Colectarea selectivă – loc de mai bine în viziunea administratorului Bistriței, George Avram. De fapt, „locul de mai bine” a expirat azi, 1 iulie! (VIDEO)

Începând de azi, 1 iulie 2019, colectarea selectivă a deșeurilor este obligatorie pe tot teritoriul României. Astfel, conform deja celebrei ordonanțe 74, toti românii vor trebui sã adune deseurile selectiv, pe patru fractii, plastic, sticlã, hârtie si metal, la care se adaugă fracția umedă, respectiv gunoiul menajer.

În județul Bistrița-Năsăud există o Asociație de Dezvoltare Intercomunitară „Deșeuri” inființată special pentru managerierea întregului sistem al colectării și depozitării deșeurilor. Această Asociație este formată din toate UAT-urile din județ, inclusiv municipiul Bistrița, cel care „produce” cea mai mare cantitate de deșeuri.

ADI Deșeuri a fost inființată odată cu implementarea proiectului european ce prevedea construcția CMI Tărpiu, cunoscut ca „groapa ecologică”, acolo unde este început procesul de selectare al fracțiilor. Acolo se face o sortare suplimentară a deșeurilor reciclabile, așa cum ar trebui ele să ajungă în acest depozit de deșeuri.

În municipiul Bistrița, ca de altfel în tot județul, deșeurile sunt colectate, cel puțin la nivel declarativ, pe două fracții, una „uscată” – ce reprezintă deșeurile reciclabile în totalitatea lor, dar și cea „umedă” – deșeurile menajere.

Astfel, societății care a câștigat licitație privind colectarea deșeurilor, Supercom SA, îi revine sarcina de a colecta selectiv aceste deșeuri, acesta fiind una dintre condițiile stipulate în contractul încheiat cu UAT-urile membre ale ADI Deșeuri.

Conform administratorului municipiului, George Avram, la nivelul municipiului Bistrița se face colectarea selectivă încă de anul trecut, dar numai în anumite locuri:

„Am reușit să facem această colectare selectivă la case, pe două fracții, pe fracția umedă și pe fracția uscată. Acolo unde cetățeanul scoate sacul de reciclabil, i se dă la schimb un sac gol. La blocuri, acele containere semiîngropate, ele în general sunt trasnformate în colectare pentru reciclabile, iar lângă acele containere semiîngropate sunt puse suplimentar containere pentru gunoiul menajer. Acele containere semiîngropate sunt monitorizate la nivel de municipiu, iar atunci când sunt pline, sunt repartizate pentru a fi golite. Cred că am început un drum în sensul colectării selective și avem anumite ținte de atins pe colectarea selectivă. Pentru anul 2021 ținta va fi de 50%! Acolo unde țintele nu se ating sunt taxe pe care fondul de mediu le aplică asupra UAT-ului și a responsabililor care se ocupă cu colecatarea selectivă și cu separarea fracțiilor. Loc de mai bine este! Este loc de mai bine pentru noi toți!” – a declarat Geroge Avram pentru stiridebistrita.ro.

Ceea ce managerului municipiului îi scapă este chiar faptul că „locul de mai bine” a expirat azi, 1 iulie, odată cu intrarea în vigoare a obligativității colectării selective pe toate fracțiile, nu doar pe cele două, uscată sau umedă.

Conform contractului încheiat cu Uniunea Europeană în momentul punerii în funcțiune a proiectului integrat pentru colectarea deșeurilor, este obligatorie păstrarea elementelor de contract până cel puțin în anul 2021. Astfel acele containere semiîngropate, considerate de de toți factorii ca fiind cel puțin neoportune, nu pot fi înlocuite sau scoase definit din cele peste 2.000 de locații de pe întreg teritoriul județului.

„Cele 2.230 de containere semiîngropate sunt predare UAT-urilor și ei trebuie să urmărească ca acestea să fie folosite corespunzător. Avem discuții în cadrul ADI Deșeuri prin care ne dorim modernizarea sistemului de colectare al deșeurilor, unele duc chiar la înlocuirea actualelor containere, dar care, din păcate, trebuie să le folosim până în 2021, chiar dacă sunt, și am recunoscut de mai multe ori, de proastă calitate și nefezabile” – a declarat pentru stiridebistrita.ro, Ioan Țintean – vecepreședintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.

Adauga comentariu