„Deconcentrații” pot rămâne în funcții dacă sunt performanți, conform liberalilor. La Bistrița-Năsăud facem și un pariu: marea majoritate a conducătorilor de instituții vor rămâne în funcții!

După cum ne-am obișnuit deja de vreo 30 de ani, atunci când se schimbă câte un guvern, apar sinecuriștii partidelor care preiau „frâiele”. Conform acestei cutume, după debarcarea Guvernului Dăncilă și înscăunearea celui condus de Orban, urmează o nouă rundă de schimbări prin funcțiile mult râvnite.

Primii care vor cădea sunt evident prefecții și subprefecții, aceștia fiind reprezentanții Guvernului în teritoriu. Așadar, Ceclan (subprefect) și Frenț (prefect) (foto - central) sunt cu băgăjelele la ușă și așteaptă să semneze de predare. La primire, deși încă nu sunt anunțate persoanele, se vorbește de Diana Morar ca prefect, iar postura de subprefect încă se negociază, aici fiind vorba de anumite protocoale, scrise sau nescrise, între liberali și susținătorii acestora din Parlament. Cu alte cuvinte, subprefectul poate fi membru PMP, USR, UDMR sau chiar ALDE, Terente Ciui (care a mai fost subprefect) fiind deja vehiculat prin anumite cercuri. Nu băgăm mâna în foc pentru ProRomânia...

După cum se știe, mai multe ministere au fost comasate și vom avea parte din nou de anumite schimbări de ordin administrativ. Se schimbă antete, ștampile, firme luminoase etc. În cazul instituțiilor deconcentrate, situația se pare ca va rămâne aproximativ la fel, apartenența de un minister sau altul a unei instituții fiind probabil singura schimbare.

În cazul șefilor de deconcentrate, cel puțin în cazul județului Bistrița-Năsăud, mari schimbări nu vor fi. În total există 67 de astfel de instituții repartizate pe 18 structuri ministeriale, evident aparținând vechii structuri guvernamentale.

Unde ar putea apărea schimbări

Supoziția este pur una politică, fiind vorba de persoane mai mult decât atașate față de un partid sau altul. Astfel, șeful finanțelor bistrițene este cel mai probabil vizat pentru schimbare, acesta fiind un portofoliul clar atribuit „puterii”. Cristian Parasca (foto jos) se pare că este pe lista neagră, iar pe următoarea poziție se află consilierul municipal Camelia Tabără, inspector școlar general. Nu același lucru se poate spune de soțul acesteia, Nuțu Tabără, directorul Direcției Agricole, un profesionist căruia nu i se poate reproșa nimic politic sau administrativ.

Ioan Bogolin (DSVSA) sau Emil Scurtu (APIA), sunt personaje care au rezistat regimului PSD, acestea fiind mult mai „alipite” dreptei locale. Același lucru se poate spune și despre Sever Roman (APM), Otilia Râpan (AJOFM), Ani Bob (AJPIS) sau Otilia Berbecar (ITM), deși ar putea exista câteva rezerve în dreptul Otiliei Râpan și în cel al fostului prefect, Ani Bob.

Anca Andrițoiu (DSP) și Annabella Muzsi (SAJ) sunt două profesioniste care nu credem că vor fi „căutate” de liberali, în schimb nu același lucru se poate spune de Camelia Ilișuan (CJAS, foto jos), care deși nu are „bube” administrative, are afinități politice puternice îndreptate către PSD.

Pe parte de „interne” sau „apărare națională”, este puțin probabil că se va interveni la vârfuri, poate cu excepția IPJ BN. În schimb, latura „sportivă” și de tineret va rămâne aceeași: Constantin Florian de la DJTS („răpus” de-a lungul timpului doar de Raoul Zanca, în perioada de glorie a PD-L) și Adrian Moldovan de la CSM (cu aceeași perioadă de întrerupere), vor rămâne pe poziții probabil până la pensionare.

„Staistica” îl va avea pe același Mircea Chira la butoane, Inspectoratul în Construcții tot cu Constantin Hada va defila, iar la Registrul Comerțului nu se așteaptă surprize, Ioan Turc (foto sus) fiind președintele en-titre a PNL BN. Debarcarea acestuia se poate face doar dacă aceste va candida (și reuși) într-una din pozițiile viitoare aflate pe firmament (primărie, parlament).

 

 

Comentarii

ecologistul de ...

05.11.2019 20:14

Pe la APM nimic ? Nici o schimbare la estia care au dat aprobare de betonare a PIETEI CENTRALE si care este contestata de 5.000 bistriteni ? Astept raspunsul liberalilor !

ecologistul de ...

06.11.2019 09:59

Suntem foarte interesati de postul nr1 de la APM sau GARDA de MEDIU. Bun este si cel de la SGA ! 

Adauga comentariu