Dealurile Jelnei ascund comori ce se revarsă într-un banal bob de strugure! Cu grijă, răbdare și dăruire, comoara îmbuteliată poate zâmbi

Despre vinuri se vorbește de la începuturile lumii. Inclusiv de la începuturile creștinismului, una dintre poveștile Mântuitorului fiind legată de această licoare. La Bistrița, povestea modernă a vinului acum se scrie.

Un clasic în viață a spus că un vin bun nu te prostește atunci când îl bei. Bineînțeles că și „măsura” contribuie la această stare de fapt. Acel clasic în viață are doar 27 de ani, este un pasionat de bobul strugurelui și reușește să-l aducă într-un pahar profitând de fiecare moleculă aromată.

Numele lui este Darius Pripon iar din mâinile lui se naște un brand local, mic, dar al naibii de profund, gustos și cizelat. Viile Jelnei sunt mângâiate nu numai de soare, ceață sau brumă, ci și de îndemânarea, dragostea și mai ales știința lui Darius. Toate aceste roduri ale muncii clujeanului aciuit la Jelna sunt îmbuteliate frumos în sticlele ce poartă eticheta Amprenta Transilvaniei, un brand dezvoltat de un alt pasionat al muncii sale – Marin Ecedi.

Crama Jelna este o investiție făcută de frații Moldovan, Daniel și Ovidiu, niște nebuni, dacă e să ne luăm după curajul avut de a lăsa vița pe mâinile lui Darius! Niște nebuni în sensul bun al cuvântului, căci cei doi frați au avut și au în continuare încredere în munca vinificatorului, iar rezultatele au început să apară deja.

La finalul săptămânii trecute a avut loc o degustare a vinurilor din gama Jelna, gazdă fiind unul dintre cele mai importante magazine de profil din județ, The Drink Store. Cei peste 50 de invitați au fost (re)cuceriți de aromele prezentate chiar de Pripon, acesta fiind asistat de managerul de vânzări al cramei, Ciprian Macavei.

Seara a început cu prezentarea a două vinuri deja premiate, ambele cu bronz, unul la Brașov – Feteasca Albă, un soi arhaic românesc, iar celălat, premiat la Londra – Sauvignon Blanc, un vin superb, de vară, cu mult vino-ncoa! Darius reușește de fiecare dată să îmbie publicul la degustare prin povestea fiecărui vin în parte, poveste ce îi iese pe gură direct din suflet, cuvintele descriind parcă propriul copil:

Feteasca albă este vinul pe care am vrut să-l fac reprezentativ pentru Transilvania, acesta este Amprentra Transilvaniei. Este un vin mai acid și foarte, foarte curat! Acesta este tipic zonei, nu ce-ați băut până acum! Vinurile din celelalte zone sunt fine, catifelate, aromate, dar Transilavia are altceva. Sunt foarte mulți factori geo-climaterici care ajută și te îndeamnă să vinifici în acest fel. Feteasca nu este un soi aromat! Din contră! Este un soi pe care eu l-am asemuit cu o țărăncuță neaoșă, arhaică, necosmetizată, pură. Acesta este farmecul acestui vin” -  a descris Pripon Feteasca Albă de Jelna.

Ce a părut ciudat în prezentarea făcută de Pripon a fost faptul că a început degustarea cu cele două „vedete” ale Cramei Jelna. Dacă startul a fost dat de „premiate”, atunci ce a păstrat organizatorul pentru final, pe principiul „save the best for last”?

Surpriza a fost pe măsura curiozităților, căci următoarele vinuri prezentate fac parte dintr-o gamă premium „mânuită” de vinificator: Dealu Negru by Jelna! Producătorii ne propun un Sauvignon Blanc, un Rosé (vinificat în două moduri), un Pinot Noir roșu (vinificat cu drojdie salbatică), un Cabernet Sauvignon Rezervă și un Sauvignon Blanc pentru desert.

Sauvignon Blanc și Rose Merlot din nouă gamă Dealu Negru sunt două vinuri speciale, obținute printr-o fermentare secvențială, care se prezintă special, în sticle speciale, bourgogne. Jelna Pinoit Noir Rose, a fost o surpriză plăcută pentru cei ce savurează un vin lejer, de vară, băut în serile toride. Finalul a fost dedicat unui vin roșu, sec, Pinot Noir.

Concluzia serii a fost dată tot de Darius Pripon, cel care la început își scuza emoțiile, dar avea siguranța că va scăpa de ele pe măsură ce degustarea va decurge...

Vinul vorbește… îți spune dacă ești pe drumul cel bun…”.

Adauga comentariu