Ciobanii, din nou în vizor: acte de cruzime față de animale, la o stână din Zoreni! Un câine furat din sat, victimă a unor câini ciobănești. Poliția, Jandarmii și DSVSA sunt la fața locului

Un caz extrem de grav a avut loc la o stână din Zoreni, comuna Sânmihaiu de Câmpie, acolo unde doi ciobănași fără minte și-au asmuțit câinii pe un alt câine. Imaginile sunt greu de suportat pentru un om normal, nu și pentru cei doi indivizi.

Este vorba de doi ciobănași din zona localității Zoreni, frați, care și-au asmuțit câinii de la stână pe un alt câine, acest lucru fiind făcut din distracție. Conform bistriteanul.ro, cei doi tineri ciobani nu sunt la prima experiență de acest fel, sătenii știind de practicile acestora și i-au avertizat în repetate rânduri în legătură cu faptele lor.

Primarul comunei Sânmihaiu de Câmpie, Ioan Mate, nu este în țară, dar a auzit de cele întâplate. Doctorul Romunus Bița, directorul interimar al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Bistrița-Năsăud, din postura instituției care are un compartiment special dedicat protecției și bunăstării animalelor (fosta Poliție a animalelor), a declarat că nu știe să fi fost un astfel de caz, de o cruzime atât de mare, în ultima perioadă de timp:

„Avem o echipă care s-a deplastat deja la fața locului, iar la acest moment încă nu avem detalii legate de acest subiect. În Legea 215, privind protecția animalelor, există un capitol legat de maltratarea animalelor care, în anumite cazuri poate merge până la infracțiune. Eu nu-mi amintesc, cel puțin în ultimul an, să fi existat așa ceva în județul nostru”, a precizat Bița pentru stiridebistrita.ro.

Inspectoratul de Poliție al Județului Bistrița-Năsăud s-a autosesizat, iar împreună cu o echipă din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi, alături de echipa de la DSVSA, au pornit deja către Zoreni:

„O echipă mixtă formată din polițiști și jandarmi se află în aceste momente la fața locului, iar ancheta este în plină desfășurare. Se cercetează aspectele pe baza cărora ne-am autosesizat și se identifică persoanele implicate”, ne-a transmis Crina Sîrb, purtătorul de cuvânt al IPJ BN.

Berekmeri Valentin, vicepreședinte al Carpatin Club România, susține că rasa „ciobănesc carpatin românesc” nu este o rasă de atac și că totul depinde de factorul uman, în special în situația de la Zoreni:

„Este un caz clar de agresivitate umană, nu din partea câinilor, indiferent de rasă! Nu știm cu exactitate dacă acei câni de la stână sunt sau nu sunt câini cu pedeegree, cipați și înregistrați ca atare. Ciobănescul carpatin nu prezintă semne de agresivitate de acest gen, fiind foarte blând în special cu copiii, dar există situații în care, indiferent de rasă, un câine reacționează când ierarhia sau teritoriul îi sunt încălcate. Dar să-i duci un alt câine și să-ți asmuți câinii împotriva lui, aici e caz clar de agresivitate umană, problema nu este la câine, ci la om!”, a conchis Berekmeni pentru stiridebistrita.ro.

Cazuri de agresivitate ale câinilor au mai fost sesizate în județul Bistrița-Năsăud, în special venite din zona stânelor, acolo unde ciobanii își asmut câinii pe turiști, sau pur și simplu întorc spatele când există astfel de incidente.

ATENȚIE! Imagini cu puternic impact emoțional!

sursa foto/video: bistriteanul.ro

UPDATE IPJ BN: Ca urmare a cercetărilor demarate, polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Lechința au stabilit faptul că, la data de 31 decembrie 2019, un minor în vârstă de 14 ani, din Zoreni, în timp ce se afla la stâna tatalui său, situată pe raza localității, ar fi asmuțit 4 câini ciobănești asupra unui alt câine al cărui proprietar nu se cunoaște și care a decedat. Polițiștii efectuează în continuare cercetări în cadrul unui dosar penal deschis sub aspectul săvârșirii infracțiunii de "uciderea animalelor, cu intentie, fără drept ", urmând a fi stabilite cu exactitate împrejurările în care a avut loc evenimentul.

Comentarii

Alex

14.01.2020 22:39

Oamenu nebuni. Asa era si eram copil. Ciobanii isi intrenau viitorii "mercenari" pe caini vagabonzi. O amenda sanatoasa si interzis sa detina caini sau alte animale pe o perioada de cativa ani.

cititor

16.01.2020 10:16

Legea 215... nu este valabila pe terenurile de vanatoare, unde Legea vanatorii, permite starpirea nelimitata in timp si spatiu si neconditionata al tuturor cainilor telelei, hoinari si fara stapan, care umbla aiurea pe fondurile de vanatoare.  Este plin de caini hoinari peste tot si daca turmele de oi pasuneaza ( inca ) pe terenurile unde nu exista zapada, va dati seama ca toti cainii de la turme, cand prind un astfel de caine vagabond il bat, il musca... il omoara daca-i mai slabanog si nu se poate apara, ca asa-i in " legea naturala a animalelor " . Tot vad reportaje la TV, ca s-au gasit caini omorati ori impuscati pe fondurile de vanatoare, ori pe terenurile pasunate de turmele de oi cu caini ciobanesti carpatini , dar trebuie sa pricepeti odata , chiar daca nu va place si sunteti " iubitori de caini telelei " ... ca NU ESTE FAPTA PENALA si legea vanatorii permite , chiar obliga vanatorii sa starpeasca prin impuscare toti astfel de caini , apoi si va place voua si ba . Va intreb... de ce nu iubiti si animalele salbatice ... care sunt urmarite si in " haita " si starpite de acesti caini telelei... care le mananca oule la pasari si/sau puii si animalele mature de orice fel , care pe fondul faptului ca nu le da nimeni de mancare si sunt flamanziti de uneori ataca si oamenii ... Acuma... daca intentionat acesti "ciobani... sau cio.bar.lani "... au asmutit intentionat cainii pe un astfel de caine teleleu... si daca era in intravilanul localitatii... atunci este infractiune, dar cum probati faptul ca " au fost asmutati cainii "... si ca nu efectiv, pur si simplu, cainii de la turma, l-au luat la " paruiala " pentru ca " teleleul " s-a dus acolo... peste ei... BENEVOL ORI NESABUIT ... si cainii de la turma nu si-au facut DECAT chiar " treaba " pentru care exista ei ... ?! Mai terminati cu prostiile si cu " iubirea eterna si nesabuita " de acesti telelei, care ne-ua napadit si s-au inmultit necontrolat si deja situatia este scapata de sub control ! N-ai cum sa-i dai " ordin scris " cainelui de paza, pe cine sa muste si pe cine ba... cata vreme cineva patrunde necontrolat si fara a avea permisiunea, in zona lor de " paza " . MAAA.... ASTA-I VIATZA ... si natura si fie-va mila si de animalele salbatice , nu doar de CAINII TELELEI ! Ce ziceti daca guvernul va institui o noua taxa, anume " texa de protectie a cailnilor hoinari "  PE CARE S-O PLATEASCA TOATA LUMEA LUNAR ... , SA EXISTE FONDURILE NECESARE SA-I ADUNE CINEVA, SA-I TINA IN PADOCURI PTR ANIMALE, SA-I HRANEASCA, SA-I INGRIJEASCA... ETC., ETC,. ETC., ca nu are nimeni bani pentru asa ceva ?!  V-ar conveni stimabililor , ca politrucii sa faca CATE O TAXA PENTRU ORICE ?! Voi, acesti " MARI IUBITORI " de ce nu vi-i luati acasa ma... si pe banii vostri sa-i tineti ?  

Adauga comentariu