Cum se prezintă Colibița după un an destul de învolburat și ce perspective are 2020. De vorbă cu Tinu Hangan, pionierul turismului din zonă

Tinu Hangan este unul dintre primii investitori din zona lacului Colibița, dacă nu chiar primul. Imediat după momentul decembrie 89, primul ceai și primul mic vândut, în vara lui 1990, au fost vândute de Hangan. Este omul locului, chiar dacă sună a clișeu.

Colibița a avut parte în ultima perioadă atât de ridicare în slăvi, conceptul „Marea de la munte” fiind intens promovat, dar și scandaluri care au dus la pierderi semnificative în imagine, dar mai ales în desfășurarea efectivă a activităților din zonă, în marea lor majoritate fiind legate strict de turism.

Un astfel de exemplu în care un scandal iscat pe marginea numelui de Colibița și care a dus la pierderi importante a fost cel legat de dejecțiile deversate în lac, subiect intens dezbătut în urmă cu un an. O imagine cu niște țevi ieșite din pământ, chiar în momentul în care nivelul lacului a fost destul de scăzut din cauza unor activități legate de întreținerea lacului, a condus la ideea deversărilor de dejecții în lac, din partea proprietarilor de pensiuni din zonă.

Citește și... SCANDALUL „ȚEVILOR” DE LA COLIBIȚA: Deversări de dejecții sau doar simple drenaje?! Autoritățile au ieșit pe teren, țevile cu pricina au ieșit din teren! „Fake News” – răspunsul Prefecturii

Cum a preceput Tinu Hangan situația respectivă, dar și repercusiunile pe care inclusiv el le-a simțit în activitatea sa de proprietar de pensiune turistică, am aflat dintr-un interviu realizat chiar în pensiunea acestuia, la Colibița. Acesta este convins că la mijloc sunt răzbunări personale, dar care au afectat întreaga zonă și bineînțeles tot sistemul turistic:

„A fost acea comisie, corpul de control al ministrului de la acea vreme. S-a luat lacul la puricat, de jur împrejur, nivelul acestuia fiind scăzut. Acele țevi arătate de unele televiziuni erau țevi de scurgere de apă, nu erau țevi ale foselor septice. Cei care au încălcat legea, au răspuns în fațe ei. Nu sunt eu în măsură să judec cine, dar vă pot spune că a fost mai mare scandalul decât faptele. Nu spun că nu s-a procedat corect, dar s-a făcut din țânțar armăsar. Povestea respectivă ne-a afectat foarte mult, pentru că o parte a presei nu a relatat adevărul ci a denigrat, în căutare de rating. De ce nu s-a mers cu specialistul să ne spună despre ce e vorba? Nu mergeți, mă scuzați, dumneavoastră să trageți concluzii! Ați observat, mergeți și luați specialistul să vă spună ce s-a întâmplat. Și tot n-au putut să ne ucidă! Prea mult s-a scris că la Colibița sunt deversate dejecții din fose în lac! Inclusiv șeful corpului de control al ministrului mi-a spus mie că avem cel mai curat lac din România. Eu sunt pescar și merg în multe locuri, văd ce se întâmplă și vă spun că este adevărat. Cel mai mult m-a deranjat diversiunea și minciuna! Și da! Cineva a vrut să îngroape Colibița! Cineva a fost și este din Colibița, a fost o răzbunare cu niște vecini de-ai lui, a adus televiziunea și a ieșit ce-a ieșit! Suntem bărbați... răzbunare cu o asemenea chestie din care să suferim noi ăștia mai mici, fără firme mari, noi am muncit din greu să facem ce am făcut”.

Pe lângă scandalul presupuselor deversări au mai existat și alte momente care au făcut ca anul 2019 să fie unul foarte slab din punct de vedere economic pentru proprietarii de afaceri în turism de la Colibița:

„În ceea ce privește turismul, cel puțin pentru mine, 2019 nu a fost un an prea bun, aș putea spune învolburat. A fost șantierul, a fost și vremea de așa natură, dar am avut și acea dezinformare și încercare de a scădea lacul. La toți și la toate pensiunile s-au anulat foarte multe rezervări, pe urmă, până când lumea s-a lămurit cu ceea ce se întâmplă a refuzat și am avut un sfârșit de mai-iunie și un început de iulie destul de slab. Este vorba de peste 50% din rezervări care au fost anulate”, a spus Hangan.

„Șantierul” de care amintește Tinu Hangan a fost legat de invetițiile în infrastructura rutieră și cea a rețelelor de apă-canal, fiind vorba de modernizarea drumului ce leagă Colibița de Bistrița-Bârgăului, precum și de introducerea rețelei de apă și canal pe partea dreaptă a lacului, privit din amonte către aval. Pe lângă aceste șantiere a mai existat și tentativa de golire a lacului pentru executarea unui proiect mai amplu legat de anumite lucrări de consolidare a barajului, precum și de amenajarea albiei râului în aval de baraj, proiect aflat în stand-by în acest moment:

„Din punctul meu de vedere, informându-mă despre situație chiar de la părintele barajului, cel care a proiectat barajul de la Colibița, inginer Petrică Postelnicu, a fost vorba de o mare prostie! S-a încercat să se facă niște amenajări la baraj, iar pe urmă a venit și politicul că mai vor să facă încă ceva. Așa a pornit toată această, zic eu, afacere. Era vorba de un proiect mare, într-adevăr, dar nepregătit profesional, iar asta nu o spun eu, ci specialiști din domeniu. La toată această poveste s-a adăugat și faptul că dacă nu se vor face aceste lucrări, barajul se va rupe. Eu vă spun adevărul: barajul de la Colibița este indistructibil! La casa vanelor s-au făcut lucrări, s-a schimbat tot sistemul de mecanizare, iar Apele Române au tot dreptul să-și facă lucrările de întreținere, iar aici nici eu și nici politicul nu ne putem băga, căci proiectul și construcția barajului sunt totuși un secret. Nu poți să-ți dai cu presupusul fie că ești primar sau președinte de consiliu județean”, a precizat Hangan.

Legat de investițiile făcute la Colibița de către Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, investiții care continuă și în perioada următoare (către coada lacului și zona Mița), Tinu Hangan, aprig contestatar al policitilor de stânga, a ținut să evidențieze rolul unui anume personaj în toată această ecuație, una menită să dezvolte turismul în zonă:

„Eu nu fac parte din niciun partid, iar pe unul dintre acestea îl urăsc, dar de ce să nu recunoaștem aportul lui Radu Moldovan pentru ceea ce a făcut la Colibița?! La fel, firma Dimex, care a făcut niște lucrări extraordinare, au fost specialiști în drumuri și poduri veniți ca turiști și au spus că rar se fac asemenea lucrări! Chiar dacă anul trecut, 2019, a fost unul destul de învolburat, pentru Colibița pot să spun că s-au făcut foarte multe: s-a pregătit canalizarea, alimentarea cu apă, s-a făcut un drum, pot să spun strategic din punct de vedere al lucrărilor”.

Tinu Hangan nu s-a abținut să nu comenteze o altă realitate dureroasă a Colibiței, și anume modul în care unii consideră să facă turism acolo. Trebuie precizat faptul că dincolo de zona superbă din punct de vedere al peisajelor în care lacul este elementul principal și central, Colibița deține și alte atuuri în ceea ce privește viziunea turistică. Aerul cu caracteristici deosebite și extrem de rare este unul dintre acestea, partea de balneo-turism nefiind luată în seamă la adevărata sa valoare:

„Din păcate, la Colibița se fac două feluri de turism. Unul este cel civilizat, cu activități specifice turismului, și cel de tip maneliadă de la sfârșit de săptămână, în cabane care nici măcar nu sunt autorizate. La Colibița se vine pentru liniște și aer, Colibița a fost stațiune balneo-climaterică, sunt printe puținii care au mai prins acele vremuri și puțini știu de acest aspect. Pe vremuri, aici chiar era o stațiune de acest gen și aparținea de Sîngeorz-Băi”, a spus proprietarul pensiunii Ariniș.

Tinu Hangan, aprig la vorbă, dar aprig și în fapte, nu se înclină în fața unor obstacole pe care tot el le consideră trecătoare și nu ucigătoare. Noul sezon se pregătește deja, iar încrederea că 2020 nu va mai avea impedimentele din anul trecut se înscriu în zona unui optimism sincer:

„Încercăm să pregătim noul sezon și măcar să ne menținem aceleași servicii. Jos, unde avem teren, cu aprobarea Apelor Române, vom încerca să organizăm niște activități civilizate, inclusiv din aria culturală, aici fiind vorba de organizarea câtorva concerte. De asemenea, vrem să amenajăm ieșirea la lac cu șezlonguri, precum și plimbări pe lac cu ambarcațiuni ecologice, bazate pe motoare electrice solare, fără bărci cu motoare termice”. Restul va rămâne în sarcina divinității...

Despre viitorul Colibiței, Tinu Hangan nu poate decât să credă că acesta va fi unul mare. Momentan zona este declarată ca „stațiune de interes local”, dar experiența și patriotismul local al celui care a vândut primul ceai și primul mic la Colibița duc ideea mult mai departe:

Viitorul Colibiței este unul MARE! Se pot face multe lucruri și frumoase aici. Să vedem ce se va întâmpla cu pârtia de schi. Și aici sunt dicuții și discuții. Primăria vrea să amenajeze o astfel de pârtie în lungime de 500 de metri, dar asta este mică și de interes local. O pârtie adevărată începe de la 1.200 de metri altitudine, iar noi avem aici, aproape, Bistriciorul, cu versantul nordic. Pe lângă asta mai este, așa cum am mai spus, dezvoltarea ideii de balneo-turism. Multe se pot întâmpla, multe se vor face aici, la Colibița”, a conchis Hangan.

Dacă Tinu are dreptate sau nu, viitorul ne va răspunde. Până atunci urmează un 2020 pe care proprietarii de afaceri turistice din zona lacului Colibița îl așteaptă cu brațele deschise, cu atât mai mult cu cât multe din impedimentele anilor trecuți au fost elimitare: drum de acces pe două variante, precum și punerea în funcțiune a rețelelor de apă-canal.

 

Comentarii

Bianca

16.01.2020 15:51

Degeaba este primul care a vandut ceai si mici daca in prezent are personal care lasa de dorit si nu da 2 bani pe clienti.In vara asta am ramas cu un gust amar, dupa ce am mers sa incercam papanasii mult laudati.Cand am ajuns era tot personalul pe terasa la cafea si tigara (ospatarite, bucatarese).Ne preia comanda ospatara, si ii spune bucataresei care era la masa de langa noi: "D-na ... (nu mai retin numele) dupa ce va terminati cafeluta faceti 2 papanasi? Dar numai dupa ce va terminati cafeluta".. am ramas masca si dezamagita.E mai importanta cafeluta bucataresei decat clientii.Ultima data cand am calcat pe acolo.

Vizitator

16.01.2020 16:42

Orice s-ar spune este evident ca proprietarii de vile isi deversează dejectiile direct in Lacul Colibita, asa cum s-a putut constata cand acesta a fost partial golit. De aceea, obiectivul de investiții ”Mărirea gradului de siguranţă a Acumulării Colibiţa, judeţul Bistrița Năsăud”, este o lucrare amplă, complexă si mai ales necesară. Nimeni nu contestă oportunitatea acestei lucrări, cum gresit a inteles președintele Consiliului Județean , Radu Moldovan care impreuna cu colegul sau de partid- fostul ministru Ioan Denes voiau sa betoneze malurile raului Bistrita in aval de baraj. Totusi, pentru o lucrare atât de complexă există mai multe solutii de rezolvare, care trebuie să ţină seama de functiile lacului de acumulare de la Colibiţa. Lacul de acumulare de la Colibiţa reprezintă un ecosistem, care pe lângă functia hidro-energetică si de protectie impotriva inundatiilor mai indeplineste rolul de sursă de apă potabilă pentru orasul Bistrita. De aceea, solutiile tehnice de realizare a obiectivului de investitii trebuie să fie „prietenoase cu mediul”. In plus, odată cu lucrarile de consolidare a barajului, este necesar să fie realizat un sistem de canalizare si o statie de epurare pentru ca dejectiile de la vilele baronilor locali să nu mai fie deversate ditrect in lacul Colibița, care asigură sursa de apa potabila pentru localitătile din aval. Rămane de văzut ce se va face si la sistemul de canalizare din Colibița, astfel ca DEJECŢIILE şi apa menajeră să nu mai ajungă direct în lac.

Florin

16.01.2020 19:57

Colibita , un loc unde deja au ajuns o parte dintre cei mai periculoși speculanti din Romania.

Eduard Antoniu

16.01.2020 20:43

Cum va descurcati cu tiganii aia batausi din zona?

Vizitator

21.02.2020 09:43

Cred ca a venit timpul pentru niște investiții și pe malul drept privind dinspre baraj. Ma refer aici la drum, la curent în special și apa și canalizare. Este foarte greu accesul la proprietățile aflate la distanta de drumul principal. În momentul în care s-au făcut improprietaririle nu s-au lăsat drum de servitute pe nici o proprietate.

Adauga comentariu