Cum se respectă restricțiile de circulație pe timpul nopții în Bistrița, imediat după intrarea în vigoare a OM2 (FOTO-VIDEO)

Patrule mixte formate din polițiști, jandarmi și polițiști locali au verificat luni, 23 martie, după ora 22:00, pe una din arterele principale ale municipiului Bistrița, modul în care populația respectă prevederile Ordonanței Militare nr.2 în care sunt prevăzute restricțiile de circulație.

Începând cu data de 23 martie,ora 22:00, au intrat în vigoare restricțiile privind circulația conform Ordonanței Militare nr.2. Aceasta prevede că în intervalul orar 22:00 – 06:00 circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă numai pentru deplasarea în interes profesional, deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie, deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie, precum și deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice.

Toate aceste excepții trebuie justificate printr-un document pe care persoana în cauză este OBLIGATĂ să-l dețină, fiind vorba ori de o adeverință permanentă eliberată de către angajator, dacă deplasarea se face în interes de serviciu, aici fiind inclusă și deplasarea de la/către locul de muncă, ori de o declarație pe propria răspundere în care să se regăsească unul din motivele exceptate, bineînțeles, însoțite de legitimația de serviciu (după caz) și de documentul de identitate.

Marea majoritate a cetățenilor care circulau pedestru și au fost legitimate de către patrulele mixte se întorceau de la locul de muncă sau se îndreptau către acesta. Documentele justificative enunțate mai sus s-au regăsit în majoritatea cazurilor, iar acolo unde nu au existat, în cazul celor care nu circulau în interes de serviciu, s-au completat pe loc, polițiștii având asupra lor declarații pe propria răspundere tipizate.

Au fost însă și persoane identificate în autovehicule care nu au deținut astfel de documente, iar în cazul celor care se deplasau în interes de serviciu și nu au avut adeverință din partea angajatorului, au fost sancționați. Este și cazul unui cetățean care pretindea că este patronul unei societăți de construcții și care a susținut faptul că nu a știut de aceste reglementări, într-o primă fază, mai apoi a declarat că nu știe să competeze un astfel de document, acesta devenind irascibil. A fost „potolit” de jandarmi, fără a se folosi forța, dar a și primit o sancțiune conform normelor de aplicare a OM2.

„În prima parte a acțiunii defășurate luni seara, imadiat după ora 22:00, pe una dintre cele mai circulate artere ale muncipiului Bistrița, au fost identificate două persoane care se deplasau fără a se afla într-una din situațiile permise de Ordonanța Militară nr.2. Față de cei doi au fost dispuse sancțiuni contravenționale în valoare totală de 6.000 de lei”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ BN, Crina Sîrb.

În cazul șoferilor de taxi, aceștia se consideră că sunt la locul de muncă și trebuie să prezinte adeverința din partea angajatorului, însă clientul/clienții acestuia au obligația de a prezenta și ei documentele respective, adeverință de la locul de muncă, sau declarație pe propria răspundere.

Adauga comentariu