Cu mască, fără mască... De ce vă respect, stimată doamnă, chiar dacă sunteți inconștientă, ipocrită și fudulă?

Bătrânii noștri s-au îndepărtat de zona înțelepciunii, acolo unde ne așteptam să-i răgăsim indiferent de situații, mai ales în astfel de situații. Însă ei preferă să joace un rol extrem de periculos în primul rând pentru ei, dar și pentru cei din jurul lor.

Epidemia asta blestemată se prinde de mai toată lumea, însă, confrom cifrelor destul de concludente, virusul se transformă într-un gropar înainte de vreme în special pentru cei în vârstă. Odată cu etatea vin și problemele de sănătate, pe care azi le denumim comorbități. Mai un diabet, o prostată nașpa, bronho-necazuri, cardio-boli etc.

Culmea înlelepciunii, tocmai cei care se transformă în catârii neamului sunt ei, buncii nostri, cei de la care ne-am fi așteptat să ne dojenească pentru eventualele noastre mâncărimi de dos. Inclusiv ordonanțele militare au articole care fac referință directă către această categorie de vârstă. Unul dintre acestea spune că persoanele peste 65 de ani sunt obligate să rămână în interiorul domiciliului, cu excepția intervalului orar 11-13, atunci cânt pot să-și facă cumpărăturile, în mod preferențial.

Credeți că buna credință a unora dintre buncii noștri se limitează la acest interval? NU! Păi zici că-s niște adolescenți în călduri, fredonând „tot ce-i interzis e palpitant în viață”!

Ora 18 și ceva, intru într-un magazin de cartier din zona domiciliului. Echipat corespunzător, cu mască și mănuși. O doamnă trecută bine de limita de vârstă mai sus menționată, îmbrăcată, măi frate, sumar, pentru cele maxim 6 grade cât erau la momentul respectiv afară, adică într-un tricou cu mânecă scurtă, cu o privire șăgalnică dar mai alest atotștiutoare, îmi spune flegmatic:

„Masca aia nu are niciun efect! Nu-i bună!”, verdict dat categoric, după care pleacă țanoșă prin magazin. Nu am băgat-o în seamă, mi-am văzut de ale mele. Doamna în cauză aruncă priviri pe rafturi, schimbă câteva cuvinte cu o angajată a magazinului, mai pune mâna pe vreun produs, îl pune înapoi pe raft, trece la altele...

După un timp ne intersectăm din nou. Stăteam în spatele ei la o distanță de vreo doi metri, la raionul de lactate. Tanti acaparase tot raftul în cauză și parcă verifica termenele de valabilitate a produselor. A tuturor produselor. Aștept resemnat. Mă vede cu coada ochiului, zâmbește și îmi face semn să mă duc, că n-o încurc. Rămân neclintit pe poziție, fixându-mi o privire deloc tandră. Se prinde, îi dispare zâmbetul, bolborosește ceva și se duce mai departe, parcă împinsă de mine. Tot cu mâna goală era, evident fără vreun coș.

Ajung la coada de la casa de marcat. Păstrez dinstanța față de cel din fața mea. Plătesc cu telefonul, îmi iau cumpărăturile și dau să ies. În ușă, doamna:

„De ce purtați porcăria aia de mască? Vă spun eu că nu e bună de nimic!”, îmi spune tanti parcă supărată că nu am ascultat-o din prima și nu mi-am aruncat nenorocita de mască, ea fiind în continuare fără nici măcar un produs cumpărat, fără mănuși măcar, că de mască m-am lămurit...

„Stimată doamnă, port această mască din respect pentru dumneavoastră, iar mănușile din respect pentru mine. De asemenea, din respect tot pentru dumneavoastră nu îmi fac cumpărături între 11 și 13. Dumneavoastră văd că aveți ideile proprii față de măști, dar nici mănuși nu purtați, nici cumpărături nu ați făcut și sunteți ieșită din casă fără niciun motiv la ora asta”, i-am răspuns doamnei pe un ton civilizat, dar evident iritat de nesimțirea acesteia.

„Nu ți-e rușine să mă iei la rost? Fac ce vreau, cum vreau și când vreau! Megeți dracului cu covidu vostru cu tot...”, spuse tanti, scuipând a bestem și urmându-și calea.

O tânără care se afla în spatele meu în magazin și care a prins toată faza a zis mai mult pentru ea, dar cu voce tare: „Doamne-Ferește ce-am ajuns, buncii să fie noii golani...”.

Ceea ce nu am mai apucat să-i spun doamnei este de ce o respect. Pentru că am avut și eu o mamă și o bunică. Nu le mai am, însă respect în continuare mamele și bunicile altora!

 

 

N.B. Acest moment nu este o născocire literară, ci un fapt care chiar s-a întâmplat și, din păcate, continuă să e întâmple. Tot din respect pentru persoanele aflate la o anumită vâstră, nu am fotografiat specimenul.

P.S. A nu se generaliza!

 

 

 

Comentarii

Balan Marius- Horea

04.04.2020 22:04

La cei trecuti de 65 de ani ar trebui sa intervina pesedeul si antena 3 sa-i roage sa stea acasa. Sa le promita ca dupa ce trece COVIDUL vor beneficia de ziua recoltei de o masa gratis cu 1000 de pensionari la acea renumita pensiune cunoscuta . 

Victoria

05.04.2020 16:30

Am două astfel de persoane acasă. În fiecare zi fac muncă de convingere cu ei și degeaba. Mă aprobă și cănd nu sunt prezentă dispar ba la magazin, ba la un vecin. Îmi vine să urlu de nervi când știu că eu eram pe punctul în care semnam un contract de angajare și s-a amănat tot deoarece munca mea însemna contact zilnic cu diferite persoane. Lor nu le pasă și orice argument le-ai aduce au același răspuns: "la vârsta mea nu mă înveți tu ce e bine și ce e rău". Eu nu pot să mai am niciun respect pentru ei. Maxim mă abțin să nu le arunc vorbe grele.

Adauga comentariu