Coaliţia s-a rupt la nivel naţional, însă ea funcţionează la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud. Consilierii judeţeni, municipali, primarii şi viceprimarii, directorii de deconcentrate spun PAS

Ruperea Coliţiei de guvernare formată  din PSD şi ALDE începe să producă efecte şi la alte niveluri de decizie politică şi administrativă, dar şi la nivel de judeţe. În ceea ce priveşte Bistriţa-Năsăud, aici discutăm de unul din cele 9 judeţe din ţară unde coaliţia a fost una stabilă şi funcţională. Deocamdată, singurul demnitar care a demisionat este fostul secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Sorin Roşu Mareş.

 

La nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, ALDE are nouă primari, un vicepreşedinte la Consiliu Judeţean, Ioan Ţintean, un viceprimar la primăria Bistriţa, Gelu Muthi, consilieri municipali, consilieri judeţeni, şefi de servicii decontrate: Ani Bob, director la Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială, Otilia Rîpan, AJOFM. Ruperea Coaliţiei ar putea avea efecte politice atât în Consiliul Judeţean dar şi în cel municipal, balanţa politică putând înclina spre PNL.

 

Consiliu Judeţean

Programată pentru miercuri, 28 august 2019, de la ora 15.00, şedinţa ordinară de Consiliu Judeţean are pe ordinea de zi un număr de 10 proiecte de hotărâre, majoritatea PSD-ALDE fiind una cât se poate de funcţională. De altfel, toţi consilierii ALDE ne-au spus că vor susţine în continuare toate proiectele de hotărâre care “ajută bunul mers” al judeţului şi sunt folositoare cetăţenilor din Bistriţa-Năsăud.

 

Consiliul Municipal

Nici la consiliul municipal lucrurile nu stau încă rău pentru PSD şi primarul Ovidiu Teodor Creţu, aflat pe ultima sută de metri a celui de-al treilea mandate. Practic, viceprimarul Gelu Muthi, care este şi preşedinte al ALDE Bistriţa, spune că va continua să relaţioneze cât se poate de bine din punct de vedere administrativ cu Ovidiu Creţu

În ceea ce îi priveşte pe directorii de servicii deconcentrate, cele mai vizibile sunt şefele de la la Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială, Ani Bob, respectiv Otilia Rîpan, AJOFM, cărora încă şefii lor direcţi nu le-au cerut demisia, lucru, despre care, credem că nu se va întâmpla în viitorul foarte apropiat.

Primarii ALDE:  În număr de nouă, primarii aleşi pe lista ALDE la alegerile locale din 2016, nu au cum să plece official spre alte formaţiuni politice, deşi, marea lor majoritate au o relaţie excelentă cu PSD. Mai mult, preşedintele ALDE BN, Ioan Moniţa este primarul comunei Romuli şi a avut întodeauna o relaţie foarte apropiată cu preşedintele Radu Moldovan. De altfel, un al primar, Dumitru Tomşa de la Urmeniş a anunţat, evident, neoficial, că ar putea candida pentru un nou mandat pe lista PSD.

Delegaţia Permanentă a ALDE a votat luni, în şedinţă, ieşirea partidului de la guvernare şi susţinerea candidaturii lui Mircea Diaconu la alegerile prezidenţiale din 10 noiembrie.

Organizația Bistrița-Năsăud a fost reprezentată la ședințele de  Birou Politic Naţional  şi a  Delegaţiei Permanente care au avut loc la București, de președintele Ioan Monița, senatorul Ioan Simionca și Sorin Roșu Mareș, vicepreședinte. În noul context, președintele Ioan Monița a precizat că ALDE Bistrița-Năsăud a decis încă din ședința Delegației Teritoriale de vineri, 23 august, că intrarea în opoziție este cea mai bună variantă pentru partid și pregătirea tuturor structurilor acestuia pentru cele trei serii de alegeri: prezidențiale, locale și parlamentare.

 

Ioan Moniţa a precizat că delegația ALDE BN a susținut  şi votat toate punctele propuse de preşedintele Tăriceanu: alianţa cu Pro România, plecarea de la guvernare, trecerea în opoziţie şi susţinerea candidaturii independente a lui Mircea Diaconu, alături de Pro România, la preşedinţia României. De altfel, liderul județean ALDE, vicepreședintele Sorin Roșu Mareș a anunțat că demisionează din funcția de secretar de stat pe care a ocupat-o timp de trei ani în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

 

Președintele Ioan Monița a mai arătat că,  încă,  nu știe cum anume va funcționa noua alianță cu cei din Pro România , acest lucru  urmând a se va lămuri în zilele următoare.

 

”Noi am votat pentru toate punctele propuse de președintele Tăriceanu, așa că, așteptăm să vedem ce va scrie în viitorul protocol al alianței noastre cu Pro România și care sunt datele pentru organizațiile locale. Din câte știu,  noua alianță îl va susține pe Mircea Diaconu în cursa pentru Palatul Cotroceni, dar, deocamdată, rămânem ca entități separate care au decis să facă parte dintr-o alianță politică”, a conchis președintele Ioan Monița.

 

 

 

 

 

 

 

 

Adauga comentariu