De ce crește prețul colectării deșeurilor de la populație? Radu Moldovan ne luminează și aruncă pisica în curtea opoziției: creșterea salariului minim și documentația proastă făcută de înaintașii liberalilor de acum

Problema deșeurilor a fost dezbătută înaintea întrunirii AGA ADI Deșeuri și într-o ședință de îndată a CJ. Buba mare și dureroasă din Studiul de Fundamentare a documentației de atribuire prin concesiune a serviciului public de salubrizare rămâne tariful maximal de colectare al deșeurilor ce va putea fi aplicat cetățenilor.

Atât în Consiliul Local cât și în Consiliul Județean, tariful maximal de peste 15 lei/persoană/lună pentru colectarea deșeurilor din mediul urban, precum și cel de 45 lei/gospodărie în mediul rural, au fost dezbătute la cererea opoziției, liberalii nefiind de acord cu acest prag, considerându-l prea mare. Dacă în Consiliul Local dezbaterea nu a dus decât la votul negativ în ceea ce privește reprezentarea municipalității în AGA ADI Deșeuri, în Consiliul Județean lucrurile au stat diferit.

Președintele CJ Radu Moldovan a ținut să aducă la cunoștința consilierilor liberali faptul că actuala formă a Studiului de Fundamentare este una corectă, făcută de specialiști în domeniu, spre deosebire de forma inițială făcută eronat de ”colegii” actualilor liberali, făcând referire la majoritatea PDL din momentul creeri ADI Deșeuri.

Noi chiar ne-am străduit să reparăm cât mai repede, ba chiar să reglementăm, sau să încercăm să corectăm un proiect foarte prost făcut de unii înainte. Am corectat ce am putut din el și vom corecta în continuare, doar că ceea ce pleacă foarte prost, făcut de unii prieteni de-a unora dintre dumneavoastră de aici (consilieri PNL – n.r.), e destul de greu de corectat pe parcurs, dar ne vom strădui împreună să corectăm” – a declarat Radu Moldovan în plenul ședinței CJ, răspunzând unei interpelări a consilierului județean liberal Eugen Curtean (foto).

Referitor la prețurile maximale, președintele CJ încearcă să aducă lămuriri despre modul în care acestea au fost constituite, plecând de la o discuție pe care a avut-o cu specialiștii ce au întocmit studiul de fundamentare. Aceștia au avut ca bază de plecare în calculul inițial și valoarea salariului minim pe economie la momentul respectiv (2010-2011), aproximativ 500 de lei, iar acum s-a ajuns la 1.900 de lei, iar prețul pentru colectarea deșeurilor a ajuns de la 8,7 lei la 15,01 lei/pers./lună. Pe lângă acest motiv s-a mai invocat și evoluția demografică, în scădere, dar cu aceleași costuri de deplasare, precum și alte cifre ”din burtă” introduse în documentația inițială, subliniind în mai multe rânduri faptul că primele documentații au fost făcute greșit și adoptate chiar de unii consilieri prezenți în sală acum, sau de ”colegii” de partid ai acestora de atunci, într-o replică tăioasă adusă consilierului liberal Ovidiu Florean (foto).

Până la efectuarea unei noi licitații privind serviciile de salubritate, acestea vor fi încredințate prin atribuire directă de urgență unicului operator existent pe piață – Supercom SA, fapt ce se tergiversează de foarte mult timp, fiind vorba de a cincea prelungire a contractului prin anexe valabile câte trei luni. Supercom au profitat de retragerea din contractul inițial al SC Vitalia SA, fiind suspect de prezenți în teritoriu la timpul și locul potrivit.

Adauga comentariu