Dosar DNA de răsunet, încheiat cu pedepse cu suspendare! Afaceristul Emil Nistor & Co, scăpați de Curtea de Apel Cluj

Continuăm seria dosarelor DNA din Bistrița-Năsăud cu un alt om de afaceri, care a fost acuzat de procurorii anticorupție că a obținut credite ilegale. Este vorba despre Emil Nistor, cunoscut în județ în special prin complexul turistic Poiana Zânelor din comuna Șanț, care a fost trimis în judecată, alături de alte 17 persoane, în decembrie 2013.

 

 

Conform rechizitoriului procurorilor DNA, în perioada iunie 2005 - februarie 2008, Emil Nistor, administrator al cinci societăţi comerciale, prin intermediul a 89 de persoane interpuse, majoritatea angajaţi la cele cinci firme administrate de el, a obţinut, pe baza unor documente ce atestau venituri salariale nereale, un număr de 98 credite de la două bănci comerciale, profitând de relaţiile pe care le-a construit în timp și datorită raporturilor pe care societăţile comerciale administrate de acesta le-au avut cu unităţile bancare.

Pentru a obţine cele aproape 100 de credite, Nistor a apelat la directorii unităţilor bancare, respectiv la Vasile Moldovan, Ioana Moroşan, Maria Terchilă, pe care i-a instigat să acorde, cu încălcarea cu ştiinţă a normelor de creditare, credite mai multor persoane fizice, susţin anchetatorii.

"În procedura de acordare a creditelor au fost implicaţi şi consilierii clienţi retail Moroşan Mihai, Tinereanu Domnica şi Mureşan Daniela Iuliana şi ofiţerii de credite (manageri relaţii cu clienţii persoane fizice) Moldovan Albina Alexandra şi Zăgrean Mihaela Carmen. Aceştia, cu ştiinţă, au acceptat să întocmească dosarele de credit fără a respecta normele de creditare în vigoare la acea dată", arată DNA.

Atât directorii unităţilor bancare, cât şi ofiţerii de credit sau consilierii clienţi retail ştiau că veniturile salariale consemnate în adeverinţele de salariu sau de venit depuse la dosarele de credit pe numele celor 89 de persoane nu sunt reale, mai susţin procurorii anticorupţie.

Anchetatorii au mai susínt la acea vreme că Emil Nistor a fost susținut în activitatea sa infracțională, în perioada 2005 – 2007, de Dan Doruț Hădăru, anagajat în cadrul SC Eliada Consulting SRL.

Începând cu luna iulie 2007, mai arăta DNA, inculpatul Emil Nistor ar fi iniţiat constituirea unui grup infracţional organizat la care au aderat fiul acestuia, zis "Tuţu", şi Dan Doruţ Hădărău, Maftei Porcius, Gabriela Lorinţiu şi Aurel Sabin Nistor, angajaţi ai societăţilor comerciale administrate în Nistor.

"Scopul constituirii grupului infracţional organizat a fost acela de a obţine cu documente false, prin intermediul angajaţilor societăţilor comerciale administrate de inculpatul Nistor Emil, credite de la sucursala unei bănci. Banii obţinuţi de persoanele care au contractat creditele au fost utilizaţi de către inculpatul Nistor Emil şi membri grupului infracţional pentru diverse operaţiuni în cadrul societăţilor comerciale în cauză sau în interes personal", au mai susținut procurorii.

Potrivit anchetatorilor, atât Emil Nistor, cât şi Dan Doruţ Hădărău, au ajutat şi alte persoane, respectiv pe Gabriela Lorinţiu, Vasile Creţu şi Maria Nistor, pentru a obţine credite, de la unităţile bancare, în interesul lor personal şi nu al grupului infracţional, punându-le la dispoziţie adeverinţe de salariu, copii de pe carnetele de muncă/contractele individuale de muncă/acte adiţionale la contractele individuale de muncă, care nu erau conforme cu realitatea, mai spun procurorii.

Valoarea totală a prejudiciului produs unităţilor bancare, în urma activăţii grupului infracţional condus de Nistor, a fost stabilită de DNA la 2.194.796 de euro.

 

La Bistrița s-a lăsat cu condamnări grele

 

Pe fond, dosarul a fost judecat de magistrații de la Tribunalul Bistrița-Năsăud, care, după 4 ani de procese, l-au condamnat pe Emil Nistor la 7 ani de închisoare cu executare. Fiul omului de afaceri, Emil Nistor jr., a primit o pedeapsă de 4 ani cu executare, în timp ce Dan Doruț Hădărău a fost condamnat la 5 ani.

Condamnați au fost și Maftei Porcius și Aurel Sabin Nistor – câte 3 ani și 4 luni de închisoare, fiecare, în timp de Gabriela Lorințiu a primit 2 ani și 10 luni cu suspendare.

 

La Cluj au răsuflat toți ușurați

 

Supriza a venit de la Curtea de Apel Cluj, la finele lunii ianuarie anul acesta, unde magistrații au desființat sentința Tribunalului Bistrița, fiindcă încadrările faptelor au fost făcute greșit.

Atât Emil Nistor, cât și Dan Doruț Hădărău au scăpat cu o pedeapse de câte 3 ani cu suspendare, fiecare, în timp ce Gabriela Lorințiu și Emil Nistor jr. au fost achitați. Ieftin a scăpat și Maftei Porcius, acesta fiind achitat de acuzația de aderare la grup infracțional organizat, iar în ceea ce privește infracțiunea fals în înscrisuri sub semnătură privată a intervenit prescripția specială a răspunderii penale.

Comentarii

sabina

15.03.2018 11:22

pe prinicpiul: daca furi 2 mil de euro scapi cu o suspendare, daca furi un slama faci 3 cu executare, traiasca justitia romana si doamna cea oarba cu balanta in mana!!!!oamenii s-au aranjat, 

Adauga comentariu