilea personaj din Bistrița-Năsăud pe care au pus mâna procurorii DNA a fost medicul legist Codrin Rebeleanu, care, prins în flagrant delict, a fost acuzat de luare de mită. Asta se întâmpla în februarie 2007, pe atunci Rebeleanu aflându-se la șefia Serviciului de Medicină Legală Bistrița-Năsăud. Acesta a fost mai întâi arestat preventiv, iar o lună mai târziu a fost trimis în judecată. Totodată, acestuia i s-a interzis de a mai profesa ca medic, însă asta a durat până în octombrie 2007, când și-a recâștigat dreptul de practică.


 

Potrivit procurorilor, doctorul Rebeleanu a pretins suma de 500 euro de la o persoană în schimbul eliberării unui certificat medico-legal favorabil denunţătorului care comisese un accident rutier soldat cu victimă.

Iniţial, în calitatea sa de medic legist, inculpatul Rebeleanu Codrin Horea a eliberat un certificat medico-legal pe numele victimei accidentului din care rezultă că numărul de zile de îngrijiri medicale acordate era de 50-55, cu reexaminare la 30 de zile. Ulterior persoana denunţătoare (autorul accidentului) şi victima s-au împăcat. În momentul în care denunţătorul s-a prezentat pentru definitivarea concluziilor medico-legale, inculpatul Rebeleanu Codrin Horea a condiţionat nemajorarea zilelor de îngrijiri medicale de primirea sumei de 500 euro. Precizăm că, potrivit legii, împăcarea părţilor înlătura răspunderea penală, numai dacă vătămarea corporală provocată de accident necesită pentru vindecare un număr mai mic de 60 zile de îngrijire”, arătau procurorii în rechizitoriu.

Dosarul a fost judecat pe fond la Tribunalul Suceava, după ce a fost transferat de la Bistrița la cererea lui Rebeleanu, și a ajuns în final la Înalta Curte de Casație și Justiție unde, în 2011, a fost pronunțată sentința defintivă de 3 ani de închisoare cu suspendare.


 

Adauga comentariu