Consilieri locali bistrițeni cu pensie și alte venituri garantate tot de statul român: Vasile Moldovan și Gheorghe Sabău

Grație locurilor eligibile pe care au fost trecuți de partid pe listele destinate Consiliului Local, doi pensionari din două partide diferite, dar „aliate”, și-au câștigat prin votul popular câte un loc în forul legislativ al municipiului. Nu numai aici...

Căci căpușarea începe dincolo de ușile sălilor de ședințe, acolo unde se deschid larg ferestrele consiliilor de administrație ale altor instituții de stat sau subordonate acestora, cu finanțare venită din tot din visteria statului.

Fostul primar Vasile Moldovan, care vorba vine, a beneficiat de o largă simpatie populară până la momentul efectiv al votului (acesta fiind candidat și pentru fotoliul de primar), este consilier local din partea ALDE Bistrița. Cum alianțele și prieteniile se țin cu obraz subțire, „Tânu” a fost „invitat” și în alte foruri de conducere, mai mult sau mai puțin retribuite.

Conform declarației de avere aferentă anului 2017, Vasile Moldovan este pensionar, acesta încasând în anul luat în discuție suma de 34.800 lei, adică 2.900 lei lunar. Pe lângă acest venit, Moldovan a mai încasat 12.400 de lei în urma consultanței domniei sale ca expert judiciar și auditor energetic. Foarte bine, este recomandată o pensie cât mai activă!

Veniturile fostului primar s-au rotunjit în 2017 și prin prisma faptului că acesta face parte din Consiliul de Administrație al Aquabis, acolo unde a „frecat madolina” pentru alți 16.509 lei. În total, actualul consilier local ALDE a câștigat în 2017 suma de 71.000 de lei, aici intrând și indemnizația de consilier local în valoare de 7.239 lei. Media lunară a anului 2017 a fost de aproape 6.000 lei!

Celălalt pensionar, Gheorghe Sabău, fost șef al finanțelor bistrițene, persoană cu un apăsat cuvânt în PSD, fost președinte al pensionarilor social-democrați, a mai lipsit de la câte o ședință de CL, încasând doar 7.099 lei de pe urma acestora.

În schimb s-a „scos” cu ajutorul prietenului său, președintele PSD, Radu Moldovan, care i-a mai întins câte o felie de pâine de la firmele de casă ale Consiliului Județean – LDP SA și LDP Security. Sabău a prestat activități specifice unui auditor intern, acesta fiind retribuit cu suma de 21.248 lei în 2017.

Pensia domnului Sabău este mai modestă în comparație cu cea a fostului primar Moldovan, fostul finanțist primind doar 20.880 lei. Bineînțeles că și el a prins o fereastră deschisă într-un Consiliul de Administrație, cel al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăud, de unde a mai „ciupit” 1.350 lei, sumă înzecit mai mică decât cea primită de „colegul” Moldovan într-o funcție relativ echivalentă. Total Gheorghe Sabău în 2017: puțin peste 50.000 lei, echivalentul a peste 4.200 lei lunar! Ce-i desparte pe cei doi? Una sută milioane de lei vechi...

O mică completare în ceea ce-l privește pe Gheorghe Sabău... Acesta este membru într-un consiliu de administrație al unei instituții care are contract direct cu soția consilierului local! Doamna Felicia Sabău are un cabinet de medicină generală (medic de familie) care este sub contract cu CJAS BN în CA-ul căruia este membru soțul doamnei doctor... Pe lângă asta, Sabău a avut grijă atât de fiică, cât și de ginere, cei doi prestând pentru bistrițeni în cadrul Primăriei Bistrița, unul dintre ei fiind chiar șef de serviciu...

Adauga comentariu