Directorul exectiv al ADI Deșeuri, Pavel Plăian explică creșterea tarifelor la salubrizare: ”Vorbim de o creștere obligatorie și prevăzută în legislația europeană, combinată cu amortizarea unor investiții”

Presați de scandalul generat, reprezentanții ADI Deșeuri au ieșit astăzi public și au încercat să ofere explicații cu privire la creșterea tarifelor la salubrizare în județul Bistrița-Năsăud, dar și punctul lor de vedere în privința contractului încheiat cu Supercom pe durata a 8 ani de zile.

Potrivit directorului executiv al ADI Deșeuri, Pavel Plăian, în acest moment, la nivelul județului Bistrița-Năsăud, vorbim de o ”reformă structurală și fundamentală a serviciului de salubrizare. Nimic din ce a fost înainte nu mai seamănă cu ce urmează să fie implementat”, spune Paul Plăian.

Plăian  a mai precizat că măsurile pe care ADI Deșeuri le-a implementat în transpunerea legislației ”au menirea să conducă la eficientizarea sistemului de salubrizare, astfel încât să atingem într-un viitor apropiat toate țintele pe care Uniunea Europeană le așteaptă din partea României”.

El a mai precizat că proiectul reformă a colectării, selectării și depozitării deșeurilor pe care ADI Deșeuri a început să îl implementeze, a presupus modificarea contractului existent cu operatorii de salubrizare, a regulamentelor de salubrizare, dar și impunerea de tarife diferențiate atât pentru operatori dar și pentru cetățeni: ”În acest context a fost nevoie să se facă investiții pentru dezvoltarea actualului sistem de salubrizare implementat prin proiectul SMID în Bistrița-Năsăud. Toate aceste elemente de investiții care au fost impuse operatorului de către noi (n.red. – ADI Deșeuri) au condus, într-adevăr, la modificarea tarifelor de salubrizare”, a mai subliniat Plăian.

Partea tehnică a acestui proiect a fost expusă de către stiridebistrita.ro, înainte de intrarea în vigoare la data de 1 noiembrie 2019 a prevederilor normativelor europene, printr-un material-interviu, pe care îl regăsiți mai jos:

Se schimbă „politica gunoiului”: de la 1 noiembrie vom plăti cât vom arunca, ce-i drept, ceva mai scump! Vezi care sunt noile tarife, dar și cum se vor „cântări” deșeurile în Bistrița-Năsăud

Ce înseamnă taxa de salubrizare?

Pavel Plăian a încercat să explice ce este cu această taxă de salubrizare: ”S-a vehiculat foarte mult ideea că taxa de salubrizare s-a triplat. Din punctul nostru de vedere, taxa de salubrizare în urban în 2019 a fost de 8,12 lei, asta până în luna noiembrie, lună în care a fost aprobat noul proiect. În cadrul acestei taxe, cel puțin la nivelul primăriei Bistrița a existat o subvenție de 1,52 de lei, cetățenii plătind doar 6,60 de lei”.

Ce conține taxa de 11,5 lei de persoană/lună?

Potrivit lui Pavel Plăian în taxa de 11,5 lei/lună de persoană aprobată de UAT-uri în cadrul ADI Deșeuri, sunt cuprinse următoarele sume: 1,4 lei este contribuția la economia circulară și care este o taxă legală reglementată prin OUG 196/2005 privind Fondul de Mediu, contribuție pe care operatorul trebui să o achite pentru fiecare tonă de deșeuri depozitate. Dacă această taxă a fost în 2019 de 30 de lei/tonă, ea a crescut în acest la 80 de lei/tonă, creșterea găsindu-se și în tarifele practicate către populație. O altă componentă a acestei taxe este reprezentată de investițiile pe care ADI Deșeuri, ca autoritate contractantă, le-a impus operatorului în cadrul procesului de implementare, investiții care au fost recomandate de Uniunea Europeană prin Jaspers și consultanții Ministerului Mediului.

În ceea ce privește strict taxa de salubrizare, impunerea ei aparține exclusiv celor 62 de UAT-uri din județul Bistrița-Năsăud.

Ce urmează în cadrul proiectului de reformă al salubrizării?

A spus tot Pavel Plăian: ”Vor fi introduce rute suplimentare pentru colectarea din poartă-n poartă a deşeurilor reciclabile”, achiziţionarea a 60.000 de pubele galbene cu cip (pentru deşeuri din plastic şi metal) care vor fi împărţite gospodăriilor din mediul rural şi beneficiarilor de la case, din mediul urban. Nu în ultimul rând, vor fi achiziţionate 900 de „încasetări metalice” pentru blocuri, unde cetăţenii vor avea acces pe bază de cartelă pentru deşeurile menajere, plus softurile informatice de colectare a datelor”.

Potrivit celor spuse de Plăian, investițiile impuse opertorului în cadrul proiectului trebuie făcute până la data de 1 martie: ”Vă mai pot spune că miercuri, 15 ianuarie, vor ajunge la Bistrița, primele 15.700 de pubele galbene, în aşteptare fiind şi 250 de „încasetări metalice”.

În ceea ce îi privește pe cetățenii care locuiesc la bloc, aceștia vor depune gunoaiele menajere în containerele din acele spații ”încasetate”, iar deșeurile reciclabile în containerele semiîngropate. Pentru locuitorii de la case, ei vor avea la dispoziție pentru a realize activitatea de selectare o pubelă pentru plastic şi metal, una pentru deşeuri menajere, iar sticla şi hârtia vor fi depuse la containerele semiîngropate.

Despre situația colectării selective în municipiul Bistrița, în materialul de mai jos:

Colectarea selectivă – loc de mai bine în viziunea administratorului Bistriței, George Avram

Măsuri certe pentru valorificarea deșeurilor reciclabile

Pentru că recomandarea Comisiei Europene este de-a crește procentul deșeurilor reciclabile și de-a scădea cât mai mult cantitatea de deșeuri depozitată, în cadrul proiectului tehnico-economic de modernizare a sistemului de salubrizare sunt prevăzute măsuri pentru valorificare deșeurilor reciclabile: ” Dacă până acum banii pentru valorificarea acestor deşeuri reveneau operatorului de la centrul de la Tărpiu, pe viitor veniturile vor ajunge la ADI Deşeuri. De asemenea, au fost semnate parteneriate cu organizaţii care implementează răspunderea extinsă a producătorului (OIREP) care pentru raportările pe care le face ADI pe trasabilitate – cantintăţile de deşuri reciclabile de la colectare până la valorificarea finală plătesc o bonificaţie de 800-1000 lei/tonă.

Plăian mai arată că, respectiva bonificație împreună cu veniturile pe care le obţinem din valorificarea deşeurilor reciclabile au singura menire de a reduce costurile, factura pe care UAT-urile, cetăţenii urmează să o plătească operatorului.

”Dacă operatorul, într-o lună, trebuie să factureze pentru colectarea deşeurilor reciclabile către Primăria X suma de 10.000 lei, noi din veniturile pe care le obţinem o să suportăm proporţional o parte din factură, până la aproape 50%. Mai sunt câteva lucruri care vor fi reglate şi activitatea va fi demarată în timp foarte-foarte scurt. Prin faptul că noi acoperim o parte din costurile serviciului de salubrizare, înseamnă cu UAT-urile  vor avea o economie de bani din taxele speciale colectate. La finalul anului, când se face regularizarea şi când se stabileşte cuantumul taxei pentru anul viitor, primăria va constata că a rămas cu un sac de bani şi atunci este obligată să reducă taxa pentru anul viitor. Dacă anul acesta este 6,5 lei (în rural), în funcţie de cantităţile de deşeuri reciclabile valorificate, pentru 2021 poate fi 5 lei sau 4 lei, în funcţie de performanţa sistemului”, a conchis  Pavel Plăian.

În acest context, va putea fi stabilit un tarif diferenţiat pentru fiecare localitate în parte, începând cu 2021, în funcţie de cât va recicla fiecare unitate administrativ-teritorială. Tarifele ar putea scădea din 2021, în funcţie de valorificarea deşeurilor reciclabile

În acest moment, în județul Bistrița-Năsăud, doar 230.000 persoane plătesc taxa de salubrizare, 50.000 de plătitori fiind înregistrați la nivelul municipiului Bistrița, un număr de peste 70.000 de cetățeni sustrăgându-se acestei taxe. Contractul cu operatorul de salubritate Supercom are o valabilitate de 8 ani, începând cu data de 5 martie 2019, compania plătind o redevenţă de aproximativ 600.000 lei pe an.

 

Comentarii

cititor

16.01.2020 09:47

Daaaa.... sigur... Comunitatea Europeana ne stabileste noua tarifele, ca sa luati voi bani cu niste servicii facute alandala... asa cum este specificul romanesc... Du-te domnule si umbla la " furat " daca vrei ... ( cate un sut in c*r de la oamenii nemultumiti de serviciile voastre ) . Va intreb... DE CE NU RIDICATI MAI GUNOAIELE COLECTATE SELECTIV SI TOATE SUNT IMPRASTIATE PE DRUMURI SI PRIN SANTURI DE CAINII TELELELEI ?  

carcotas de Bistrita

18.01.2020 10:45

Suntem din zona Casa Agronomului- Avicola - Ferma Jaky Unirea .In tot acest " triunghi " ... nu s-au ridicat gunoaiele ( deseurile ) selectate , de o luna de zile . Stau toti sacii pe drum, imprastiati pe asfaltul strazii ( multi dintre ei, ptr ca in saci se afla probabil si cutii de conserve, care sunt " cautate " de cainii telelei ).De-alungul drumului, gasesti zilnic numai peturi, pungi de plastic si cutii de consrve imprastiate ... si  zilnic trebuie sa le adunam noi de la poarta casei ptr ca altfel, arata ca un " sat african " ... 

Adauga comentariu