Ce NU am în orașul meu: din Bistrița lipsește adevărata VIAȚĂ DE NOAPTE, acele momente care să spele stresul și încordarea

Bistrița are destule locuri frumoase și în același timp multe îi lipsesc. Avem un parc destul de frumos, de multe ori neîncăpător, avem și străzi frumoase pentru promenadă, ce încă își cheamă frizerii și stiliștii să le aranjeze. Avem și cârciumi faine, pub-uri cool, cluburi încăpătoare. Dar nu avem viață...

Viața de noapte, înțeleasă aici și acum nu ca o hărmălaie browniană înecată în fum și alcool, lipsește cu desăvârșire dintr-un oraș catalogat ca un burg de pensionari sau pensionabili. Lipsește acea sevă faină a orașelor mici în care oamenii sunt blânzi și zâmbitori, deschiși și fără prea multe prejudecăți.

Avem câteva cluburi de zbenguială, mai mult goale decât pline. Este loc și pentru iubitorii de muzică maestuos interpretată de deejay, există și locații „exclusiviste” pentru adulatorii de folclor balcanic a.k.a. manele. Vreți exemple, luați de aici: Atmosphere sau Bellagio, după preferințe.

Incepe cu greu și sezonul de vară, asta dacă ne vor permite codurile multicolore ale ANM, iar terasele ne vor primi cu umbrelele deschise. Până la ora 23:00, c-așa-i legea! Dintre acestea vor fi și câteva care ne vor oferi o atmosferă melomană, mă rog, meloman e exagerat. Există și acum anumite restaurante care ne îmbie cu muzică live, ceea ce e destul de îmbucurător. Hanul Anuței sau Hanul Cavalerilor tot încercă resuscitarea serilor bistrițene de joia, pentru publicul amator de folclor, ca să nu zicem rural.

Există și restaurante care ne oferă, în sisem alternativ, seri de vineri sau sâmbătă cu entertainment muzical urban destul de reușit, iar Academia del Gusto și Vivi`s Bistro ne sunt martore. Depinde cum îl împart pe David Alan Clay, entertainerul ce cochetează și cu Rapsodia. Vara tecută ne mai delectam și pe la Villa, dar ploile cam strică... ploile pe terasă.

Există un mic puls de viață pe Pietonal, iar inima este fixată din când în când la Brikada, acolo unde se mai întâmplă câte-o cântare. Și la Corso mai există inițiativă, frecvența însă este destul de rară. În rest, câteva pub-uri cu muzică țâșnind din boxe, mai tare sau mai înceată, după preferințe: Any Time, Old House, Casa cu Bere sau Erins.

Că tot am adus în discuție Erins, acolo se mai întâmplau anumite chestii faine, pubquiz, iar rezervările se făceau cu... pile. Singurul loc unde a început și încă se prerpetuează anumite seri tematice este însă Taverna Dogarilor, singurul exemplu de formă de viață de noapte reală din Bistrița: seri gourmet dansante, cu degustări de vinuri îmbrăcate în ritmuri grecești, sau irlandeze, sau românești. Sau în poezie... O idee năstrușnică și mega-urbană, care dă speranță că Bistrița poate și trebuie să trăiască dincolo de eticheta de oraș rural sau al pensionarilor.

Vorbeam cu mai mulți cititori despre aceste aspecte, cele legate de viața de noapte în Bistrița, precum și de dorința acestora de a putea alege între anumite locații dedicate. Cum ar fi să ai de ales între un loc în care muzica jazz te poate ridica de la masa cu bere și un loc în care un show de stand-up comedy te fixează la masă și îți deschide gura până la urechi?! Sau între un pubquiz, un one-man-show a la David Clay și o seară latino?! Deloc rău, dar...

Atunci când apar, chiar dacă sporadic, astfel de oportunități, ne comportăm de parcă am merge la vot și inventăm scuze precum o soție fără chef: mă doare burta/capul, plouă, e prea scump, avem nuntă etc. Dar parcă tânjim la o astfel de noapte în Cluj-Napoca, Sighișoara sau Brașov.

Operatorii economici din acest domeniu mai că ar încerca astfel de provocări, dar experiența le spune de multe ori „pas”. Bistrițenii sunt la modul declarativ ahtiați după astfel de viață de noapte, dar numai la nivelul teoretic, atunci când nu au și se pot plânge. Când se mai întâmplă câte ceva în acest sat cu blocuri, apelează la sertarele cu motive.

Joia ar merge ca seară „out”, căci vinerea se pleacă din oraș, sâmbăta e dedicată nunților, iar duminica - hodină. Voi ce ziceți, vă doriți astfel de viață de noapte în Bistrița? Dacă da, cum, unde și ce ați vrea să „gustați”? Poate le dăm idei și speranțe celor în măsură să ne ofere așa ceva...

 

sursa foto: facebook - TavernaDogarilor, Erins, Vivis, Brikada, HanulAnutei, ATM

 

Adauga comentariu