Câți bani oferă Spitalul Județean de Urgență aparținătorilor unui decedat pentru a fi de acord ca acesta să fie declarat mort din cauza noului coronavirus? Lazany: „Este o aberație, nu văd logica!”

Teoria consiprației a ajuns să să împletească în mintea unor bistrițeni tot felul de situații lipsite de logică, de simțul realității și mai ales de bun simț. Smintelile unora dintre noi elucubrează idei din ce în ce mai năstrușnice, de la posibilitatea „invenției” covidului și până la declararea contra unor sume de bani a cauzei morții unor pacienți ca fiind legată de noul coronavirus.

Legat de acest ultim aspect, în micul nostru târg au început să circule cu o răspândire mai periculoasă decât cea a virusului în sine, ideea că angajații Spitalului Județean de Urgență Bistrița ar oferi familiilor pacienților trecuți în neființă sume cuprinse între 3.000 și 5.000 de lei pentru a fi de acord ca în certificatul constatator al decesului să fie trecut noul coronavirus ca și cauză.

Managerul instituției, Gabriel Lazany a fost de-a dreptul șocat să audă astfel de presupuneri și ne-a negat în mod categoric această informație. Mai mult, fiind prezent într-o emisiune a bistriteanul.ro, acesta a adus și câteva lămuriri asupra acestui aspect:

„Este o aberație să se creadă că Spitalul Județean dă bani cuiva pentru a se menționa în certificatul de deces al aparținătorului coronavirusul! Nu văd care ar fi scopul și logica acestui demers. Noi suntem o unitate publică și gestionăm bani publici și nu avem cum să facem astfel de plăți. Cine a lansat astfel de zvonuri, mi se pare că le-a dus spre domeniul irealului! Sub nicio formă, dragi cetățeni ai județului Bistrița-Năsăud, Spitalul Județean de Urgență Bistrița nu face plăți de acest gen, sau medicii spitalului nu fac astfel de plăți, pentru a permite trecerea în certificatul de deces a infecției cu coronavirus. Acest lucru constituie un fals în acte publice, cu atât mai mult cu cât certificatul de deces este un document medico-legal”, a comentat Lazany.

Managerul SJU nu crede nici varianta prin care autoritățile locale sau naționale ar face presiuni pentru o „aranjare” a cifrelor legate de infecțiile și decesele legate de coronavirus, precizând că raportările pe care instituția le raportează sunt reale și se fac zilnic direct din laboratorul de microbiologie într-un soft național.

Lazany a făcut lumină și în ceea ce privește declararea decedaților de Covid-19, fiind vorba de o procedură instalată la nivel național conform reglementărilor Organizației Mondiale a Sănătății:

„Pacienții care au fost depistați pozitiv cu Covid-19 și au decedat, nu trec prin procedura de autopsie, iar cauza decesului este declarată Covid-19. În lege sunt prevăzute foarte clar în ce cazuri se face autopsie asupra uniui pacient infectat cu noul coronavirus. Situația este identică și în alte state, s-a văzut în Italia, de exemplu, imediat după deces, cadavrele sunt sigilate în sicrie și incinerate”, a mai precizat Lazany.

În județul Bistrița-Năsăud au fost raportate până la această oră 21 de decese legate de noul coronavirus, 18 dintre acestea fiind înregistrate în Spitalul Județean.

Comentarii

cititor

20.05.2020 09:36

Pai va spun io, numai ca eu credeam ca se intampla INVERS , adica ei, cetatzenii sa solicite sa li se consemneze cauza decesului acest " coro.na.virus " ... Exista boli, care daca le faci... societatile de asigurare de viatza NU TE DESPAGUBESTE ca sustin ele ca ai contactat BOALA ...  din cauza ta  si atunci, daca se consemneaza acest "corona "... pe care-l poti lua si vrei tu si ba... societatile de asigurare, n-au cum sa respinga cererea de despagubire a familiei beneficiare de politza de asigurare  IN NUMELE  " decedatului "  .  Dar, asta era valabil invers, adica nu sa te roage spitalul sa accepti asta ... sau ma rog... poate tot un fel de subterfugiu ... este si asta , dar in favoarea spitalului ... cam asa ceva  . NO PROCEPUT- ATI ?!

Adauga comentariu