Din cauza mizeriei, un spital este obligat de instanță să plătească daune morale. Patru femei au fost infectate în timpul cezarienelor. Cum stă Bistrița la acest capitol

Cât de „infect” să fii dacă te obligă instanța să plătești infecțiile cauzate chiar de tine, instituție spitalicească cu titulatură de Spital Județean de Urgență? Mizeria din sala de operație și nu numai de acolo atrage după sine, pe lângă suferința unor pacienți veniți să se trateze, costui și cheltuieli ce se puteau folosi inclusiv pentru dezinfecție.

Curtea de Apel Cluj a dat câștig de cauză unor femei care, în timpul unor operații efectuate în această instituție, s-au ales cu infecții post-operatorii. Cele patru femei s-au „cadorisit” cu cu bacilul pseudomnas aeruginosa din cauza problemeor de igienă din timpul unor banale operații de cezariană, pacientele având nevoie de îngrijiri suplimentare de până la aproape 2 luni pentru vindecare în Spitalul de Boli Infecţioase.

Magistraţii Curţii de Apel au obligat unitatea spitalictească la plata amenzii penale de 72.000 de lei, pentru vătămare corporală din culpă şi la achitarea de daune morale pacientelor operate în anul 2012, de aproape 50.000 de euro pentru fiecare.

Spitalul Județean de Urgența Zalău nu a luat măsurile ce se impuneau pentru a asigura condiții de prevenire a infecțiilor nosocomiale, nu a respectat protocoalele de lucru de către personalul medical, a încălcat regulile privind curățenia și dezinfecția, nu a respectat procedura de colectare, transport și depozitare intermediară a deșeurilor medicale, fapt ce a dus la infectarea celor patru paciente cu bacilul Pseudomonas aeruginosa. Ca urmare a contactării virusului, viața lor a fost pusa in pericol”, se arată în motivarea Instanței.

Conducerea spitalului a fost obligată să afişeze decizia instanţei de judecată, timp de două luni, la avizierul instituţiei. Aceste cazuri pot fi un precedent pentru orice instituție de aces gen din țară. În Bistrița s-a vorbit în trecut de multe cazuri cu infecții intraspitalicești, ascunse de fosta conducere sub preșul directoral.

Investițiile făcute în ultimii ani la SJU Bistrița au avut în primul rând accentul pus pe evitarea acestor tipuri de infecții, sistemele de protecție, sterilizare sau cele de aerisire și în special cele de circulație a aerului fiind de ultimă generație.

Managerul Gabriel Lazany a mai venit inclusiv cu o idee năstrușnică, cea de a licita spațiile din interiorul spitalului, acolo unde sunt aplasate automatele de cafea, din banii rezultați fiind asigurate lenjeriile de pat de unică folosință. Prin simplul fapt că lenjeriile de pat sunt de unică folosință, existența și răspândirea unor infecții intraspitalicești este contracarată încă dinaintea apariției acestora.

Adauga comentariu