Cum a ajuns Bistrița egală cu Oradea într-un top al contractărilor de fonduri europene: reabilitările termice ale blocurilor, categoria de proiecte cea mai prolifică

O analiză ce are la bază datele privind contractele semnate în cadrul Programului Operațional Regional (Regio) 2014-2020 până la data de 31 octombrie 2019, plasează municipiul Bistrița alături de municipiul Oradea. Este vorba de sumele de bani contractate de reședințele de județ din Nord-Vest prin Regio, fără contribuția proprie, pe cap de locuitor.


Conform analizei G4Media.ro, municipiul Bistrița se află în topul absorbției de fonduri europene dedicate reședințelor de județ, în regiunea de dezvoltare Nord-Vest. Cifrele au fost extrase din Situațiile Statistice Regio.


Dintre reședințele de județ, orașul Cluj-Napoca este campionul absolut al finanțărilor europene în regiunea Nord-Vest (Transilvania de Nord). Valoarea contractelor cu finanțare europeană semnate în cel mai mare oraș al regiunii a trecut de un miliard de lei, sumă nerambursabilă, prin Programul Operațional Regional, în sectorul public și privat. Raportat pe cap de locuitor, însă, cel mai mult de câștigat din acest program operațional au locuitorii din Oradea și Bistrița, arată analiza realizată de G4Media.ro.
 

Analiștii sursei citate susțin faptul că, raportat la numărul de locuitori de la recensământul din 2011, Oradea și Bistrița, cu sume aproape similare, în jurul valorii de 4.410 lei, conduc topul (foto titlu). Zalăul și Cluj-Napoca acumulează peste 3.300 de lei pe cap de locuitor, în timp ce Baia Mare și Satu Mare sunt la jumătate sau chiar mai puțin din această sumă.

Explicația ritmurilor diferite de atragere a fondurilor europene este relativ simplă, fiind o chestiune de viziune și resurse umane, este de părere expertul în politici publice Grațian Mihăilescu, fondator al think-tankului UrbanizeHub. „Ideea e simplă: este nevoie de resurse umane care să scrie proiecte și de o viziune de dezvoltare, prin care să se stabilească prioritățile. Cea mai importantă e viziunea și aceasta nu poate veni fără resurse umane. Faci o cartografiere a nevoilor, apoi a soluțiilor de finanțare. La final, împerechezi nevoia cu soluția de finanțare. Asta înseamnă de fapt management”, a declarat Grațian Mihăilescu pentru g4media.ro.

Atât la nivelul municipiului Bistrița, cât și la cel al municipiului Oradea, majoritatea proiectelor cu finanțare europeană merg către reabilitările energetice ale clădirilor. O altă categorie importantă prezentă în situația statistică a Regio, sursa datelor analizei, este capitolul mobilitate urbană.

În cazul municipiului Bistrița se regăsesc proiectele de anvelopare termică a blocurilor, reabilitarea și modernizarea unor școli („Lucian Blaga”, Gimnazială 4, Gimnazială 1, „Grigore Moisil”), construirea singurei grădinițe în 30 de ani (Grădinița nr.2 de pe strada N. Bălcescu), amenajări de parcuri (Viișoara, Slătinița, Subcetate, Unirea), proiectul de mobilitate urbană „Linia Verde”, Centrul Intermodal de transport public, amenajare piste de biciclete, sau Centrul de zi pentru persoane vârstnice de pe strada O. Goga.

De asemenea, în cazul municipiului Bistrița, ceea ce se vede deocamdată sunt doar anvelopările termice ale blocurilor, pe când la Oradea situația este mult mai avanasată în cazul proiectelor de mobilitatea urbană. Tot la Oradea se răgăsesc mai multe unități spitalicești aflate în subordinea municipalității care beneficază de astfel de investiții pe fonduri europene, reabilitări ale fațadelor clădirilor din centrul istoric, realizarea de trasee pietonale, etc, proiecte ce nu mai apar în aceste situații, fiind finalizate deja.

 

sursa foto infografice: g4media.ro

 

Adauga comentariu