DE NECREZUT! Arhitectul șef al Bistriței își etalează incompetența: eliberează autorizații de construcție în funcție de „reglementările” primite de la terți proiectanți!

Cea mai putredă rană din administrația locală condusă de Ovidu Crețu rămâne urbanismul, un sector în care domnește nu un haos cauzat de birocrație sau Planuri Urbanistice incomplete și halucinant de întortochiate, ci de INCOMPETENȚĂ, sinonim în acest caz fiind numele arhitectului șef al Bistriței – Monica Pop!

În cadrul ședinței Consiliului Local din data de 27 noiembrie a fost atinsă (din nou) problema unor autorizații de construcție acordate fără o bază legală coerentă și bine explicată, fiind vorba în special de construcția blocului de la intersecția stăzilor Calea Moldovei și Lucian Blaga, construcție cunoscută deja în peisajul urban ca fiind „blocul lui Negrea”.

În fapt, consilierul local Ioan Peteleu ceruse la ultima ședință de CL din octombrie câteva lămuriri cu privire la încadrarea din punct de vedere urbanistic a zonei unde se construiește blocul respectiv. În urma primirii răspunsului, Peteleu consideră că există anumite inadvertențe în ceea ce privește încadrarea inițială a zonei față de încadrarea primită în răspunsul solicitat.

Conform consilierului local Ioan Peteleu, teorie susținută inclusiv de secretarul municipiului Floarea Gaftone, zona respectivă ar fi fost încadrată inițial la categoria M1-A, ceea ce înseamnă, conform legendei din planșa aferentă zonei (UTR 30), că nivelul de înălțime stabilit prin Planul de Urbanism General adoptat în 2013 este de P+2, adică un maxim de trei niveluri.

Însă, încadrarea făcută conform autorizației de construcție este pe un alt cod urbanistic, respectiv M1, ceea ce permite construirea unui imobil la nivelul de P+4, cu posibilitatea înălțării cu încă două niveluri, deci un total de șapte niveluri.

În momentul în care se ajunge la acest nivel de discuție în Consiliul Local este evident că e ceva putred la mijloc, fără să se intre în toate meadrele concretului abject al acestei situați. Faptul că PUG-ul este unul depășit și prost constituit au spus-o mulți, iar cu toate acestea s-a prelungit valabilitatea lui pentru încă cinci ani de haos. Dar... dacă mai și există suspiciuni legate de anumite „variante” ale acestui act UNIC, atunci povestea are un pronunțat iz penal care, culmea, se pierde pe holurile Primăriei...

Dincolo de toate aceste inadvertențe clare sau mai puțin clare, căci „ceața” este mediul preferat al documentelor în această instituție, este personajul care se află în vârful piramidei urbanistice municipale (exceptând aici primarul): arhitectul șef Monica Pop – un personaj care degajă incompetență atunci când își deschiude gura!

Fiind parte a interpelorilor din ședința de CL, Monica Pop dă un răspuns în problematica încadrării urbanistice care rupe neuronii. Aceasta spune răspicat, nu o dată, ci de două ori, că la baza acordării autorizației de construcție în cazul „blocului lui Negrea” stă un răspuns al proiectantului construcției respective! Adică arhitectul șef ia de bun ceea ce îi indică un terț proiectant, document pe care îl pune la baza fundamentării acordării unei autorizații de construcție?!

„M-ați întrebat să vă răspund care sunt reglementările pentru parcela de teren din Calea Moldovei colț cu Lucian Blaga și eu v-am spus că se aplică aceleași reglementări ca pentru zona M1, răspuns primit de la proiectant, iar ceea ce dumneavoastră spuneți că este o planșă ilizibilă (n.r. – planșa zonei UTR 30) este un răspuns al proiectantului exact la întrebarea care reglementări se aplică pe parcela respectivă (...) iar în acest context s-a eliberat autorizația de construcție – a răsspuns Monica Pop – arhitectul șef al Bistriței, la întrebările consilierului local Ioan Peteleu.

Cu alte cuvinte, Monica Pop răspunde unei interpelări cu un document întocmit de un proiectant terț, din afara cadrului instituției care reglementează din punct de vedere urbanistic zonele din oraș! Monica Pop fundamentează acordarea unei autorizații de construcție pe baza unor documente primite de la terți, nu pe baza a ceea ce ar trebuie să fie obiectul dânsei de activitate! Adică în Primăria Bistrița proiectanții beneficiarilor dictează regulile, nu serviciul „urbanism”?

Indiferent care ar fi încardearea respectivă, M1-A sau M1, aici fiind vorba de o intrepretare a unui PUG neclar, faptul că arhitectul șef ia o decizie în favoarea unui constructor pe baza afirmațiilor făcute de proiectantul acestuia denotă incompetență crasă, ca să nu mai vorbim de aspectul legal al acestor declarații făcute în plenul unei ședințe de CL.

Cum s-a terminat acest schimb de replici? Simplu, ca de obicei: cel interpelat se ridică și pleacă de la microfon, președintele de ședință trece la următorul subiect și uite-așa trec faptele pe lângă noi...

 

Comentarii

Balan Marius- c...

27.11.2018 17:43

INCOMPETENTILOR !!! Va platim de pomana !!! SA VA FIE RUSINEEE !

un constructor

27.11.2018 20:16

Din pacate ai scris un crud adevar.Si cat este de increzuta aceasta doamna ca sa zic asa si cum ne invata sa dam in judecata pe secretara si primaria daca nu primim aviz favorabil,  un mare haos este urbanismul bistritean.

ElGazel

29.11.2018 10:22

eu stiu ca peteleu si gaftone au semnat hcl cu pug in 2013....este afisat pe siteul primariei, si atunci....cine sint incompetentii....cei ce l-au semnat si tutelat....sau cei care-l pun in practica? sa- trezit gaftone cu trei zmeoaice de la ea din serviciu sa faca pe urbanistele de serviciu. Sa-si vada de incompetenta lor...ca nici pe asta nu o fac bine....

ElGazel

29.11.2018 12:02
Mai....increzuta, neicrezuta...stie meserie. Si o stie bine. Problema la ea este ca o lasa pe secretara galactica sa vb prostii si sa se faca de ris. Ride lumea-n tirg de prostia secretarei cu PUG. O inghitit galusca fraiera. Si acuma semnalizeaza ca un girofar. Numai ca, curentul de la girofar e platit din banii nostrii, din pacate.

mircea

30.11.2018 10:36

Da dl El Gazel stie meserie, se vede fin raspunsul dat consilierilor.Ati citit intreg articolul? Daca da, atunci nu ati inteles mai nimicO zi buna si La multi ani de ziua Romaniei.

gigi

02.12.2018 16:21

Mircea, am inteles totul, dumneata nu prea, era vorba de proiectantul PUG -ului , cel de la Bloom ,,ca sa intelegi si dumneata despre cine e vorba, O zi buna!!,

Adauga comentariu