Centrele de transfuzii sanguine, uitate de „mareșalii” ordonanțelor militare: la Bistrița s-a instalat frica de donare, însă necesitatea de sânge este mare!

Dincolo de ordonanțele militare care recomandă în loc să ordone, o anumită situație a fost neglijată aproape total de mai marii țării, în special de cei care se ocupă de gestionarea situației de urgență: nevoia de sânge!

Din cele două ordonanțe militare emise până la acest moment, nici una nu are vreo prevedere legată de donarea de sânge, de vreun stoc strategic de sânge, sau de reglementarea funcționării centrelor de transfuzie sanguină.

Azi, 23 martie, în plină pandemie, la Bistrița s-a recoltat o singură unitate de sânge de la un singur donator, asta până la ora 11:00. Adina Beudean, managerul Centrului de Transfuzii Sanguine Bistrița-Năsăud, ne-a declarat telefonic că este o situație mai mult decât delicată:

„Până la această ora am avut un singur donator. Am sunat, împreună cu colegii din Centru, mai multe persoane, donatori, pentru a-i chema la donare, însă ne-am lovit de refuzuri. Lumea se teme și susține că stă în case, însă pe stradă vedem în continuare un furnicar”, a precizat Beudean.

Temerile donatorilor sunt legate în special de posibilitatea infectării cu noul coronavirus, mai mult decât simpla ieșire din casă pentru a merge la donat. Ce-i drept, „mareșalii” ordinelor militare nu au făcut nicio specificație în acest sens. În cadrul ultimei ordonanțe emise, cea legată de situațiile în care este permisă ieșirea din casă, sunt prevăzute și deplasările în scop medical, însă la acest capitol nu sunt specificate în clar acestea, fiind vorba doar de „urgențe”. Ei bine, este sângele o „urgență” sau nu?

Garbiel Lazany, managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, a declarat pentru stiridebistrita.ro faptul că sângele a fost și va rămâne o urgență:

„Noi ca spital nu facem stocuri de sânge, ne bazăm tot timpul pe Centrul de Transfuzii. Dacă la ei apare vreo problemă în acest sens, evident că și noi vom avea aceeași problemă. Noi am sistat operațiile care s-au putut reprograma și ne ocupăm doar de operațiile urgente. Însă cei mai mari consumatori de sânge sunt secțiile de oncologie. Evident, nevoia de sânge este peste tot, însă acolo cu preponderență”, ne-a specificat Lazany.

Pe rețelele de socializare au apărut deja să circule postări în care se face apel către donatori. Multe dintre acestea au ca subiect copiii, aflați în situația de a nu putea să lupte cu boala chiar din cauza lipsei de sânge. Nu este o noutate faptul că, la acest capitol, cel al donării, nu suntem un popor ieșit din cale afară de „săritor”, însă acum nici măcar acel minim strop de altruism nu mai există: frigiderele CTS BN sunt goale...

Centrele de transfuzii sanguine sunt unități medicale, deci ar putea intra în categoria unităților cu activitate specială, însă Centrul Național pentru Situații Speciale de Urgență nu și-au aminitit deloc de aceste unități.

Care sunt temerile donatorilor?

Cea mai mare temere este legată de posibilitatea infectării în timpul transfuziei. Indiferent de situație, transfuzia respectă toate normele de securitate medicală. Până la acest moment nu există studii care să spună că sângele poate transmite virusul Covid-19, fiind vorba de un virus viral. Însă toate acestea ar trebui specificate și aduse la cunoștința publicului tocmai de cei care au rupt comunicarea oficială cu presa și comunică doar niște date statistice la nivel național.

Centrele de transfuzii din teritoriu așteaptă ca cineva de la nivel național să-și aducă aminte și de ei. Personalul acestor unități sunt în stand-by. Așteaptă donatori, dar parcă cel mai mult așteaptă un semn divind din partea mareșalilor care ordonă recomandări.

Adauga comentariu