Deputatul bistrițean Ionuț Simionca punctează din nou în Parlament: alte două legi pornite din pixul lui au fost adoptate

Destul de cuminte și în banca lui, Ionuț Simionca practică o politică pragmatică ca deputat, acolo unde știe să profite de „liniștea” unui partid mai mic, fără lupte interne și fără zbuciumul caracteristic marilor partide.

În acest sens, deputatul de Bistrița-Năsăud al Partidului Mișcarea Populară, a ințiat sau a fost în capul listei de inițiatori a mai multor legi mici, dar de efect. Una dintre cele mai cunoscute legi inițiate de Ionuț Simionca este „Legea Colectiv”, o lege care impune amplasarea unui anunț la intrările în anumite obicetive publice, în care se specifică faptul că locația respectivă nu are aviz de securitate contra incendiilor din partea pompierilor.

O altă lege pusă deja în aplicare pe tot teritoriul României și care îl are pe bistrițean ca inițiator este „Legea Viișoara”, act legislativ care obligă autoritățile de stat să amplaseze bariere la trecerile de nivel cu calea ferată pe drumurile europene, naționale, sau acolo unde rata accidentelor este crescută.

Două noi legi au fost adoptate de către Parlament în aceste zile, ambele având în dreptul inițiatorilor pe Ionuț Simionca. Prima dintre aceste două legi se referă la modificarea actului normativ legat de Cadastru:

„Legea vine în ajutorul proprietarilor de terenuri din zona montană, și când am scris acest proiect de lege m-am gândit la oamenii care trăiesc în zonele montane în județul Bistrița-Năsăud. Acestora le va fi mai ușor, de acum înainte, să își întăbuleze terenurile. Mai exact, am crescut sumele acordate de stat, prin Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, pentru lucrările de topografie din zona montană. Multe firme de topografie evitau, din cauza sumelor mici pe care le primeau de la stat, să vină în zone cu forme de relief ce au categorii ridicate de dificultate. Mărind sumele acordate pentru zonele mai dificile, cred că firmele care fac măsurători cadastrale vor fi interesate să vină și la noi, la munte, iar oamenii care trăiesc în zonele montane în județul Bistrița-Năsăud își vor rezolva astfel problemele legate de întăbularea proprietăților”, a precizat Simionca.

Ce-a de-a doua semnătură pusă de bistrițean în dreptul inițiatorilor unui document legislativ este tot o modificare a unei legi existente, de această dată fiind vorba de legea organizării activităților sanitar-veterinare:

„Această lege vine în ajutorul medicilor veterinari prin: uniformizarea contractelor încheiate de ANSVSA cu aceștia (prin transformarea contractelor de prestări servicii în contracte de concesiune), reorganizarea competențelor teritoriale (astfel încât să se asigure un minim de 600 UVM pentru un contract, iar exploatațiile non-profesionale să se regăsească pe o rază de maximum 30 km), acordarea unei sume lunare de 10.000 lei fiecărui deținător de contract (pentru acoperirea unor cheltuieli neacoperite în prezent de beneficiar, cum ar fi transportul probelor, ridicarea produselor și tipizatelor necesare, consilierea proprietarilor de animale, formare profesională, participare la ședințe de instruire etc), un fel de sumă forfetară acordată medicilor veterinari care dețin un astfel de cabinet”, a conchis Simionca.

Prin această ultimă prevedere legală, Simionca vrea o deschidere reală către tinerii medici veterinari care vor să acceadă într-un cabinet din zona rurală. Stimularea financiară, precum și limitarea competențelor teritoriale, conform deputatului bistrițean, sunt principalele probleme pe care le-ar întâmpina tinerii medici veterinari, în special în zona rurală.

 

 

Comentarii

Doho Viorel

09.12.2019 19:02

Cinste dv. pentru aportul în siguranță traficului rutier la toate trecerile de nivel cu calea ferata, dar ce facem cu trecerile de pietoni ,unde tot mai des întâlnim pietoni accidentați ????
Semaforizarea trecerilor de pietoni cu temporizator pare nu este mai eficientă și mai sigura ....mai ales în zone aglomerate și la ore de vârf ?!? ( Gen trecerile de pietoni din zona piețelor (Beclean...), Liceul Andrei Mureșanu....(fostul cinema 23 august) ...

Adauga comentariu