Crețu e îngâmfat și arogant, dar nu prost! Cum vrea să păcălească Europa și să-și scoată „pârleala” cu pârtia Cocoș

Pe Ovidiu Crețu îl putem acuza de multe lucruri. Îngâmfare, indolență, ipocrizie sau aroganță, chiar nesimțire, dar nu de prostie. De prostie crasă, intelectuală, nu de acea prostie prin care el, la rândul lui, îi crede pe alții proști. Obtuzitatea și orgoliul îi dau multe bătăi de cap, mai ales în această perioadă, când musca de pe casca de schior s-a transformat în struț, moment în care caută variante idealiste prin care să curețe basmaua pătată de cheltuiala numită investiție în pârtia de schi.

Pohta ce-am pohtit eu!

Pârtia de schi de pe Dealul Cocoș face parte dintr-un amplu vis electoral numit Wonderland, născut acum mai bine de 10 ani. Ovidiu Crețu a șocat efectiv populația Bistriței cu acest proiect, pe unii reușind să-i convingă prin această promisiune electorală să pună ștampila în dreptul lui, nu odată, nici de două ori, ci de trei ori! Pe alții i-a șocat prin fantezismul acestui proiect care, după două mandate și jumătate, a reușit să nască un aerodrom cu pseudo-heliport și o pârtie extrem de contestată.

Heliportul fără elicoptere

Aerodromul din Wonderland a fost primul și cel mai rapid copil născut în această poveste. Era de așteptat deoarece, având în vedere relația în care se află Crețu cu cel care a făcut investiția efectiv, Dumitru Tănase, totul a fost gândit bine dinainte. Terenul pentru aerodrom a fost acordat lui Tănase deoarece acesta a promis o utilitate publică a acestuia, incluzând, pe lângă zborurile de agrement cu avioane de mici dimensiuni, un heliport destinat aterizărilor/decolărilor elicopterelor utilitare, SMURD-ul fiind un posibil beneficar.

N-a fost să fie așa! Elicopterele SMURD n-au prea aterizat acolo decât foarte rar, acestea preferând alte locații. Mai mult decât atât, Spitalul Județean de Urgență Bistrița are în plan în acest an construirea platformei pentru elicopterele SMURD chiar în incinta proprie, heliportul numărându-se în obiectivele de imediat interes în planul lui Lazany (managerul SJU), susținut de Radu Moldovan și Consiliul Județean. Deci, utilitatea publică a heliportului lui Tănase cade, fiind vorba doar de o utiliate de agrement a aerodromului eventual, unde populația poate efectua zboruri contra cost (150 lei pentru 15 minute), în beneficiul firmelor lui Tănase. Despre părtinirea firmelor lui Tănase și avantajele oferite de prietenul Crețu stiridebistrita.ro a scris aici.

Struțo-cocoșul

Următorul pas pe care Crețu îl face în visul Wonderland este pârtia de schi Cocoș. Cu un logo desenat, parcă, de un copil din clasele primare ce se joacă în acuarele la orele libere de desen, cu un cablu de tracțiune al telescaunului cu suspiciuni referitoare la intergitatea acestuia, precum și cu o cheltuială de 7.021.000 lei din bugetul local la care se adaugă 14.327.000 lei dintr-un împrumut bancar (total – 21.348.000 lei – adică peste 4,7 milioane de euro, sume fără TVA!), Crețu inaugurează pârtia Cocoș la revenirea din concediul-delegație unde a fost (deși nu confirmă, nu infirmă, dar se fofilează) cu același personaj ce-l leagă de Wonderland – Dumitru Tănase, cel care a administrat timp de doi ani această pârtie, primind bani de la bugetul local, chiar dacă obiectivul în sine nu a funcționat! Despre capitolul Tănase-Wonderland unde omul de afaceri are interese imobiliare, vom scrie în anchetele noastre următoare.

O-POR-tunitatea unor bani europeni – o PORtiță de scăpare

Fiind deja presat de opinia publică, probabil și de conștiință (ceea ce este posibil), Ovidiu Crețu caută și găsește un fir de care să agațe toată tărășenia: recuperarea sumelor investite prin accesarea unui anumit tip de finanțare europeană! Găselnița se referă la o anumită axă de finanțare structurală din bani europeni prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020 unde, s-ar părea că există ceva euroi puși la dispoziția României de europeni. Este vorba de o axă de finanțare a proiectelor începute și nefinalizate, unde se vor regăsi aproximativ 800 milioane de euro, bani ce vor fi retrași de UE dacă nu vor fi consumați. Pârtia Cocoș este o lucrare nefinalizată în mod oficial, recepția finală a obiectivului nu a fost făcută. Astfel, Ovidiu Crețu speră ca în luna martie a acestui an, această investiție nefinalizată să intre la finanțarea prin acea axă POR:

Obiectivele de investiții care nu sunt finalizate, nu au recepția finală, cum e cazul și la noi, pot să fie finanțate. Atunci avem șanse. Sigur, ne vom strădui, ne vom lupta, nu înseamnă că am rezolvat problema. Ar fi un lucru extraordinar” – a declarat Ovidiu Crețu la deschiderea pârtiei cu pricina.

Ursul UE păcălit de vulpea creață

Este o mică portiță prin care primarul încearcă să scape de presiunea cheltuielilor făcute cu această pârtie, cheltuieli considerate ca fiind inoportune și neprioritare. Pârtia de schi de pe Cocoș este facută la cea mai joasă altitudine din România și se poate folosi în scopul inițial foarte puțin pe parcursul unui an, în condițiile în care poziționarea acesteia și condițiile meteorologice din ultimele sezoane nu confirmă prezența ninsorilor suficiente pentru depunerea unui strat de zăpadă minim necesar pentru a se schia în condiții optime.

Rămâne de văzut cât de eligibil va fi acest proiect început și nefinalizat în ochii europenilor, dacă aceștia vor înghiți gălușca pe care Crețu se pregătește să o arunce dincolo de pârtiile de schi din Austria și mai ales dacă prin acest superfugiu va scăpa de răspunderea unei cheltuieli făcute din bani publici fără a fi justificată corect și concret, într-un fel sau altul.

 

Adauga comentariu