CLSU Bistrița revine asupra deciziei legate de înmormântarile în 24 de ore de la deces: este vorba doar de cazurile în care a fost depistat COVID-19!

După o bâlbă administrativă, care indignat societatea civilă, Comitetul Local pentru Situații de Urgență Bistrița revine și emite o nouă Hotărâre în care face precizări și corecturi.

Mai întâi a fost Comunicatul CLSU Bistrița nr.5 din data de 2 aprilie 2020, care spune că din data de 1 aprilie 2020 (?!?) la Bistrița persoanele decedate se vor îngropa în maxim 24 de ore de la deces. Stiridebistrita.ro a luat legătura cu municipalitatea pentru a se convinge de faptul că această hotărâre a CLSU Bistrița se referă la TOATE cazurile de deces, răspunsul acestora fiind ferm și clar: DA!

Citește și... La Bistrița, TOATE înmormântările se vor face în cel mult 24 de ore de la deces

Evident, populația și-a expus indignarea pe rețelele de socializare în număr foarte mare. După o analiză a textului emis, CLSU Bistrițaîși dă seama de inepția hotărâtă și revine asupra comunicatului la data de 3 aprilie și stabilește că înmormântarea cadavrului în maxim 24 de ore de la deces este obligatorie doar în cazurile în care s-a identificat prezența noului coronavirus Covid-19:

În contextul evoluției pandemiei cu COVID – 19 și a măsurilor preventive adoptate la nivel național, județean și local, în vederea limitării efectelor și răspândirii acestuia, Comitetul Local pentru Situații de Urgență Bistrița a decis ca începând cu data de 1.04.2020 pe teritoriul municipiului Bistrița, inclusiv localitățile componente, înmormântările persoanelor decedate din cauza infecției cu CORONAVIRUS se vor face în cel mult 24 de ore de la deces și vor fi duse la capelă în sicriu închis.   

De asemenea prin Hotărârea nr. 10 / 3.03.2020 a Comitetul Local pentru Situații de Urgență Bistrița se stabilește și faptul că persoanele decedate din alte cauze se vor ȋnmormânta în cel mult 24 de ore, însă de la depunerea cadavrului la capela.

 

foto cu caracter ilustrativ, Sursa foto: hotnews.ro

 

Comentarii

Vizitator

04.04.2020 15:46

In această perioadă de evoluție a pandemiei cu Covid-19, când numărul deceselor este in crestere sunt necesare măsuri speciale de limitare a efectelor maladiei și de prevenire a răspândirii acestuia. Si totusi, moartea unui om indiferent de cauza ei nu trebuie bagatelizată. Chiar dacă procesiunea de înmormântare se desfăsoară cu un număr limitat de participanti ea trebuie să respecte canoanele religoase . Cu atat mai mult în aceste conditii moartea unui membru al comunitătii ar trebui să fie anunțată prin sunetul tânguitor al clopotului. De aceea, Capela mortuară de pe strada Tărpiului ar trebui dotată cu un clopot al carui dangat să însotească pe ultimul drum sufletul creștinului mutat în Împărăția Cerurilor.

comentator

05.04.2020 09:41

Oricum, cred ca este prostie curata sa ti mortul 3 zile pana la inhumare si bine ar fi pentru cazurile de infectare cu virusi, cadavrul sa fie incinerat imediat , iar apartinatorilor sa li se dea borcanul cu cenusa respectiva... s-apoi aia n-au decat s-o tina cat vor si unde vor ... Odata ce a plecat la Dumnezeu, in alta dimensiune, inapoi nu-l mai putem readuce si daca am ramane ingenuncheati pe veci in fata sicriului , ne-am smulge tot parul din cap de necaz, ori am inconjura biserica pe coate si genunchi pana s-ar face " parau "  ... si oricat de drag ( sau de urat ) ne-ar fi fost . Cred ca vremurile , traditiile si obiceiurile astea de tipul " oranduirii primitive " au cam trecut si trebuie sa ne comportam mult mai preventiv si mai civilizat . Dupa unele inmormantari mai frate, apartinatorii raman efectiv saraci , ce " pompa " si ce obiceiuri aiurea ... 

Adauga comentariu