De la Mecanica la Județeana de partid: marș comemorativ, 22 decembrie 1989 – 22 decembrie 2019. Ce spune Nelu Bența, cel care acum 30 de ani a scos Zona Industrială pe străzile Bistriței (FOTO-VIDEO)

22 decembrie 1989. Ora șapte și-un sfert, în zona fabricii Mecanica un mig grup de muncitori riscau nebunește un protest. De pe poarta intrepriderii ieșeau, nu fără emoții și amenințări, o mână de oameni cuprinși de febra libertății ce plutea în aerul României de atunci.

Asociația „Bistrița Civică” împreună cu câțiva membri ai Asociației „22 decembrie 1989”, au reconstituit un traseu al manifestanților de acum 30 de ani, atunci când Bistrița urma să fie declarat cel de-al cincilea oraș liber de comunism din țară, iar asta înainte de fuga lui Ceaușescu din București.

O dimineață asemănătoare cu cea de acum trei decenii, când la sfârșit de decembrie nu era zăpadă, dar negura vremurilor intra adânc pe sub hainele manifestanților. Un grup restrâns de bistrițeni a pornit, în jurul orei 8:00, din fața fostei fabrici Mecanica către Palatul Administrativ, reconstituind traseul urmat de unii dintre ei acum 30 de ani.

Nelu Bența, Florin Chereji, Dragoș Danci, Marius Bălan, Ioan Ciascai, Iacon Brănișteanu, Atilla Szocs, Căciun Silvian, Emil Hidoș, Claudiu Șular, dar și alți câțiva manifestanți, printre care și o mână de tineri, au mărșăluit prin Zona Industrială, apoi prin oraș, de la pasarela de la Dedeman, pe Independenței, Șincai, Liviu Rebreanu, G-ral. Gr. Bălan, Năsăudului, Andrei Mureșanu, Ursului, Republicii și Piața Petru Rareș.

Nelu Bența, fost membru al Asociației „22 decembrie 1989” Bistrița, venit de la Sibiu special pentru acest eveniment, spune că regăsește Bistrița mult schimbată, mare parte în bine, dar și că a trăit cu emoție momentul plecării din Mecanica în acel marș curajos al libertății:

Momentul s-a finalizat cu o fotografie de grup, o parte dintre participanți dându-și întâlnire la celelalte evenimente dedicate momentului 22 decembrie 1989 ce vor avea loc la Bistrița în cursul acestei zile.

Comentarii

cititor

10.01.2020 11:26

Pai... din cati strigau atunci " Oleeeee.... Oleeee... " n-au mai ramas decat cativa, ca probabil ai-lalti acuma sunt pe sub " podurile si viaductele " din (M) ...UE ... ca sa faca euroi ... mancand pita muceda de prin containerele " alora " , de parca prin containerele noastre nu este destula ! Majoritatea celor mai " vocali " din vremea respectiva si care strigau... " .... Ceusescu nu mai eeeee... "  acuma cauta pita prin containere ... si-i vai de c*ru lor ! 

Adauga comentariu