Când, cum, unde și cu ce ne vaccinăm antigripal în Bistrița-Năsăud? Afecțiunile respiratorii sunt deja prezente: peste 2.000 de cazuri raportate

După un sezon cu epidemie de gripă la nivel național, atunci când Ministerul Sănătății număra morții din țară neputincios, dar mai ales după o vară în care s-au tras concluzii și s-au făcut anumite ajustări în ceea ce privește vaccinul antigripal, sezonul rece, care deja și-a făcut simțită prezența, ar trebui să poarte stindardul prevenției cât mai vizibil.

Conform datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bistrița-Năsăud, în perioada 30 septembrie – 6 octombrie, la nivel de județ, au fost deja înregistrate 2.003 cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare și alte 160 de cazuri de pneumonie.

În această perioadă se fac ultimele pregătiri ale campaniei de vaccinare pentru sezonul 2019-2020, DSP fiind în așteptarea dozelor cerute:

„Am primit deja 550 de doze pe care le-am repartizat către personalul medical, sau către cei care vin în prim contact cu pacienții, iar acum suntem în așteptarea a încă trei tranșe de vaccinuri. În total, pentru Bistrița-Năsăud, am cerut 16.500 de doze, doze care vor fi împărțite către cabinetele de medicină de familie. Vaccinul pe care îl vom primi acum este mai complex decât cel de anul trecut, care era pentru trei tuplini, acum este pentru patru tulpini. Noi așteptăm să primim aceste doze cât mai repede, probabil în cursul acestei săptămâni sau în săptămâna următoare. De obicei, campania de vaccinare începe în a doua jumătate a lunii octombrie” – a declarat pentru stiridebistrita.ro, Dr. Anca Andrițoiu, directorul DSP BN.

Medicii de familie au deja o listă de așteptare făcută pe baza cererilor existente, dar au fost luate în calcul și vaccinările din sezonul precedent.

„Prioritate au persoanele trecute în listele de risc, iar aici sunt incluși persoanele peste 65 de ani, cronicii, suferinzii de insuficiență cardiacă, boli pulmonare cronice, dar și copiii cu polimalformații sau alte probleme malformative pentru care o gripă ar putea să fie fatală. Pe lână aceștia există și pacienți care doresc să-și facă aceste vaccinuri fără a fi pe listele de risc, voluntar, la cerere. Noi avem o astfel de listă făcută, i-am mai întrebat pe cei care au trecut pe la cabinet, care vor să-și facă, și avem astfel o listă de așteptare, un necesar. Până la această dată, noi nu am primit nici o doză” – ne-a comunicat Dr. Alina Loredana Moldovan, medic de familie, coordonatorul centrului de permanență „Alpha Med”.

Toate dozele care vor fi distribuite către cabinetele de medicină a familiei vor fi inoculate în mod gratuit către populație. Există însă și o categorie de polulație care preferă achiziția vaccinurilor din farmacii, fără să se înscrie pe vreo listă de așteptare, sau efectiv nu vor să aștepte campaniile publice de vaccinare. Aceștia se pot prezenta la cabinetele de medicină a familiei, dar inocularea vaccinului, fiind făcută ca un serviciu la cerere, poate fi taxată ca atare.

Sezonul trecut, atunci când valul de gripă din România a ajuns la stadiul de epidemie, farmaciștii s-au lovit de o situație critică, neîntâlnită în ultimii cinci ani. După anunțul legat de epidemie, tot mai mulți cetățeni s-au îndreptat către farmacii în căutarea unei doze de vaccin, atât farmaciile cât și depozitele care alimentează la cerere aceste farmacii, fiind la un moment dat depășite de situație.

„Anul trecut au fost pe piață două vaccinuri, Influvac, de proveniență franceză, cel care a fost preferat de către populație, și Vaxigrip. Cel de-al doilea se regăsește și acum în depozite și se poate comanda. Este un vaccin tetravalent, deci acționează asupra a patru tulpini. Prețul unei doze de Vaxigrip este de aproximativ 60 de lei. Noi vom comanda câteva doze, dar nu putem face stoc. Vom aduce la comadă, dacă avem cereri. Noi deplângem faptul că nu mai există vaccinul produs de Institutul Cantacuzino și sperăm că mai devreme sau mai târziu va fi disponibil și acesta. Ca tratament antigripal, care se administrează numai la recomandarea medicului, există un medicament, Tamiflu, care este un agent specific antiviral, nu antibiotic, repet, doar la recomandarea medicului, de preferat este să nu ajungem să-l folosim” – ne-a declarat Cristian Roth-Gross de la Farmacia Galenica, vicepreședintele Colegiului Farmaciștilor din Bistrița-Năsăud.

 

Adauga comentariu