„Ceacanăul” Radu Moldovan l-a dat în judecată pe „nobilul” liberal Ovidiu Florean! Președinte CJ BN încearcă să pună capăt mojiciei la care oricum nu a răspuns de ani buni

Înjurăturile cu tentă politică au ajuns un mod de exprimare frecvent întâlnit în special în mediul online. Țintele sunt politicienii, iar motivele sunt lesne de bănuit. Însă când aceste apucături grobiene sunt preluate și amplificate chiar de către oamenii politici între ei, lupta ideologică decade, dispar argumentele solide și apar defulări.

Este și cazul consilierului județean Ovidiu Florean, care și-a fixat tunurile pe Radu Moldovan într-un mod absurd și departe de o conduită liberală demnă. Florean este unul dintre cei mai vocali consilieri ai opoziției din CJ BN, de multe ori venind cu argumente palpabile în lupta politică, dar toate îmbrăcate în grobianism și mojicie „demnă” de ușa cortului.

Indiferent de problematica expusă de consilierul liberal, fie că a fost vorba de situația LDP SA, de Aquabis sau de alte subiecte abordate în exteriorul instituției județene, Florean și-a amplificat atacurile asupra președintelui Radu Moldovan cu diferite apelative care nu au făcut altceva decât „deliciul” câtorva urmăritori de pe rețelele de socializare.

„Chelner”, „analfabet” și mai ales „ceacanău” au fost cuvinte folosite aproape în fiecare postare a liberalului. Dacă inițial acestea aveau o oarecare „priză”, fiind „colorate” într-un anumit context, după repetarea acestora au devenit penibile de-a dreptul. Inclusiv colegii de partid i-au sugerat consilierului județean să se abțină de la apelative de acest gen, dar like-urile câtorva hingheri de răutăcisme l-au încurajat.

Liberalismul, ca formă de manifestare publică cel puțin, implică o oarecare demnitate și un control desăvârșit al cuvintelor. Din păcate, aceste caracteristici au dispărut din discursul multora dintre urmașii Brătienilor, iar Florean este trofeul exemplelor în acest sens.

Președintele CJ BN, cu păcatele lui politice și administrative, la rândul lui fiind un personaj coleric, nu i-a răspuns lui Florean și grobianismelor acestuia. Nu i-a răspuns mult timp, deși a fost incurajat să o facă. „Chelnerul, analfabetul și ceacanăul” Radu Moldovan a refuzat să intre într-un joc meschin al replicilor de ghetou, nu pentru că nu ar fi știut cum, ci pentru simplul fapt că nu s-a coborât la nivelul politic al unui chelner, analfabet sau ceacanău.

Toate astea până de curând, căci președinte CJ BN răspunde pentru prima dată apelativelor lui Florean, acordându-i calitatea de „pârât” într-un proces deschis la Tribunalul Bistrița-Năsăud, obiectul fiind „acțiune în răspundere delictuală”.

Astfel, Radu Moldovan cere judecătorului să constate “încălcarea drepturilor nepatrimoniale ale subsemnatului la onoare, demnitate, reputaţie, imagine şi viaţă privată, prin afirmaţii defăimătoare şi mincinoase, formulate, în mod repetat, de pârît pe profilul său sau pe reţeaua de socializare Facebook”, se scrie în acţiunea formulată de un avocet din Baroul bistriţean. De asemenea, în acelaşi document, se cer următoarele instanţei de judecată: “ Să obligaţi pârâtul la plata sumei de 472.000 de lei( echivalentul a 100.000 de euro) reprezentând reparaţie patrimonială pentru prejudiciul moral cauzat subsemnatului. Obligarea pârâtului la publicarea de scuze publice pe profilul personal din reţeaua de socializare Facebook în termen de cinci zile de la rămânerea defintivă a hotărârii”.

Acesta însă nu e singur proces pe care liberalul Ovidiu Florean îl are cu Radu Moldovan, căci mai există unul în care președintele CJ îi impută instituțional de această dată și alte chestiuni consilierului județean. Trebuie reamintit faptul că Ovidiu Florean se află în conflict cu Radu Moldovan după ce președintele Consiliului Județean l-a destituit din funcția de șef al Direcției Județene de Pază și i-a imputat TVA-ul încasat ilegal, în opinia lui Moldovan. Ovidiu Florean a câștigat procesul la Tribunalul BN , dar juriștii Consiliului Județean au făcut recurs, procesul fiind pe rolul Curții de Apel Cluj.

„În urma acestor demersuri, coroborat cu obligațiile stabilite în sarcina UAT Județul Bistrița-Năsăud, se va proceda la preluarea și înregistrarea în evidența sa contabilă a obligației fiscale în cuantum total de 1.991.478 de lei din care suma de 1.299.215 de lei reprezintă obligație principală cu titlu de TVA, suma de 514.811 lei reprezintă dobânzi și majorări de întârziere și suma de 177.452 lei reprezintă penalități de întârziere. În vederea recuperării acestor sume, urmează ca, în cel mai scurt timp, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud să promoveze o acțiune în pretenții, îndreptată împotriva domnului Florean Ovidiu Iosif, persoana care, în calitate de director al Direcției Județene de Pază Bistrița-Năsăud, avea obligația de a observa atingerea plafonului de 35.000 de euro (119.000 de lei) prevăzut de articolul 152 alin (1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal cu modificările și completările ulterioare, și de solicita înregistrarea în scopuri de TVA pentru recuperarea sumei de 1.991.478 de lei”.

Legat de aceste acțiuni ale preșdintelui CJ BN, Ovidiu Florean a făcut o precizare, bineînțeles pe facebook:

“ În Consiliul Județean se practică , din păcate , un gen de politică numit grobianism . Lipsa de respect a preşedintelui Radu Moldovan față de opiniile contrare , argumentate pertinent este arhicunoscută . Omul devine pătimaş , se enervează , insultă , întrerupe , bruschează şi printr-o ipocrizie disimulată îşi argumentează atitudinea de genul : aici facem administrație , nu politică . Sper să nu interzică Guvernul şi să facem politică tot prin Ordonanță de Urgență … luați-o ca o glumă . E clar că preşedintele CJ are lacune la multe capitole , începând cu educația şi terminând cu studiile . Eu sunt genul de om care spune lucrurilor pe nume şi consider că aşa e rezonabil . Am mulți amici şi în PSD , pe care îi respect , am discutat cu ei şi sunt în asentiment cu mine dar nu îndrăznesc să-i spună omului pentru că , vorba lor : ” se turează ” – a precizat Florean, de această dată mult mai echilibrat la capitolul „apelative”.

Dincolo de disputa personală dintre cei doi politicieni rămâne atitudinea lor în spațiul public. Este interesantă însă absența unei poziții venite din partea conducerii PNL BN în acest show public pornit de Florean. Nici nu-l susține în demersuri pe propriul secretar general, dar nici nu-l „urechează”. Chiar dacă seamănă mai mult cu o răfuială personală, poziția publică a lui Ovidiu Florean necesita astfel de intervenții din partea propriului partid, într-un fel sau altul.

Adauga comentariu