Ciobanii din zona orașului Sîngeorz-Băi își pot vinde brânzeturile în întreaga lume sub denumirea de PRODUS MONTAN. „Brânză frământată de Sîngeorz-Băi” este un produs care apare în înscrisuri oficiale pe la 1770

Produsele „Caşcaval”, „Telemea”, „Smântână”, „Urdă”, „Caş din lapte de vacă” şi „Brânză frământată de Sîngeorz-Băi” au fost înscrise în Registrul naţional al produselor montane. Decizia a fost luată de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Victoria, este una uriașă pentru Cooperativa Agricolă de Gradul I Grupul de Producători Sîngeorz-Băi, din judeţul Bistriţa-Năsăud.

Cooperativa Agricolă din Sîngeorz Băi și-a început activitatea de producţie în 1 aprilie 2019, iar pe cea de vânzare, la 1 mai 2019. Activitatea cooperativei se bazează pe prelucrarea laptelui crud de vacă, pasteurizare, obţinere smântână, caş şi brânzeturi cu pasta opărită. Materia primă provine de la gospodăriile din localitate, capacitatea maximă fiind de 3.000 litri lapte/zi.

Ce înseamnă PRODUS MONTAN?

Este o denumire stabilită ca menţiune de calitate facultativă şi este atribuită produselor destinate consumului uman, în cazul cărora materiile prime, dar şi furajele pentru animalele de fermă provin în principal din zone montane sau în cazul produselor prelucrate, prelucrarea are loc, de asemenea, în zone montane.

Dreptul de utilizarea a menţiunii de calitate facultative „produs montan” poate fi obţinut pentru produsele de origine animală, care sunt prelucrate în aceste zone şi de la animale crescute în zona montană, de animale crescute cel puţin în ultimele două treimi ale vieţii lor în zone montane, dacă produsele sunt prelucrate în aceste zone şi de la animale transhumante, crescute cel puţin o pătrime din viaţă în transhumanţă şi care au păscut pe păşuni din zone montane.

De asemenea, certificarea „produs montan” poate fi solicitată şi pentru produsele apicole, dacă albinele au colectat nectarul şi polenul doar în zone montane, dar şi pentru produse de origine vegetală, doar dacă plantele sunt cultivate în zone montane.

Reamintim faptul că, produsul ”brânză frământată de la Sângeorz Băi” a fost prezentat oficial la Festivalul  Produselor Tradiţionale Româneşti al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca în primăvara anului 2018. Atunci, produsul respectiv a fost prezentat de un student, fiind vorba de Cristian Bodea. El a afirmat că aceasta brânză apare în înscrisuri din 1770, dar cu siguranţă se produce de mai demult.”Laptele din care se face brânza provine din rase autohtone româneşti, iar păşunea pe care pasc vitele se află la o altitudine de 1800 metri în apropierea Munţilor Rodnei. Gustul este puţin usturoiat, iar compoziţia este foarte fină. Se prepară de către baciul de la stână şi se ţine în bărbânţă, o putină de lemn. Acum se fac demersuri pentru certificarea produsului la nivel naţiona, după care şi la nivel european, şi sperăm ca în toamnă să avem prima atestare ca produs tradiţional”, a spus studentul.


Tot atunci, un alt student de la USAMV, Bogdan Boşca, a prezentat cârnaţii din Ţinutul Grăniceresc, din Poiana Ilvei, produs care datează din anul 1762 şi are în compoziţie carne de porc, vită şi oaie, sare, boia dulce şi cimbrişor de câmp.

”Cârnaţul se prelucrează manual şi este afumat două zile cu lemn de prun, pentru a-i da un miros specific şi o savoare aparte. Este o reţetă specifică zonei Poiana Ilvei, aflată pe fosta graniţă care despărţea Transilvania de România”, a spus Roşca.

În urma certificării naţionale de la Ministerul Europene şi apoi europene de la Bruxelles, cele două produse tradiţionale româneşti pot fi mai uşor vândute pe pieţe externe, fiind asigurate zilnic peste 100 de kilograme de brânză şi cârnaţi.

Printre produsele expuse atunci s-au mai numărat pâinea cu mălai din Călimăneşti Oaş, judeţul Satu Mare, plăcintă pe lespede din Câmpeni, judeţul Alba, sarmale cu păsat din Gherla, judeţul Cluj, gomboţi cu prune de Chinteni, judeţul Cluj, plăcintă cu lobodă de Cugir, judeţul Alba, sau prăjitură foi bulion din Unirea, judeţul Alba.

Până la ora redactării acestui material, la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale sunt înregistrate 234 produse montane ce provin de la 55 de producători.

 

Adauga comentariu